Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пилотът Павел Лефтеров: Надявам се успехите за мен тепърва да предстоят

Известният български пилот Павел Лефтеров се срещна с млади спортисти в Арт салона на Радио Варна. Младежи от местни клубове по плуване, ветроходство, фехтовка, водна топка и карате получиха съветите на успешния автомобилист, който е носител на над 56 купи от състезания, сред които шест републикански и две европейски.

В интервю за Радио Варна той разказа за най-големите трудности, които е изпитвал в кариерата си, за механизмите за справяне с тях и началото на своята кариера:

Моментите, в които не съм успял да стигна до подиума са най-трудните в моята кариера, разбира се. В тях човек трябва да си даде равносметка защо се получава така, да се концентрира върху нещата, които са под негов контрол и да се опита да оптимизира своето представяне, за да не губи мотивация. При мен е заложено генетично, когато загубя, за следващия път да бъда още по-мотивиран. Не съм имал пречки в намирането на мотивация. Естествено, винаги съм имал трудни моменти, както и всички други спортисти, които практикуват различни спортове. Важното е да не се отклоняваш от целта си и от посоката, в която си се насочил и да даваш всичко от себе си.

Кога започнахте да се занимавате с това – помните ли първите си стъпки в автомобилизма?

Започнах с картинг, както повечето пилоти от „Формула едно”. Тогава бях на осем години. Още първата година започнах да се занимавам със спорта професионално, спечелих първата си шампионска титла и оттам вече имах доста по-високи цели, които да преследвам. През 2015 реших, че ще започна да се занимавам с автомобилен спорт, стартирахме в GT4-европейските серии, спечeлихме вице европейски титли и оттам кариерата ми тръгна нагоре. До момента продължавам да се състезавам в един от тези шампионати.

Във Варна се срещнахте с млади спортисти. Какви са съветите, които им давате?

България има много таланти, много млади момчета, които се справят страхотно. Нужна им е малко подкрепа, малко мотивация. Това, което мога да направя аз, е да ги подкрепям в това, че са се хванали да се занимават активно със спорта и да се опитвам да ги нахъсвам, за да дадат всичко от себе си! Много важно за тях е да намерят хора, които да ги подкрепят, защото първите години в спортната кариера на един спортист са най-трудни. Съветите ми са да не се отчайват, защото човек е силен толкова, колкото сам прецени. Ако преценят, че няма какво да застане между тях и мечтата им, няма човек или обстоятелство, които могат да им попречат да стигнат до нея. Казвам това от личен опит.

Какво мислите за шофирането по българските пътища?

Младите хора имат достъп до технологиите, те са нон стоп с тях, дори докато шофират. Според мен това е дори по-опасно от това да се шофира с превишена скорост. Познавам хора, които карат изключително бързо, но те са силно концентрирани. Лично аз в градски условия се старая да шофирам възможно най-разумно. Забелязвам, че в момента има кампании против шофиране в бус лентата. Това натоварва градския транспорт.

Как бихте определили кариерата си?

Смятам, че кариерата ми е успешна, но донякъде. Надявам се тепърва да предстоят успехите пред мен. Тази година участвах в тестове за избор на млад заводски пилот. Това е първият момент в моята кариера, в който в най-силна степен съм бил най-близко до мечтата си да стана професионален автомобилен състезател. За жалост тестовете не минаха по начина, по който аз очаквах. Не се класирах на финала, въпреки че обратната връзка, която получих от тях беше, че съм бил един от най-подготвените им пилоти и ще получа покана отново да участвам в такива тестове. В момента отново се подготвям, не поглеждам назад, концентрирам се само напред и се надявам скоро да получа своя шанс да покажа на какво съм свободен.

Какво предстои?

В четвъртък заминавам на тестове в Барселона, оттам отивам в „Ред Бул Ринг”. Надявам се от тези два теста да успея да затвърдя някои от програмите за тази година. Целта е да участвам отново в европейските серии GT4 и евентуално в немските серии VLN, които се провеждат на „Нюрнбургринг” (Зеленият ад).




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10