Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се събудиш с "По първи петли" :)

Да бъдеш успешен означава да се събудиш рано - или поне така ни внушават постоянно. Това ви прави по-продуктивни. Знаменитостите и изпълнителните директори го правят. Ще бъдете по-здрави и по-щастливи. Ще почувствате, че контролирате живота си. Но въпреки многобройните такива истории, събуждането в неразумно ранен час не е някакъв вид магическа продуктивност, която ще реши проблемите ви, свързани с организиране на времето. За някои може дори да има обратен ефект. Разковничето е в намирането на рутина, която да отговаря на вашата ситуация. В една от своите рубрики BBC предлага някои вечни съвети, които могат да ви помогнат да измислите стратегия за събуждане, която е подходяща за вас.

Какви са ползите от ранно ставане?

Може да има много - поне според всички хора, които стават на разсъмване.

Много хора споменават няколко разсейващи вниманието фактора в ранните часове: деца или някой друг във вашия дом вероятно все още спят, и вероятно ще получавате по-малко съобщения или имейли по това време.

  • Главният изпълнителен директор на „Apple“ Тим Кук споделя, че се събужда в 03:45 часа, за да започне да проверява електронната поща в Калифорния преди неговите колеги от Източното крайбрежие да могат да направят това.
  • Опра Уинфри казва, че става в 06:02 всеки ден за размисъл, медитация и упражнения, преди да започне работа в 09:00.
  • Най-екстремният случай може да бъде този на Марк Уолбърг, който се събужда в 02:30, за да тренира, да играе голф, да се моли, а след това – възстановяване в криокамера.

Може да сте по-пъргави, по-жизнени и да имате по-добри познавателни способности в следобедните часове. Проучванията показват също, че ранното ставане и успехът може да са свързани. Хората, които се събуждат рано, са по-синхронизирани с традиционния корпоративен график и са склонни да бъдат по-активни, което може да доведе до по-добри оценки в училище или по-високи заплати на работното място. Ако ставането рано не е естествено, не е в природата ви, има някои стратегии, които можете да опитате. Ранните упражнения и излагането на светлината възможно най-скоро след събуждане могат да спомогнат за стимулиране на метаболизма и телесната температура, което ви кара да се движите по-бързо. И все пак звънът на будилника рано сутрин може да не работи за всички - оказва се, че има много възражения, когато се човек се опитва да стане сутрин.

Дали ранното ставане е за всеки?

Не. Дали рано или не се събуждате, всъщност гените са тези, които ви правят по-продуктивни. Има много изследвания, за това как някои хора са биологично по-склонни да се чувстват по-активни сутрин, докато други са най-активни през нощта. Може да сте по-жизнени и пъргави, и да имате по-добри познавателни способности в следобедните часове, например.Всъщност, неотдавнашно проучване, публикувано в списанието Nature Communications, предоставя допълнителни доказателства, че това е така. Анализирайки данните от над 700 000 души, изследователите са открили над 350 генетични фактора, които биха могли да повлияят на хората да се чувстват естествено по-енергични сутрин, или вечер. Така че, ако по природа не сте ранобудни, но все пак решите да се събудите по-рано, може би ще саботирате действителните пикове през деня на вашата продуктивност.

Какво трябва да направите?

Експертите казват, че трябва да експериментирате. Не слушайте чужди съвети - разберете кое работи най-добре при вас. И, хей, може би това означава да се събудиш твърде рано, все пак. Обърнете внимание, кога се чувствате най-уморени и най-будни. Когато сте на почивка, отбележете времето, в което заспивате и се събуждате естествено. Опитайте се да синхронизирате графика си с тези часове, тъй като така ще разберете как да използвате естествената си енергия за предстоящия ден. Става въпрос опознаете на вашите уникални, лични предпочитания за сън и времето на деня (или нощта), в които се чувствате на върха си. И най-вече така ще получавате адекватно и последователно количество сън.За тези хора, които се насилват да се събудят по „първи петли“, защото така прави техният идол, това не е най-умният или най-здравословният начин за започване на деня.

"Не го правете", казва Кинман, професор по психология. - Освен ако наистина не сте „ранно пиле“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дворът на МБАЛ

Екип от млади хора представя места във Варна, които биха могли да се превърнат в кътове за отдих

Екип от млади хора показват всеки понеделник в социалната мрежа „Фейсбук“ различни пространства във Варна, които ако се облагородят, могат да се превърнат в прекрасна зона за отдих, за игри и разходки за варненци. Такива локации има в целия град, сподели за Радио Варна арх. Максим Недков, който заедно с екипа на дрона "Морско око" показва от..

публикувано на 28.03.24 в 11:07

Имен ден днес празнуват Боян, Бояна, Бойко и Албена

На 28 март Българската православна църква почита своя първи мъченик - Св. мчк Енравота-Боян, княз Български. Българската държава била основана на Балканския полуостров в 681 г. от едно войнствено племе от тюркски произход – прабългарите, макар че в нея местните славяни винаги са представлявали господстващата съставна част племена, и се настанили в тези..

публикувано на 28.03.24 в 10:15

50 хиляди лева за телевизия без лиценз и в бъдеще време...

На последната сесия на Варненския общински съвет беше гласувано отпускането на 50 хиляди лева на телевизионен инвестиционен проект.  В края на януари в общината идва предложение от представители на спортната телевизия Б1Б ТВ. Идеята им е да променят името на телевизията си на Варна ТВ и да помагат за популяризирането на спорта в града...

публикувано на 27.03.24 в 17:20

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за лечение в Барселона

Следващият репортаж е зов за помощ за едно украинско дете, успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира. Дима има нужда от..

публикувано на 27.03.24 в 16:46

Варненци последваха примера на румънеца, който чисти България

Варненци, обединени в група, която подкрепя инициативата "Румънец чисти България", почистиха детската площадка на улица "Радост"  в квартал "Младост" във Варна и боядисаха пейките. В акцията участват и деца. Това съобщи Борислав Пенчев, който е част от инициативата. Габриел е гражданин на нашата северна съседка, женен е за варненка. Семейството живее..

публикувано на 27.03.24 в 16:15

Българският таратор е на четвърто място сред най-добрите студени супи в света

Тараторът е четвъртата най-вкусна студена супа в света , според класацията на сайта TasteAtlas. В текста под снимката, от световното кулинарно издание описват традиционните съставки на таратора, както и че той има много разновидности в различните региони на страната. "Някои съставки може да бъдат пропуснати, докато други могат да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 06:25

Вместо крадеца дарител "върна" отскубнати пролетни цветя от училищна градинка в Балчик

„За трета поредна година "доброжелатели" отскубват и си присвояват пролетните цветя от градинката на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Балчик, която радва и всички граждани. Този път извършителят е засечен от камерата на училището... Призоваваме го да възстанови цветята тази вечер...  Ще изключим камерата на входа на училищната сграда, за да може да..

публикувано на 26.03.24 в 14:50