Цъфнаха първите лалета в Ботаническата градина в Балчик

От тази седмица посетителите на Университетска ботаническа градина могат да видят най-ранно цъфтящите сортове лалета. За първи път в пролетната колекция цъфтят най-новите сортове - Corona, The First и Concert.
От ведомството коментират, че краят на зимата обикновено се бележи с цъфтежа на представителите на най-ранната група лалета, наречена Кауфманиана (T. Kaufmanniana). Това са нискостъблени и простоцветни лалета в различна багра и височина - само 20-30 см. Родината им е Турция, където са диворастящи, а са въведени в Европа през 1877 г. Може да бъдат видени в почти всеки цвят, като често срещани са двуцветните.
Снимка
Досегашният добре познат и най-ранен представител на клас Кауфманиана, Guiseppe Verdi, вече е изпреварен от напълно новите за градината видове от същия клас: Corona и The First. Coronа ще намерите в градина Разсадника, The First - в партерното зацветяване на Божествена градина, а Guiseppe Verdi – в градините около вила Принц Николай.
Подобни, но по-едри от клас Кауфманиана, са представителите на Императорските лалета или клас Фостериана (T. Fosteriana). В градина Разсадника можете да видите сорт Concerto. Цветовете му са с елегантни кремаво бели цветове и сиво-зелени листа върху черна основа.

В градина Розариум са цъфнали и сортовете Hakuun и Exotic Emperor.

Снимка

Очакваме повече от 125 сорта и над 60 000 бр. луковици лалета да разкрият красотата си в цветните партери, градини и колекциите на Университетска ботаническа градина-Балчик, съобщават от ведомството пир Софийския университет „Св. Климент Охридски“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Читател върна в библиотека книга след 53 години

В американския щат Ню Джърси читател върна в библиотека книга, взета преди 53 години, съобщава Associated Press. „Семейна книга на стиховете“ от Луис Ганет била взета от библиотеката през 1966 година, когато върналият я сега читател бил на 13 години. Наскоро той подреждал домашната си библиотека и се натъкнал на книгата, след което я..

публикувано на 18.03.19 в 14:00

Китайски лекар "оперира" от разстояние 3000 километра

Първата в света мозъчна операция от разстояние е станала възможна благодарение на 5G технологията. Така д-р Линг Джъпей дистанционно е имплантирал невротрансмитер в мозъка на пациента си, съобщават китайските медии. Хирургът е управлявал инструментите намиращи се в Пекинската болница PLAGH от клиника в югозападен остров Хайнан, който е на 3..

публикувано на 18.03.19 в 09:11

Как да запазим силата на ума си?

Всички знаем, че начинът на живот е този, който определя в много голяма степен и как ще съхраним ума си през годините. Днес е Световният ден на мозъка,   определен за такъв в Европа през 1997 година. Посветен е на познанието за развитие и функциониране на мозъка като път към преодоляванeто на редица тежки заболявания. Изчислено е,..

публикувано на 18.03.19 в 08:25

Около и следобед ще преобладава слънчево време

Днес облачността ще намалее и около и следобед ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб западен вятър, който следобед по Черноморието ще се обърне от юг-югоизток. Максимални температури между 17 и 22, по Черноморието с 4-5 градуса по-ниски, за Варна около 16. Вълнение 1-2, в открито море 2-3 бала. Температура на морската вода 7-9..

публикувано на 17.03.19 в 06:10

Меркурий изпревари Венера

Американски учени демонстрираха, че Меркурий, а не Венера, е най-близката планета до Земята, ако се вземе средното разстояние по орбитата, съобщи Гизмодо. Том Стокман от университета на Алабама, Гейбриъл Монро от инженерен развоен център и Самюъл Корднър от НАСА са публикували теорията си в сп. "Физикс тудей". Те твърдят, че..

публикувано на 16.03.19 в 15:51

"На село" в Климентово

На село в Климентово Ви отвеждаме днес. Селото със стоте знамена, което се намира на 20 км северно от Варна, посрещна кукери от Бозвелийско. Именно те - кукерите, са в центъра на предаването. Побратимяване между две села, инициирано от две дами - Дарина Христова и Анелия Попова. Едната е родом от Бозвелийско, а другата живее в Климентово от десет..

публикувано на 15.03.19 в 16:19

Какво е STEM и как помага то на варненските ученици?

STEM обучението (съставено от първите букви на думите - наука (Science), технология (Technology), инженерство (Engineering) и математика (Maths) е концепция за обучение, която се стреми да вдъхнови младите хора да се развиват в сферата на науката и технологиите. То намира все по-голямо приложение и във Варна. STEM уроците навлизат в обучението..

публикувано на 15.03.19 в 10:53