Няма отговорни за парапета във варненската болница „Св. Анна”

Две наредби контролират безопасността на строежите и съоръженията в жилищните и обществените сгради. Това отговориха на запитване на БГНЕС от Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с трагичния инцидент във варненската болница „Св. Анна”, при който две годишно дете почина, падайки през парапет от третия етаж. Веднага след трагедията Районната прокуратура във Варна обяви, че започналото досъдебно производство се води единствено "срещу родител или настойник, който не е положил достатъчно грижи за детето".

Изискванията за безопасност на строежите и най-вече на обществените сгради са регламентирани и с подзаконовите нормативни актове по устройство на територията – Наредба № 4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания и Наредба от 2015 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата.

„Контролът по прилагане на цитираните наредби е на проектанта, който носи отговорност за проектирането на строежа в съответствие с основните изисквания към строежите, в т.ч. и за безопасност при експлоатация, и на консултанта извършил оценяване на съответствието на инвестиционните проекти. С действащите законови разпоредби е вменено задължение на собствениците на въведени в експлоатация строежи, какъвто е настоящият случай във Варна, да ги поддържат в техническо състояние, отговарящо на основните изисквания към строежите, в т.ч. и за безопасност при експлоатация”, се казва в писмения отговор, изпратен от МРРБ до нас.

Според чл. 46 на тази наредба разстоянието между вертикалните елементи на парапета трябва да е не повече от 9 см с оглед безопасно ползване от деца. Така дори в най-тясната си част елементите на стълбището във варненската болница "Св. Анна" се оказват поне два пъти по широки, но и два пъти по-опасни за децата.

В наредбата на регионалното министерство от декември 2015 г. има текст, в който е записано, че предпазните парапети с цел обезопасяване срещу възможно падане се проектират с височина най-малко 1 м за обезопасяване срещу падане от височини до 12 м и с височина най-малко 1.10 м за обезопасяване срещу падане от височини над 12 м. Именно това изискване не е спазено в родилното отделение във варненската болница "Св. Анна". Там две годишното дете е паднало от най-малко 12 м и парапетът на третия етаж е трябвало да бъде най-малко 1 м, но след проверка е установено, че той е висок не повече от 90 см.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протест на несебърлии преди задържането на кмета Николай Димитров, архив

Жители на Несебър ще блокират Дюлинския проход в неделя

С блокада на пътя на Дюлинския проход ще продължат протестите на жителите на Несебър. Недоволството на гражданите е насочено срещу Специализирания съд и Специализираната прокуратура, които удължават  вече един месец арестите на кмета на общината Николай Димитров и двама общински съветници. Те бяха задържани по време на предизборната кампания и..

публикувано на 19.11.19 в 17:03

Бъдещи счетоводители взеха дипломи

Бакалаврите от Финансово-счетоводния факултет на варненския Икономически университет, випуск 2019 г., получиха дипломите си днес. За тържествената церемония в Аулата на Университета се събраха преподаватели, абсолвенти и техните близки. Повечето ще продължат да учат и за степен „магистър“. Голяма част от студентите споделят, че планират реализация в..

публикувано на 19.11.19 в 16:19

Семейство хакери от Добрич източвало банкови карти на чужденци

Окръжният съд в Добрич призна за виновни трима подсъдими, обвинени за престъпления против паричната и финансовата система. Престъпленията са извършени от двама младежи и бащата на едно от тях, които са използвали неправомерно парични средства от банкови карти на чужденци, данни до които са получили от интернет. Чрез чуждите карти двамата младежи са..

публикувано на 19.11.19 в 15:59

Съмнителен сак затвори района на жп гарата във Варна

Ул. "Цар Симеон" във Варна е отцепена от полиция, видя репортер на Радио Варна. Полицаи са спрели преминаването на коли и пешеходци на кръстовището на улиците "Цар Симеон" и "Габрово" в района на жпгарата. Там пред сградите на две банки е захвърлен съмнителен сак. На място се изчаква екип на ДОТИ, който да направи контролиран взрив за обезвреждане на..

публикувано на 19.11.19 в 15:53

70 ученици ще получават топъл обяд през зимата

70 ученици от основно училище "Иван Рилски" във Варна ще получават топъл обяд за 75 учебни дни по програмата на БЧК  "Топъл обяд за ученици през учебната 2019-2020 година".  Милена Сиракова - директор на БЧК в морската столица съобщи, че учениците са подбрани от училищна комисия в партньорство с бюрото за социална закрила "Победа" по критерии от..

публикувано на 19.11.19 в 15:26

Гласувайте за Северното Черноморие!

Три обек­та в об­щи­на Бал­чик са сред но­ми­ни­ра­ни­те за чет­вър­ти­те го­диш­ни наг­ра­ди в ту­риз­ма’ 2019. Ар­хи­тек­тур­но-пар­ков ком­плекс "Дво­ре­ца" и Уни­вер­си­тет­ска бо­та­ни­чес­ка гра­ди­на в Бал­чик и Те­кето в Об­ро­чи­ще са сред 249-те ат­рак­ции в ка­те­го­рия "Из­бо­рът на бъл­га­ри­те", кои­то се със­те­за­ват за от­ли­чия­та. От..

публикувано на 19.11.19 в 15:18

Министър Желязков: През 2020 г. в България ще има „умни“ градове

През 2020 година в България ще има „умни“ градове с изградени мобилни мрежи от пето поколение. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на дискусия „5G: интелигентна трансформация и растеж“, съобщиха от МТИТС. Във форума участваха представители на ръководството на Комисията за регулиране на..

публикувано на 19.11.19 в 15:02