Иво Илиев: Цензурата в интернет може да бъде и полезна

Иво Илиев
Снимка: Фейсбук

Заплашена ли е свободата на свободното изразяване и до колко свободното изразяване наистина се използва по предназначение?

Задаваме тези въпроси, защото тази седмица беше Световният ден срещу цензурата в интернет. Той се отбелязва от 2008 година по предложение на неправителствените организации "Репортери без граници" и "Амнести интърнешънъл".

Как се пренасочва вниманието в социалните мрежи? От кого? На тези въпроси Мартин Николов потърси отговори от Иво Илиев - блогър, маркетинг консултант, управител съм на 3 digital marketing агенции.

Работи в сферата на онлайн маркетинга, интернет рекламата и комуникациите вече 15 години.:

-  Защо е задължителна и защо е важна свободата в интернет?

-  Защото при всички положения ние имаме какво да кажем и можем да го направим почти безплатно, много бързо и много масово чрез технологията, която интернет средата ни дава. Освен това възможността да го кажем ни позволява да създадем широки дискусии, да се видят всички гледни точки.

-  Не се ли прескача, обаче, една тънка граница, в която моето мнение е меродавно и всеки, който не мисли като мен, е враг?

-  Да, това интересен казус, защото действително се случва. Всичко зависи от нагласите на този, който задава темата.  Сега, в една епоха на инфлуенсъри, микролидери на мнение и популярни интернет личности, всъщност те имат властта да контролират и да влияят на общественото мнение. Те могат да използват това като щит, но и като оръжие. Тоест, ако нещо не им допадне, да го филтрират, да го изключат или да разпространят теми, които ги вълнуват самите тях. Вече се създават и фалшиви новини и борбата с тях е доста голяма.

-  Защо хора, политически организации и други, се опитват да налагат цензура, при положение, че хората сами се самоизяждат?

-  Може би, повечето се опитват да налагат цензура, защото не са намерили други подходи. Аз смятам, че в момента има едно насочване на вниманието и насочване на влиянието върху определени теми, за да могат други теми да излязат от фокус. И в тази дигитална среда това става лесно. Лидерите в политиката и в други прослойки на обществото, също биха могли да се възползват от това като насочат вниманието към някои теми, които са по-удобни, а не тези, които трябва да бъдат на фокус, всъщност.

-  Това ме навежда на мисълта, че по-важна е автоцензурата, отколкото цензурата?

-  Може би  да. Ние наричаме тази среда „ерата на вниманието”, но тя не е само свързана с вниманието, а и с това специфично влияние над масите. За да се избегнат фалшивите новини и фалшивото насочване на вниманието, вече усилията на големите играчи в дигиталните медии е насочено към това, чрез изкуствен интелект да бъде наложена необходимата цензура, за да се избегне подвеждането на масите.

-  Тоест, цензурата не може да е само с отрицателен знак. Това, което казахте говори, че цензурата е положителна също.

-  Да, в тази ситуация е положителна, защото всеки от нас е виждал как излизат анонси, свързани с някоя популярна личност, която за тази година е „починала” за пети път. След няколко часа се разбира, че това е поредната фалшива новина. Ограничаването на тези фалшиви новини е важно, защото това, което дадох като пример, е най-безобидния такъв . Фалшивите новини могат да са свързани с много сериозни икономически , политически и какви ли не измами. Тази цензура е необходима, за да бъдат спасени от излъгване една голяма маса от хора и да не загубят доверието си към дигиталния канал, който използват. В днешно време ние много често казваме „знаеш ли какво прочетох във Фейсбук” или „знаеш ли какво видях в социалната мрежа”, все едно това е източникът на информация, а всъщност там е само споделената информация, която някой друг е написал. Ние консумираме информацията по различен начин и именно заради това консумиране на информацията по този начин, цензурата с цел избягване на масови измами е важна.

-  Защо Фейсбук трие профили и то на хора, които споделят реална, истинска информация, а не разчитат на фалшиви новини?

-  Фейсбук също имат проблеми с разпознаването на профилите и на информацията от тях, тъй като при фейсбук вече има такава среда, която е изключително динамична. Генерира се огромно количество съдържание и Фейсбук разчита на изкуствен интелект за тези филтри, което води до проблеми или до това, да се изтрие профил, който не трябва да бъде изтрит. Много често причината е свързана със сигнали от други потребители в социалната мрежа.

