Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват българска банка заради парични преводи от Венецуела

2
Председателят на ДАНС Димитър Георгиев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров (от дясно наляво)
Снимка: БТА

Българските служби проверяват българска банка заради парични преводи в големи размери от Венецуела. 

Темата беше обсъдена на среща в Министерския съвет при премиера, в която участваха американският посланик, главният прокурор и председателят на ДАНС. Страната ни е получила информация от САЩ за парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела към доверителна банкова сметка в България.

Сотир Цацаров обяви, че има данни в коя банка и кои лица са използвали български сметки за парични преводи от Венецуела.

ДАНС извършва проверка в банката, уточни главният прокурор.

Знае се кой е титулярът на сметката. Става дума за парични преводи за милиони евро. Част от средствата са били превеждани от България по банкови сметки в други държави. Основанията са били недействителни, обясни главният прокурор Сотир Цацаров:

"Такива основания са свързани с подкрепа и финансиране на венецуелска спортна федерация, със закупуване на храни за Венецуела и така нататък".

Държавна агенция "Национална сигурност" проверява банката. Осигурено е съдействие от БНБ. Когато има пълна картина за преводите и за всички сметки, "най-вероятно ще се пристъпи към наказателно производство за пране на пари", посочи още Цацаров.

Останалите средства в сметката, които са в немалък размер, са запорирани, за да не изтичат средства.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев обясни:

"Лицето, което е установено като титуляр на сметката, живее в различни държави. Към момента не е на територията на България. Има няколко гражданства, сметката е една".

Американският посланик Ерик Рубин отчете отличното сътрудничество между американското и българското правителство и службите на двете държави:

"Нашето правителство, заедно с другите страни от Европейския съюз, работи в много тясно сътрудничество, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато".

Установеният български гражданин често е посещавал и Оман, научи още "Хоризонт".

БНБ оказва пълно съдействие по случая с паричните трансфери от Венецуела по сметка в българска банка, съобщиха за "Хоризонт" от Централната банка. Оттам уточняват, че "работят активно с компетентните органи в рамките на законоустановените си права и отговорности". Заради банковата тайна БНБ няма право да коментира имена на поднадзорни лица или да дава подробности около случая.

Българските служби са действали адекватно по сигнала за парични преводи в големи размери от Венецуела, коментира пред „Хоризонт“ евродепутатът Емил Радев, докладчик по законодателното досие за звената за финансово разузнаване. Според Радев случаят е показал доброто сътрудничество между София и Вашингтон в борбата с прането на пари:

"Българската прокуратура, българските служби, ДАНС и Звеното за финансово разузнаване са реагирали много адекватно. Тук говорим за много специфично използване на друг инструмент – специалната адвокатска сметка. Нашите партньори от САЩ също са подали този сигнал. Част от парите са запорирани, така че да не могат повече да излизат от тази сметка. От тук нататък ще има разследване и за пране на пари. Ще има и проследяване на финансовите потоци. Нека да оставим време на Прокуратурата да направи своя анализ и при нужда да повдигне нужните обвинения".

Преди дни венецуелският депутат Карлос Папарони оповести, че властите в Каракас се опитват да изнесат капитали на държавната петролна компания "Петролеус Де Венесуела" чрез финансов посредник в България. Тогава от Министерството на външните работи съобщиха, че няма постъпила информация за паричен трансфер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29