Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато вярваш в себе си, може да промениш всичко

Това прави българката Миглена Йорданова. Тя смело променя професии и географските ширини, на които живее. Родена е в Генерал Тошево, учила е  ветеринарна медицина в Москва, била е мениджър в Германия, учила е счетоводство във Варна, в момента изработва щамповани тениски в Испания. Прави всичко това, защото вярва в себе си.

Живее в Малага – един от центровете на испанския туризъм, родно място на Пабло Пикасо и Антонио Бандерас, а самата тя успешно се занимава с търговия дори на самата плажна ивица. Пътят на успеха :

Преди 15 години реших да направя промяна в живота си. Затова отидох в една топла страна, което беше много хубаво и има възможност да се спортува ежедневно. Обичах да тичам и да играя тенис, а в Испания това може да се прави ежедневно всеки ден в годината.
Живея в Южна Испания, където никога не вали сняг. Хората също са много приятни. Може би  топлия климат кара хората винаги да се усмихват и да разговарят по улицата, което е много зареждащо.
СнимкаЗнаехте ли испански език?
Не и това в началото беше доста потискащо, понеже нямах социални контакти. Но с времето научих испански език. Всеки нов език е нов прозорец към света. Сега заедно с българския език зная общо пет езика и това ми носи голямо удоволствие да общувам с хора от цял свят, които са на ваканция в Испания.
Аз живея в град Торемолинус, който е близо до Малага. Това е първият туристически град в Испания с поне половин вековна история в туризма и много традиции. Хора от целия свят идват целогодишно.
С какво печелят туристи?
С обслужването. Хората са винаги усмихнати и много естествени, което много се харесва, и много постоянни в това, което вършат. Печелят туристи и със своята кухня. В Каруела са най-известните рибни ресторанти в цяла Испания, където се яде най-вкусната риба и морски деликатеси.
Какво я прави толкова вкусна?
Там е било рибарско селище, което е разположено на плажната алея. Най-известна е пържената риба, сред която първенството е за сардината на дървени пръчки, която се пече на барбекю.Това  е символа на Малага.
Вие научихте ли се да я приготвяте като местните хора в Испания?
Да! Имам много испански приятели, които ми помогнаха да правя автентична паеля. Трябва да имате пресни морски деликатеси, ориз, чесън, магданоз, олио.
Вие с какво се занимавате в Испания?
Занимавам се с персонализиране на идеи върху тениски. Изработвам щампи пред клиента за 5 минути. Всеки клиент може да осъществи своята идея върху тениска.
Всички, които го правим, имаме стаж. Работи се с компютър, имаме термопреса и много различни видове принтери. 
Каква инвестиция е необходима за този бизнес?
Инвестицията е във времето, защото трябва огромен опит и практика в тази област.
Работим с клиенти от цял свят. Най-разпространения език е английския и след това испански, те са предпочитани. Имаме много различни текстове и каталог на това, което сме правили. Всичко може да се променя.
 А Вие по професия сте?
Аз съм завършила ветеринарна медицина и зооинженерство в Москва. След това имам 1 година опит като мениджър в Германия и една година учих в ИУ- Варна - счетоводство и контрол.
Не се страхувам да сменя нито професията, нито мястото на живеене. Вярвам в себе си!
Пожелавам на всички хора да са добри и да вярват в доброто!

Още за красотата на плажа в Испания и рецептата на местни деликатеси може да чуете в интервюто:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05

Бранимир Балачев: Преговорите за ротацията вече са без крайни срокове

Никой вече не поставя срокове за съставяне на ново правителство. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ варненският депутат от ГЕРБ/СДС адв. Бранимир Балачев. По думите му определените крайни срокове са донесли повече негативи отколкото позитиви. „Идеята беше този процес да завърши максимално бързо, но това от своя страна..

публикувано на 23.03.24 в 14:31