Цъфнаха първите лалета в Ботаническата градина в Балчик

От тази седмица посетителите на Университетска ботаническа градина могат да видят най-ранно цъфтящите сортове лалета. За първи път в пролетната колекция цъфтят най-новите сортове - Corona, The First и Concert.
От ведомството коментират, че краят на зимата обикновено се бележи с цъфтежа на представителите на най-ранната група лалета, наречена Кауфманиана (T. Kaufmanniana). Това са нискостъблени и простоцветни лалета в различна багра и височина - само 20-30 см. Родината им е Турция, където са диворастящи, а са въведени в Европа през 1877 г. Може да бъдат видени в почти всеки цвят, като често срещани са двуцветните.
Снимка
Досегашният добре познат и най-ранен представител на клас Кауфманиана, Guiseppe Verdi, вече е изпреварен от напълно новите за градината видове от същия клас: Corona и The First. Coronа ще намерите в градина Разсадника, The First - в партерното зацветяване на Божествена градина, а Guiseppe Verdi – в градините около вила Принц Николай.
Подобни, но по-едри от клас Кауфманиана, са представителите на Императорските лалета или клас Фостериана (T. Fosteriana). В градина Разсадника можете да видите сорт Concerto. Цветовете му са с елегантни кремаво бели цветове и сиво-зелени листа върху черна основа.

В градина Розариум са цъфнали и сортовете Hakuun и Exotic Emperor.

Снимка

Очакваме повече от 125 сорта и над 60 000 бр. луковици лалета да разкрият красотата си в цветните партери, градини и колекциите на Университетска ботаническа градина-Балчик, съобщават от ведомството пир Софийския университет „Св. Климент Охридски“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

24 май във Варна / снимки /

Над 25 000 ученици, учители, студенти и родители участваха в празничното шествие във Варна, въпреки лошото време и непрестанния дъжд. Празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост започна с благодарствен молебен в Катедралния храм „Успение Богородично“. А след това на площад „Св. св. Кирил и Методий“ бе издигнат..

обновено на 24.05.19 в 14:08

Кой научи американският хор "Хановер Колидж" на български език?

Съвместен концерт на Детски хор „Добри Христов” и   на един от най-старите академични хорове от Съединените щати – този на Хановер Колидж от Индиана, събра във Варнана една сцена над 100 певци. Хорът на Хановер Колидж е на повече от 180 години. Той е представителната част на програмата за хорово образование на колежа. Диригент на..

публикувано на 24.05.19 в 11:00

Руснак монтира ликовете на Св. св. Кирил и Методий на камбанарията в село Осеново

Ликовете на светите братя Кирил и Методий вече украсяват камбанарията в едноименния храм в село Осеново. Инициативата е на руснака Армен Шаумян. През 2007 г. той закупува имот в селото, категоричен, че това е неговото място. Иначе идва от Москва, дизайнер е и казва, че не обича да стои със скръстени ръце. Преди да реши да изобрази Кирил и..

обновено на 24.05.19 в 07:09

Оркестърът на Андре Рийо свири "Върви, народе възродени"

„Честит празник на буквите!”, ни поздравява в специалното видео Кралят на валса Андре Рийо, чийто оркестър ще свири в България на 8 и 9 юни. „Пазете идентичността си! Съхранявайте и се грижете за националната си култура!” Тя ви прави различни. А моята роля е да ви обединявам чрез музиката.”, казва още известният холандски цигулар и диригент...

публикувано на 23.05.19 в 15:36

Най-много приемни семейства има в област Варна

Среща между Oбластния екип по приемна грижа, Община Варна и професионалните приемни семейства, които участват в проекта „Приеми ме 2015”, се проведе от 10 часа в младежкия дом. Залата беше пълна с приемни родители и деца. Презентация изнесе Валентин Паранжев, администратор на проект приеми ме за област Варна. Той каза, че oбласт Варна е на първо..

публикувано на 23.05.19 в 11:22

Коментар: Урочасаният булевард

Не знам защо така ни се получава, но в медиите, а и социалните мрежи, когато стане дума за Варна все едни и същи неща си говорим. Ето минат се не минат ден-два и пак ...бул. „Левски“. Е, стига вече с тоя булевард! Взех да го сънувам, сериозно. Ето оная нощ се събудих целия треперещ – присъни ми се, че съм стигнал до „Максуда”. Вярно – за 4 минути,..

публикувано на 22.05.19 в 17:37

Варненец отглежда краставици под звуците на класическа музика

Варненец създаде първата иновативна оранжерия за отглеждане на растения в звукова среда, съобщиха днес от Областния информационен център. Проектът е реализиран с помощта на Програмата за развитие на селските райони. Иван Григоров е изградил стопанство от 12 декара, в което разсажда и произвежда краставици под звуците на класическа музика...

публикувано на 22.05.19 в 10:07