Младежи от Каварна учат румънски, за да работят в туризма

Снимка: БТА

Проект " Подобряване на условията за заетост на младите хора в сектор туризъм" приключи своята дейност. Той бе изпълнен по Програма "ИНТЕРЕЕГ Румъния - България", започнал на 27 април 2017 година. Водещ бенифециент по Проекта бе община Каварна, а нейни партньори - Университет "Овидиус" в Констанца и " Асоциация партньори 2000" от Каралаш.

Организирана бе кампания за мотивиране на младежи до 29 години, заинтересовани от кариера в сектор "Туризъм" . Те преминаха през информационни и мотивационни обучения, в които се включиха 281 участници от двете страни. 80 младежи получиха сертификати за професионална квалификация, с които давамогат да започнат работа в туристическия бранш.

За участниците от Каварна и Калараш имаше курсове по български и румънски езици. Готов е и виртуалният център за правни и бизнес консултации. По проекта, който включи над 400 млади хора,  бяха организирани и четири трудови борси. Одобреният бюджет бе в размер на 336 999,23 евро, от които 85% са предоставени от Европейският фонд за регионално развитие в рамките на 286 449,23 евро, 13% са от национално съфинансиране и 2% собствено участие на партньорите.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево, следобед горещо

Ще духа слаб, по крайбрежието следобед до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури между 30 и 35, по крайбрежието от 27 до 30 градуса, за Варна около 30. Вълнение 1-2, следобед по южното крайбрежие 2-3 бала. Температура на морската вода 25-27 градуса. Изгрев на Слънцето за Варна в 6 часа и 21 минути, залез - в 20 часа и 2..

публикувано на 20.08.19 в 06:23

Сърф състезание организират във Варна

Сърф състезание „Лека аматьорска среща“ организират във Варна. То ще се проведе на плаж „Кабакум“ в един от уикендите между 24 август и 29 септември, а дисциплината е "Хавайски сърф". "Събрахме приятели и решихме да направим нещо за сърф културата в града. Чакаме определени метеорологични условия, необходими за провеждането на състезанието. Затова в..

публикувано на 20.08.19 в 07:00

Жорж Ганчев: "Обичам Отечеството си до смърт"

"Имам всичко под слънцето. Аз съм човек на света. Обичам Отечеството си до смърт." Това са последните думи на Жорж Ганчев, запазени в златния фонд на РАДИО ВАРНА. На 79-годишна възраст почина известният общественик и политик Жорж Ганчев. Жорж Ганчев беше неколкократен кандидат за президент, като през 1996 на първи тур получи почти 22 % от..

публикувано на 19.08.19 в 16:35

1,4 млн. румънци у нас, три пъти по-малко българи пътуват на север

Румъния е първи пазар за входящ туризъм за България. Близо 1 400 000 са визитите от северната ни съседка у нас за 2018 година. Ръстът е с 20 на сто по данни на Министерството на туризма. „Румънците имат интерес и към курортите, морето и планината, така и към кухнята и всички елементи на българското наследство,“  каза негово..

публикувано на 19.08.19 в 15:56

Затруднено е движението по пътя Приморско - Бургас

Затруднено е движението по пътя Приморско - Бургас в района на моста при река Ропотамо. Информацията е на потребители във фейсбук.  Говорителят на ОД на МВР Бургас Цветелина Рандева информира, че причина за ситуацията е аварирал ТИР. Карайте внимателно и използвайте алтернативен маршрут, преминавайки през с. Ясна поляна.

публикувано на 19.08.19 в 14:33

Руска и корейска компания с интерес към АЕЦ "Белене", очаква се и китайска

По информация на "Хоризонт" до момента в процедурата за избор на стратегически инвеститор на АЕЦ "Белене" са подали заявления руската фирма "Росатом" и Корейската хидроядрена компания. Очаква се до края на деня да подаде документи и китайската Си Ен Ен Си. Желание да участват в строителството на централата са заявили френската "Фраматом" и..

публикувано на 19.08.19 в 14:32

Магистрала "Хемус" край Девня е затворена заради катастрофа

Катастрофа затвори автомагистрала "Хемус" в района на Девня. Един човек е пострадал след челен удар на автомобил и микробус. В 10:23 ч.   е постъпило съобщение, че на АМ "Хемус", край Девня,точно на мястото, където започват ремонтните дейности и движението става двупосочно, е възникнало ПТП. По първоначални данни участници са товарен автомобил с ремарке..

обновено на 19.08.19 в 14:27