Насекомите по света намаляват застрашително

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Насекомите в света са поели по пътя на изчезването и тази тенденция заплашва с „катастрофален колапс природните екосистеми“, сочи първото по рода си глобално научно изследване, съобщи в. „Гардиън“.

Над 40% от видовете насекоми изчезват, а една трета са застрашени, разкрива анализ, публикуван в сп. Biological Conservation. Нивото на изчезване е осем пъти по-бързо от това на бозайници, птици и влечуги. Годишно насекомите намаляват с около 2,5%, което означава, че може да изчезнат до един век.

Планетата е в началото на шесто мaсово измиране в историята си, като най-големи загуби са регистрирани при по-големите животни, които са по-лесни за изучаване.

По-рано за криза с насекомите бе съобщено в Германия и в Пуерто Рико, но новите данни показват, че ситуацията се влошава на глобално равнище.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Учени получиха електричество от снеговалеж

Американски химици разработиха първото по рода си устройство, което генерира електричество от естествен снеговалеж, съобщи Сайънс алърт. Новата технология използва принципите на трибоелектричния ефект, при който се генерира електрически заряд от контакта на два материала, както и от положителния електрически заряд на снежните частици. Снежинките..

публикувано на 21.04.19 в 14:49

#АзЯмСтълбиЗаЗакуска в предстоящия "Ден без асансьори"

"Ден без асансьори" (No Elevators Day) е глобална инициатива част от целогодишната кампания NowWeMOVE, която раздвижва все повече хора посредством събития свързани с физическата активност и спорта. Инициативата има за цел да фокусира общественото внимание върху важността от физическата активност за здравето и благосъстоянието на населението. И също така..

публикувано на 21.04.19 в 08:37

Цветница е!

Православната църква отбелязва Цветница - един от най-чаканите пролетни празници. Това е денят у нас с най-много именници, повече от 350 хиляди. Имен ден имат всички с имена на цветя или растения. Цветница се о тбелязва  винаги в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),..

публикувано на 21.04.19 в 08:13

Надежда Серафимова и "Тефтерчето на един пътешественик"

Тя се казва Надежда Серафимова и е родом от Габрово. Живее и работи във Варна. Цветна и изключително позитивна е Надежда, а погледът й свети, щом разказва за пътешествия. Да пътува - това е хобито й, а посетените места и емоциите, които изпитва след пътуването, описва в своя блог. “Тефтерчето на един пътешественик” среща читателите с красиви..

публикувано на 20.04.19 в 17:28

В „Улица Събота“ днес

Второто издание на “Улица Събота” започва точно в 15 часа, а с него и поредицата от свежи хора и теми, с които бързаме да ви направим съпричастни. По традиция в началото на предаването обобщаваме думата, която в най-пълна степен описва събитие или настроение от изминалите дни. След това рубриката “Герой на седмицата” ще ви..

публикувано на 20.04.19 в 12:12

"На село" в Дъбравино

Дъбравино е село в  Североизточна България, част е от община Аврен. Намира се на 45 км южно от Варна и на 15 км югозападно от общинския център Аврен. Селото е разположено край река Камчия. Лонгозните гори около Дъбравино са типични за северното черноморие със своята непристъпност, богата растителност и множество биологични видове. В..

публикувано на 20.04.19 в 11:43
Колоездачите от триатлона пък получиха и малко морална подкрепа

ROOF или по пътя към Прага с велосипед

Велопоход - част от мащабен европейски младежки обмен, в който 4 групи от по 20 младежи потелят от 4-те краища на Европа, за да се срещнат в Прага, тръгна рано тази сутрин от Варна. Походът е под името ROOF или Пътища за нашето бъдеще, поясни за Радио Варна един от организаторите Здравко Василев. Целта на велосипедистите е по пътя..

публикувано на 19.04.19 в 09:47