-  Защо много хора публикуват вярна информация под фалшиви профили?

-  Смятам, че страх е най-краткият отговор. Огромно количество от потребителите на социалните медии имат фалшиви профили. От една страна, за да са сигурни, че имат резервен вариант ако се случи нещо с техния профил. От друга страна, за да могат да си помогнат в създаването и разпространението на информация.

-  Как да се предпазим от цензура?

-  Според мен потребителят трябва да е много добре информиран за това доколко са достоверни източниците му. Да знаят какви са възможностите за цензурата, защо те са такива и защо това е необходимост. Защото от гледна точка на фалшиви новини, на фалшиви профили, тя много често е спасителният елемент. Но от гледна точка на това да се насочва вниманието към нещо удобно или нещо, което е измамно, това вече би било проблем. За да може един потребител да се спаси от проблемите на цензурата, той трябва да е добре информиран, добре осъзнат, действително да е потребител, а не просто консуматор.

Чуйте още в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненски дизайнери спечелиха конкурс за лого за ЮНЕСКО

Илиян Начев и Христо Христов с печелиха конкурс за лого за ЮНЕСКО. Знакът ще представя , в следващите десет години. Двамата надделяха в конкуренцията на 435 проекта, 260 от които чуждестранни. Начев и Христов са автори на дясната част, в която всеки град решава как да представи себе си. Какво обаче са вложили в графичния символ,..

публикувано на 18.03.19 в 16:51

Калина Влайкова направи "Разбери ме", за да помага на хората да пишат и да се изразяват

„Ние, като журналисти, владеем базата на писането. Ако я овладееш, след това можеш да напишеш всичко, без значение с какво е свързано. Ако успея да обясня на аудиторията, че тази база им дава неограничени възможности да напишат каквото си пожелаят, мисля, че ще успея да ги привлека. Ако не – ще търся начин да го усъвършенствам“. Това каза пред БНР..

публикувано на 18.03.19 в 11:02

Здравната ни система няма полза от здрави граждани, тъй като лекарите ще останат образно казано, гладни

През последните седмици станахме свидетели на поредните оставки в здравната система. При това на работещи специалисти, тези които са във всекидневен досег с пациентите. Постоянно се говори, че има криза за кадри в здравеопазването, но освен че медицинските университети бълват работна ръка за чужди държави, изход в тази своеобразна криза не се вижда...

публикувано на 16.03.19 в 14:34

Да пазим езика си!

Започва кампанията „Пазим езика си“ на Фондация „Живата вода на България“. Тази година състезанието по български език за ученици от 5-и и 6-и клас ще бъде национално. Те ще се съревновават помежду си като покажат колко добре владеят българския език. БНР e медиен партньор на инициативата, която фокусира общественото внимание към все по-ширещата се..

публикувано на 13.03.19 в 11:07

Стоянка Миланова: Имам 2 500 значки в моята колекция

По повод седемдесетгодишнината на техникума по химия във Варна, бивши възпитаници на гимназията представиха хобитата си в Арт салона на Радио Варна. Стоянка Миланова, или просто Таня, както я наричат нейните близки, е възпитаник на Професионална гимназия по химични и хранително-вкусови технологии "Дмитрий Иванович Менделеев" във Варна.  По-късно, там..

обновено на 12.03.19 в 16:42

Пилотът Павел Лефтеров: Надявам се успехите за мен тепърва да предстоят

Известният български пилот Павел Лефтеров се срещна с млади спортисти в Арт салона на Радио Варна. Младежи от местни клубове по плуване, ветроходство, фехтовка, водна топка и карате получиха съветите на успешния автомобилист, който е носител на над 56 купи от състезания, сред които шест републикански и две европейски. В интервю за Радио..

публикувано на 12.03.19 в 14:05
Калина Милославова

За достойнството на един адвокат

Адвокат Калина Милославова е новият председател на Адвокатската колегия във Варна. Жена застава начело на колегията за първи път в близо 130-годишната история на организацията. От създаването й през 1891 година адвокатската колегия в морския град винаги е била ръководена от мъже. Пред Радио Варна тя определя избора си като „тиха революция”...

публикувано на 11.03.19 в 18:15