Насекомите по света намаляват застрашително

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Насекомите в света са поели по пътя на изчезването и тази тенденция заплашва с „катастрофален колапс природните екосистеми“, сочи първото по рода си глобално научно изследване, съобщи в. „Гардиън“.

Над 40% от видовете насекоми изчезват, а една трета са застрашени, разкрива анализ, публикуван в сп. Biological Conservation. Нивото на изчезване е осем пъти по-бързо от това на бозайници, птици и влечуги. Годишно насекомите намаляват с около 2,5%, което означава, че може да изчезнат до един век.

Планетата е в началото на шесто мaсово измиране в историята си, като най-големи загуби са регистрирани при по-големите животни, които са по-лесни за изучаване.

По-рано за криза с насекомите бе съобщено в Германия и в Пуерто Рико, но новите данни показват, че ситуацията се влошава на глобално равнище.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Карнавално време в Европа

Карнавалът във Венеция беше открит с нощен парад по един от основните канали в града, като по този начин беше дадено началото на близо двуседмичните тържества, които привличат милиони туристи всяка година, съобщава Ройтерс. Тази година за забавлението на хилядите любопитни, които наблюдаваха уникалното шоу от десетките мостове и крайбрежни..

публикувано на 17.02.19 в 11:19

Опознай Европа. Започни от Несебър!

Старинният град Несебър е част от кампанията на ЮНЕСКО и „Нешънъл Джиографик“ под наслов „Открийте културата и историята на Европа“. Целта е до 7 март да бъдат  представени общо 34 обекта със световна значимост, за да се повиши информираността относно европейското културно наследство. Кампанията се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския..

публикувано на 17.02.19 в 10:51

Да се събудиш с "По първи петли" :)

Да бъдеш успешен означава да се събудиш рано - или поне така ни внушават постоянно. Това ви прави по-продуктивни. Знаменитостите и изпълнителните директори го правят. Ще бъдете по-здрави и по-щастливи. Ще почувствате, че контролирате живота си. Но въпреки многобройните такива истории, събуждането в неразумно ранен час не е някакъв вид магическа..

публикувано на 17.02.19 в 08:52

Израелски филм взе голямото отличие "Златна мечка" на Берлинале

"Синоними" на израелския режисьор Надав Лапид бе отличен със "Златна мечка" за най-добър филм от кинофестивала Берлинале , информира ДПА. Филмът разказва за млад бивш израелски войник, който бяга в Париж с противоречиви чувства към родината си. Палид стана първият израелски режисьор, получил голямата награда на фестивала в Берлин...

публикувано на 17.02.19 в 06:10

На село в Петров дол

Село Петров дол се намира на 6 км от Провадия. Първи данни за него са открити още през 1635 г. Населеното място тогава е носело името Дерекьой, наричано е и Петрина река. Гостоприемни, сърцати, хора с големи и топли души, срещнахме в Петров дол. На площада пред кметството има селска чешма. Кметът Добромир Пенчев ни разказа, че..

публикувано на 16.02.19 в 09:00

Вратата към ада се намира във Великобритания

В пещерата Кресуел Крейгс във Великобритания са намерени стотици „следи от вещици“, изсечени в скалите и „врата към ада“, пише Sky News. Древните знаци били намерени от ентусиасти от Subterranea Britannica. Според Ед Уотърс и Хейли Кларк стените на пещерата са изпъстрени със „защитни знаци“. По-рано се е смятало, че тези рисунки са..

публикувано на 15.02.19 в 15:49

Родители номинираха 24-годишен учител за "Будител"

24-годишният варненец Борис   Георгиев е учител по информатика и информационни технологии в СУ „Любен Каравелов” в район „Аспарухово”. Харесва му общуването с учениците и смята, че именно учителската професия е призванието му. И понеже безплатно обучава децата и е всеотдаен в работата си, родители на негови ученици са го номинирали за каузата..

публикувано на 15.02.19 в 10:35