На село в Дюлино

Приятен почивен ден от Венци Фотев и Ваня Славова!

Ще пътуваме ефирно в този час до Дюлино. То е село в Североизточна България, част от община Бяла. Намира се на 54 км южно от гр. Варна, на 13 км от морският бряг и на 24 км западно от общинският център гр. Бяла.

Селото е сгушено в подножието на Еминската планина - оттук започва Дюлинският проход. Районът е изключително живописен - къщите са разположени далеч едно от друга и е трудно да се каже, че са част от едно село.

Въздухът в селото е изключително здравословен - уникална комбинация от море, планина и близостта на р. Двойница.

За първи път селището се споменава в турски регистър от 1731 г. като Айваджик („айва“ на турски означава дюля). Името идва от дюлевите насаждения в селото. Пролетно време, цветовете на дървета обагряли селото, в късните летните вечери ухаело на аромата на дюлите, а зимно време тук се правела най-хубавата дюлева ракия.

Селото е разположено сред интригуващ пейзаж, в екологично чист район, далеч от шума и хаоса на големият град. Има отлични условия за развитието на познавателен, еко и пешеходен туризъм.

Чуйте предаването в звуковия файл:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 21 февруари със Светлана Вълкова

Ден на отворените врати в Радио Варна Нов случай на телефонна измама Център за грижа за лица с различни форми на деменция ще бъде изграден във Варна Работен семинар на браншовите организации и сдружения от сектора на туризма в подкрепа на устойчивото гостоприемство Конференция ‘’Предизвикателства пред екскурзоводите в популяризиране..

публикувано на 21.02.19 в 13:47

"Новият ден" на 21 февруари 2019 г. с Димитрина Дончева

Дигиталните номади са хора, чиито професии им позволяват да правят бизнес от разстояние, като паралелно с това се отдават на своите хобита, пътуват за удоволствие и често сменят локациите си. Къде е Варна в мечтаната работа  да си дигитален номад? Международният ден на екскурзоводите отбелязваме днес – Професията е..

публикувано на 21.02.19 в 06:00

НА СВЕТЛО на 20 февруари

Има ли протест сред аптекарите във Варна? Репртерска проверка на Даниела Стойнова; Нови дейности в подкрепа на хората с увреждания - репортаж; Новите промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари юристите е проблем не е само за адвокатите, той е общ на пазара на услугите коментира за Радио Варна юрисконсулт Жени Калчева,..

публикувано на 20.02.19 в 11:37

С "Хоризонти" в света на китоподобните

Световният ден на китовете се отбелязва на 17и февруари от 1980 г. на Хавайските острови, защото именно там гърбатите китове прекарват зимните месеци. Само след няколко месеца те ще изминат 2800 мили до Аляска, а за новородените това ще е първи преход. След като през 1972-а г. бе издаден Акт за защита на морските бозайници, популацията на гържатите китове..

обновено на 20.02.19 в 10:20

"Море и бряг" с Валери Великов, на 20 февруари

На 24 февруари 1942 г. в Черно море пред Босфора, торпилиран от съветска подводница потъва корабът „Струма” със 767 души на борда – евреи-емигранти и български екипаж от 5 души. Сигурните данни за спасени са само за един човек. Подробностите за потъването на „Струма“ и спасяването на евреи през Черно море по време на Втората световна война ще..

публикувано на 20.02.19 в 09:45
Изгрев във Варна

"Новият ден" на 20 февруари с Мариела Димитрова

Ще има ли плоча за протестите във Варна през зимата на 2013 г. с лика на Пламен Горанов, по идея на Инициативен комитет от граждани или ще се търсят други варианти, както предложиха членове на Експертния съвет по устройство и естетизация на градската среда във Варна? Днес, 6 г. след трагичния случай дебатът продължава. В 8.10 часа коментираме с..

публикувано на 20.02.19 в 06:29

НА СВЕТЛО на 19 февруари със Светлана Вълкова

Репортаж от общоградското поклонение по повод 146 години от гибелта на Васил Левски Академия „Кулинарен историк” – съмишленици готвят български ястия и финансират Музея на хляба и традиционните храни в Копривщица Омбудсманът Мая Манолова на посещение в Добрич Професионална та гимназия по земеделие и горско стопанство в с. Стефан..

публикувано на 19.02.19 в 13:40