Когато вярваш в себе си, може да промениш всичко

Това прави българката Миглена Йорданова. Тя смело променя професии и географските ширини, на които живее. Родена е в Генерал Тошево, учила е  ветеринарна медицина в Москва, била е мениджър в Германия, учила е счетоводство във Варна, в момента изработва щамповани тениски в Испания. Прави всичко това, защото вярва в себе си.

Живее в Малага – един от центровете на испанския туризъм, родно място на Пабло Пикасо и Антонио Бандерас, а самата тя успешно се занимава с търговия дори на самата плажна ивица. Пътят на успеха :

Преди 15 години реших да направя промяна в живота си. Затова отидох в една топла страна, което беше много хубаво и има възможност да се спортува ежедневно. Обичах да тичам и да играя тенис, а в Испания това може да се прави ежедневно всеки ден в годината.
Живея в Южна Испания, където никога не вали сняг. Хората също са много приятни. Може би  топлия климат кара хората винаги да се усмихват и да разговарят по улицата, което е много зареждащо.
СнимкаЗнаехте ли испански език?
Не и това в началото беше доста потискащо, понеже нямах социални контакти. Но с времето научих испански език. Всеки нов език е нов прозорец към света. Сега заедно с българския език зная общо пет езика и това ми носи голямо удоволствие да общувам с хора от цял свят, които са на ваканция в Испания.
Аз живея в град Торемолинус, който е близо до Малага. Това е първият туристически град в Испания с поне половин вековна история в туризма и много традиции. Хора от целия свят идват целогодишно.
С какво печелят туристи?
С обслужването. Хората са винаги усмихнати и много естествени, което много се харесва, и много постоянни в това, което вършат. Печелят туристи и със своята кухня. В Каруела са най-известните рибни ресторанти в цяла Испания, където се яде най-вкусната риба и морски деликатеси.
Какво я прави толкова вкусна?
Там е било рибарско селище, което е разположено на плажната алея. Най-известна е пържената риба, сред която първенството е за сардината на дървени пръчки, която се пече на барбекю.Това  е символа на Малага.
Вие научихте ли се да я приготвяте като местните хора в Испания?
Да! Имам много испански приятели, които ми помогнаха да правя автентична паеля. Трябва да имате пресни морски деликатеси, ориз, чесън, магданоз, олио.
Вие с какво се занимавате в Испания?
Занимавам се с персонализиране на идеи върху тениски. Изработвам щампи пред клиента за 5 минути. Всеки клиент може да осъществи своята идея върху тениска.
Всички, които го правим, имаме стаж. Работи се с компютър, имаме термопреса и много различни видове принтери. 
Каква инвестиция е необходима за този бизнес?
Инвестицията е във времето, защото трябва огромен опит и практика в тази област.
Работим с клиенти от цял свят. Най-разпространения език е английския и след това испански, те са предпочитани. Имаме много различни текстове и каталог на това, което сме правили. Всичко може да се променя.
 А Вие по професия сте?
Аз съм завършила ветеринарна медицина и зооинженерство в Москва. След това имам 1 година опит като мениджър в Германия и една година учих в ИУ- Варна - счетоводство и контрол.
Не се страхувам да сменя нито професията, нито мястото на живеене. Вярвам в себе си!
Пожелавам на всички хора да са добри и да вярват в доброто!

Още за красотата на плажа в Испания и рецептата на местни деликатеси може да чуете в интервюто:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тайните на снимките според фотографа Любомир Бенковски - Бенджи

Във време, в което ежедневно всички снимаме, основно с телефони,  в което все по-рядко вадим снимки на хартия, професионалните фотографи имат какво да ни кажат. Да ни споделят някои тайни за своята работа. Любомир Бенковски има опит като телевизионен оператор и фоторепортер на вестници и телевизии в родния си град Плевен и..

публикувано на 19.08.19 в 14:12

30 години делят Варна от първата фотография в Париж

Днешният 19-ти август е датата, на която отбелязваме раждането на фотографията, защото на 19 Август 1839, само няколко месеца след като Луи Дагер патентова метода си за заснимане, познат като дагеротипия и след като прави първата снимка на Луната, френското правителство изкупува патента и го обявява на широката публика като "подарък към света"...

обновено на 19.08.19 в 11:28

Роси Димитрова: Малдивите може да са достъпни

Роси Димитрова е пътешественик, блогър, мечтател. Тя е от Варна и вече може да се похвали, че е посетила над 18 държави, преследвайки хобито си да опознава нови места. Гостува в предаването "Хоризонти" за да коментираме не само туристическите дестинации у нас и по света, но и набиращите все по-голяма популярност туристически блогове. Блогът на Роси..

обновено на 19.08.19 в 08:37

Йордан Генов: Може да тренирам по-малко, но почивка не си давам

Варненските лекоатлети-ветерани отново блеснаха на голям международен форум. В Торино, Италия, се проведоха откритите европейски олимпийски игри за ветерани по лека атлетика. Това е своеобразна ветеранска олимпиада в този спорт, защото откритият статут на надпреварата докара състезатели от цял свят и от всички континенти. Варненският представител,..

публикувано на 17.08.19 в 11:49

След Виена талантливата Жасмина Темелкова пее и във Варна

За пръв път в празничния концерт край фонтана ще посрещнем още едно талантливо варненско сопрано – младата Жасмина Темелкова Шест пъти ще излезе на сцената, шест арии ще изпее тази вечер най-младият изпълнител в празничния концерт за Деня на Варна, 15 август. Тя е възпитаничка на Варненската детско-юношеска опера, сега студентка по..

публикувано на 16.08.19 в 17:05

1500 проверки и едва 8% нарушения в хотелите и в заведенията по Черноморието

„Контролните органи не установяват съществени нарушения в хотелите и заведенията по Черноморието. Въпреки единичните сигнали за дублиране, за отмяна на резервации, за нелюбезно отношение към клиенти, в общата картина се наблюдава старание от страна на предоставящите туристическата услуга“. Това каза в предаването „Преди всички“..

публикувано на 14.08.19 в 10:15

Неделчо Ралев, рибар: Черно море не е бездънна яма, трябва да се мисли за бъдещето

„Тенденцията е рибата да е по-малко. Няма добър улов на сафрид, например. И цацата не е „цъфнала“. Моето виждане е, че едно нещо, стане ли обект на печалба, спира“. Това каза в предаването „12+4“ Неделчо Ралев, рибар от Черноморец и член на Съюза на ловците и риболовците, в коментар за актуалното състояние на риболова по българското крайбрежие..

обновено на 13.08.19 в 09:38