"Азбука на търпението" представя "Арт Маркони"

Срещата с автора Марин Бояджиев е от 18 часа във варненската галерия на  ул. "Охрид"22

 Поетичният сборник на Марин Бояджиев включва стихове, писани между 1970 и 2017 година. В този период издава две стихосбирки –„Денонощни аберации” и „Писма от Източния Балкан”, както и книгите „Мистерията Курск”, „Чувам небесните камбани” и „Деветият вал на отвъдното”. В „Азбука на търпението” намират място, оформени в цикли,  стихове от двете поетични книги , а така също и част от непубликуваните:  „Часовник след полето”/1970-1995/, „Горчиви морета”/1974-1986/, „Азбука на търпението”/1974/1990/,. и „Къде останахте приятели на думите ?”.

  В предговора към книгата професор Сава Василев поделя:

„В тази книга на Марин Бояджиев ще откриете следите на различни полети/почерци. Следите, оставени от поне няколко вида птици. Читателят е в правото си да заобича всички или да си избере някои, стига да събуждат скъпи на сърцето му образи. И това е съвсем разбираемо. Но не бива да забравяме, че „Азбука на търпението“ крие в себе си жеста на равносметката. От страна на автора тя вече е направена. Остава равносметката на читателя. Дано му помогнат стихове като тези:

Беснеем нощем, че звездите тъй са много,
безсилни скачаме към клона им висок!
Блести окото на природата и строго
напомня, че изтича сетния ни срок!
/М.Бояджиев/

  Поезията на Марин Бояджиев се радва на вниманието на още един литературен корифей – д-р ф.н. Ваня Колева. В своята статия по повод „Писма от Източния Балкан” тя споделя:   „И друга една молитва се чете  в „Писма”-та на Марин Бояджиев от „Източния Балкан” – въпреки забързаността и грохота на лудналия град, да не забравят природата човеците, да не се откъсват от нея. И заради технократизма да не се отказват от дарбите човешки, от творчеството и обичта – дори към най-дребните неща”

Стиховете на Марин Бояджиев са носталгично пътуване във времето на поетична Варна. И не случайно сборникът завършва със следното стихотворение – въздишка:

Къде останахте приятели на думите,

с които тъй грижовно галехте света?

Къде из лабиринтите Вселената ви е заточила?

Сърцето ми е вече само сянка от любов. /2018/

Интервю на Мартин  Николов с  Марин Бояджиев
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втора премиера на „Кой е Големанов?“ във Варна

Премиера на "КОЙ е Големанов?" - 19 март на основна сцена на Варненската опера Начало 19.00ч. „БОГАТ СЪМ, ЧЕСТЕН СЪМ И СЪС РАЗУМ БИСТЪР. ЩЕ БЪДА НАЙ-ДОСТОЙНИЯ МИНИСТЪР“ ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за своя герой Големанов в най-новия български мюзикъл „Кой е Големанов?“ Пламен Георгиев, най-добрият комик на Варненския..

обновено на 19.03.19 в 07:07

Финисаж на изложбата на Стоян Цанев във Варна

Закриване (финисаж) на посмъртната изложба на големия български художник Стоян Цанев (1946-2019) организира от 11:00 ч., Градска художествена галерия  "Борис Георгиев" във Варна.  Изложбата включва 50 графични произведения на художника от колекциите на Градската художествена галерия, Галерия за графично изкуство - Варна и Галерия 8. Експозицията ще бъде..

публикувано на 19.03.19 в 06:52

Работилници за деца започват в музея в Добрич

Регионалният исторически музей в Добрич разработва пореден иновативен проект, насочен към работа с младежите. Проектът носи името mApp my Europe и има за цел да популяризира културни и исторически места и паметници, както и малко известни факти за Североизточна България. Заниманията на музея по този проект са част от неговата стратегия за..

публикувано на 18.03.19 в 08:50

"Зелената книга" е на екран във Варна

Варненци ще могат да гледат отличения с Оскар филм „Зелената книга“ на  23-тия Международен фестивал „София филм фест“, който се провежда в момента. Лентата, която спечели наградата на Академията в категорията за най-добър филм, ще бъде прожектирана  във Фестивалния и конгресен център, в зала Европа от 19.00 часа. Режисьор: Питър Фарели В..

публикувано на 16.03.19 в 07:00

Есе за Военноморските сили пишат варненските ученици

Военноморският музей във Варна организира конкурс за историческо есе. Поводът е 140-ата годишнина от създаването на Българския военноморски флот. В инициативата могат да участва ученици от 8 до 12 клас. Есетата трябва да бъдат в обем до 3 стандартни машинописни страници (5400 знака), а крайният срок за подаване на творбите е 25 април...

публикувано на 15.03.19 в 18:29

Queen обмислят продължение на филма "Бохемска рапсодия"

Британската рок група „Куин“ обмисля продължение на биографичната драма "Бохемска рапсодия". Това се съобщава от публикация в Пейдж Сикс по данни на близкият приятел на „Куин“, клипмейкъра Руги Долезал. Мениджърът на групата, Джим Бийч, иска да направи продължение на „Бохемска рапсодия“, действието в..

публикувано на 15.03.19 в 07:04
Димитър Маринов (вляво) и Стефан Командарев, директор на София филм фест

Носителите на Оскар и Златна палма за най-добър филм в тазгодишната, юбилейна програма на София Филм Фест

Паралелното издание на най-мащабния кинофестивал в България – София Филм Фест отново ще се проведе във Варна за 10-ти юбилеен път. От 15-ти до 22-ри залите на ФКЦ ще посрещнат селекция от 18 филма, обиколили през годината най-големите кино столици като Кан, Берлин и Венеция. И ако има нещо, по което можем да познаем, че това е десета..

публикувано на 15.03.19 в 06:21