"Азбука на търпението" представя "Арт Маркони"

Срещата с автора Марин Бояджиев е от 18 часа във варненската галерия на  ул. "Охрид"22

 Поетичният сборник на Марин Бояджиев включва стихове, писани между 1970 и 2017 година. В този период издава две стихосбирки –„Денонощни аберации” и „Писма от Източния Балкан”, както и книгите „Мистерията Курск”, „Чувам небесните камбани” и „Деветият вал на отвъдното”. В „Азбука на търпението” намират място, оформени в цикли,  стихове от двете поетични книги , а така също и част от непубликуваните:  „Часовник след полето”/1970-1995/, „Горчиви морета”/1974-1986/, „Азбука на търпението”/1974/1990/,. и „Къде останахте приятели на думите ?”.

  В предговора към книгата професор Сава Василев поделя:

„В тази книга на Марин Бояджиев ще откриете следите на различни полети/почерци. Следите, оставени от поне няколко вида птици. Читателят е в правото си да заобича всички или да си избере някои, стига да събуждат скъпи на сърцето му образи. И това е съвсем разбираемо. Но не бива да забравяме, че „Азбука на търпението“ крие в себе си жеста на равносметката. От страна на автора тя вече е направена. Остава равносметката на читателя. Дано му помогнат стихове като тези:

Беснеем нощем, че звездите тъй са много,
безсилни скачаме към клона им висок!
Блести окото на природата и строго
напомня, че изтича сетния ни срок!
/М.Бояджиев/

  Поезията на Марин Бояджиев се радва на вниманието на още един литературен корифей – д-р ф.н. Ваня Колева. В своята статия по повод „Писма от Източния Балкан” тя споделя:   „И друга една молитва се чете  в „Писма”-та на Марин Бояджиев от „Източния Балкан” – въпреки забързаността и грохота на лудналия град, да не забравят природата човеците, да не се откъсват от нея. И заради технократизма да не се отказват от дарбите човешки, от творчеството и обичта – дори към най-дребните неща”

Стиховете на Марин Бояджиев са носталгично пътуване във времето на поетична Варна. И не случайно сборникът завършва със следното стихотворение – въздишка:

Къде останахте приятели на думите,

с които тъй грижовно галехте света?

Къде из лабиринтите Вселената ви е заточила?

Сърцето ми е вече само сянка от любов. /2018/

Интервю на Мартин  Николов с  Марин Бояджиев
ВИЖТЕ ОЩЕ

Колкото повече знаеш езика, толкова повече ти си човек

43-ма украинци взеха участие в празничното шествие за 24 май във Варна днес. Те са част от Българо-терновското дружество „Иван Вазов“ в град Николаев. Сред тях са директорът в неделното училище в Николев Олга Голот и преподавателят в учебното заведение доц. Владимир Гамза. Да почиташ корените си и никога да не забравяш първите думи,..

публикувано на 24.05.19 в 15:05

Шест икони с ликовете на Св. св. Кирил и Методий съхранява Регионалният исторически музей в Добрич

В  Добруджа има 11 икони с ликовете на Светите братя Кирил и Методий. Шест от тях се пазят в отдел „Възраждане” на Регионалния  исторически музей в Добрич. Според специалистите, тази сбирка е една от най-богатите в страната. „Зографисването на братята равноапостоли  е една нова тенденция, сравнително късна в нашата иконопис. Появява се през..

публикувано на 24.05.19 в 11:53

В Блачик разкриват тайнството на музиката и посветените в нея

Спектакъл за деца под наслов „Кой стои зад музиката" се организира тази вечер от 17,00 ч. в Каменна зала на Двореца в Балчик. Входът е свободен. "Дивертименто" е серия от интерактивни музикални представления за деца на възраст между 5 и 12 години. Спектаклите съчетават разкази за музиката, музикални изпълнения и музикални игри за посетителите...

публикувано на 23.05.19 в 14:22

Варненската драма представя "Криворазбраната цивилизация"

Режисирано представяне на театрални комедийни ситуации с текстове от възрожденската пиеса Криворазбраната цивилизация по Добри Войников. Попаднали в атмосферата на Възрожденската епоха, неусетно ставаме свидетели на сцени от самобитното ежедневие на българина от онова време, поднесени с типичния за куклено-драматичен театър Хенд хумор...

обновено на 23.05.19 в 06:32

В Бургас поставят пейки със стихове на Петя Дубарова и Христо Фотев

В навечерието на Деня на българската просвета и култура, две нови, артистични пейки ще станат част от облика на Бургас. Те ще бъдат представени днес от 12.00 часа на площад „Тройката“. Инициативата е на клуб „България за младите“. Пейките ще представляват разгърнати книги със стихове на бургаски автори, оставили културно наследство на бъдещите поколения...

публикувано на 22.05.19 в 09:55

"Ретро" - една сериозно-забавна история

Варненският драматичен театър "Стоян Бъчваров" представя тази вечер спектакълът "Ретро" от Аександър Галин. Постановката ще се играе от  19 часа на сцена Филиал . Превод и режисура  Пламен Марков Сценография и костюми  Мира Каланова Музика  Калин Николов Асистент режисьор Максима Боева Участват: Михаил Мутафов,..

публикувано на 22.05.19 в 06:00

"Лебедово езеро" тази вечер във Варна

Класическият балет на Чайковски с класическата хореография на Петипа. Сюжетът е по мотиви от старинна немска легенда за прекрасна девойка, превърната в бял лебед. В четирите действия на балета се редуват реални и фантастични картини. Празнувайки своето пълнолетие в парка на двореца, принц Зигфрид се весели с приятели. Прелитащо над парка ято..

публикувано на 21.05.19 в 10:18