Белтъчните диети са вредни

Популярните напоследък белтъчни диети крият риск за здравето, предупреждението е на доцент Анелия Буева, национален консултант по детска нефрология. Според нея консумацията на месо не трябва да бъде повече от веднъж на ден. Докато се хранят преобладаващо с протеини, хората може се чувстват добре, но дългосрочната прогноза е бъбречна недостатъчност:

"Белтъците дават отпадни продукти, които се отделят през бъбреците и съответно белтъчното хранене затруднява функцията на бъбреците. Когато протеините са  в изобилие, от свръхработа елементите на бъбрека, нефроните, се уморяват и умират. Те не се възстановяват. Човек се ражда с определен брой нефрони и те са за 100 години, в които ще живее".За здрави бъбреци доцент Буева препоръчва достатъчен прием на течности, ограничаване на солта и поддържане на нормално тегло. Съветите й са по повод днешния Световен бъбречен ден, който е под мотото „Бъбречно здраве за всички навсякъде”.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Котката на Радио Варна си търси име

Популярно е твърдението, че има два вида хора – такива, които обичат котки и такива, които обичат кучета. Без значение кое от двете животни Ви допада повече, безспорен е фактът, че в наше време котките са едни от най-разпространените домашни любимци. Не всички пухкави, мяукащи животинки, обаче, се радват на любящ стопанин. Във Варна често..

публикувано на 19.03.19 в 12:24

И Варна става част от световния формат Repair Cafe

Варна е първият град в страната, който ще се присъедини към световната инициатива Repair Cafe . Това съобщи за Радио Варна инициаторът Здравко Василев. Замисълът на Repair Cafe e да се провокират хората сами да се научат да си поправят нещата, те да продължат да бъдат използвани отново, а не да бъдат изхвърляни. Акцентът на първото издание на формата..

публикувано на 19.03.19 в 12:00

Храните, които съдържат калий и фибри, удължават живота

"Как да живеем по-дълго?" е въпрос, чийто отговор всеки иска да знае. Според редица специалисти съществена роля за дълъг живот в добро здраве играе храненето. Кои продукти обаче са най-полезни? Ако иска да избегне ненавременна смърт и да се радва на дълголетие, човек трябва да консумира повече продукти, богати на калий и фибри, смятат британски..

публикувано на 19.03.19 в 11:31

Читател върна в библиотека книга след 53 години

В американския щат Ню Джърси читател върна в библиотека книга, взета преди 53 години, съобщава Associated Press. „Семейна книга на стиховете“ от Луис Ганет била взета от библиотеката през 1966 година, когато върналият я сега читател бил на 13 години. Наскоро той подреждал домашната си библиотека и се натъкнал на книгата, след което я..

публикувано на 18.03.19 в 14:00

Китайски лекар "оперира" от разстояние 3000 километра

Първата в света мозъчна операция от разстояние е станала възможна благодарение на 5G технологията. Така д-р Линг Джъпей дистанционно е имплантирал невротрансмитер в мозъка на пациента си, съобщават китайските медии. Хирургът е управлявал инструментите намиращи се в Пекинската болница PLAGH от клиника в югозападен остров Хайнан, който е на 3..

публикувано на 18.03.19 в 09:11

Как да запазим силата на ума си?

Всички знаем, че начинът на живот е този, който определя в много голяма степен и как ще съхраним ума си през годините. Днес е Световният ден на мозъка,   определен за такъв в Европа през 1997 година. Посветен е на познанието за развитие и функциониране на мозъка като път към преодоляванeто на редица тежки заболявания. Изчислено е,..

публикувано на 18.03.19 в 08:25

Около и следобед ще преобладава слънчево време

Днес облачността ще намалее и около и следобед ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб западен вятър, който следобед по Черноморието ще се обърне от юг-югоизток. Максимални температури между 17 и 22, по Черноморието с 4-5 градуса по-ниски, за Варна около 16. Вълнение 1-2, в открито море 2-3 бала. Температура на морската вода 7-9..

публикувано на 17.03.19 в 06:10