Белтъчните диети са вредни

Популярните напоследък белтъчни диети крият риск за здравето, предупреждението е на доцент Анелия Буева, национален консултант по детска нефрология. Според нея консумацията на месо не трябва да бъде повече от веднъж на ден. Докато се хранят преобладаващо с протеини, хората може се чувстват добре, но дългосрочната прогноза е бъбречна недостатъчност:

"Белтъците дават отпадни продукти, които се отделят през бъбреците и съответно белтъчното хранене затруднява функцията на бъбреците. Когато протеините са  в изобилие, от свръхработа елементите на бъбрека, нефроните, се уморяват и умират. Те не се възстановяват. Човек се ражда с определен брой нефрони и те са за 100 години, в които ще живее".За здрави бъбреци доцент Буева препоръчва достатъчен прием на течности, ограничаване на солта и поддържане на нормално тегло. Съветите й са по повод днешния Световен бъбречен ден, който е под мотото „Бъбречно здраве за всички навсякъде”.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Оркестърът на Андре Рийо свири "Върви, народе възродени"

„Честит празник на буквите!”, ни поздравява в специалното видео Кралят на валса Андре Рийо, чийто оркестър ще свири в България на 8 и 9 юни. „Пазете идентичността си! Съхранявайте и се грижете за националната си култура!” Тя ви прави различни. А моята роля е да ви обединявам чрез музиката.”, казва още известният холандски цигулар и диригент...

публикувано на 23.05.19 в 15:36

Най-много приемни семейства има във област Варна

Среща между Oбластния екип по приемна грижа, Община Варна и професионалните приемни семейства, които участват в проекта „Приеми ме 2015”, се проведе от 10 часа в младежкия дом. Залата беше пълна с приемни родители и деца. Презентация изнесе Валентин Паранжев, администратор на проект приеми ме за област Варна. Той каза, че oбласт Варна е на първо..

публикувано на 23.05.19 в 11:22

Коментар: Урочасаният булевард

Не знам защо така ни се получава, но в медиите, а и социалните мрежи, когато стане дума за Варна все едни и същи неща си говорим. Ето минат се не минат ден-два и пак ...бул. „Левски“. Е, стига вече с тоя булевард! Взех да го сънувам, сериозно. Ето оная нощ се събудих целия треперещ – присъни ми се, че съм стигнал до „Максуда”. Вярно – за 4 минути,..

публикувано на 22.05.19 в 17:37

Варненец отглежда краставици под звуците на класическа музика

Варненец създаде първата иновативна оранжерия за отглеждане на растения в звукова среда, съобщиха днес от Областния информационен център. Проектът е реализиран с помощта на Програмата за развитие на селските райони. Иван Григоров е изградил стопанство от 12 декара, в което разсажда и произвежда краставици под звуците на класическа музика...

публикувано на 22.05.19 в 10:07

Open Box и въздухът, който дишаме

Колко чист е въздухът, който дишаме? Въпрос, който в България си задаваме все по-често и по-често в последните две години. Дори и в този момент, в който четете този текст, картата, която показва запрашеността на въздуха над Варна се променя, иначе казано – влиза или излиза от норма, указвайки по-конкретно каква е концентрацията на фините..

публикувано на 22.05.19 в 10:07

"Владиславово" празнува

Точно в 10:30 часа започна водосветът и празничният концерт по случай празника на район „Владислав Варненчик” Сцената беше в местността Ментеше, която скоро е претърпяла реконструкции. На мястото имаше много хора, които бях там специално за концерта. В него участваха деца и възрастни. Те пяха народни песни и танцуваха традиционни български..

публикувано на 21.05.19 в 15:02
oxford_uni.jpg

Оксфордският университет обещава големи промени в приемането на студенти

Оксфордският университет обеща големи промени в приемането на студенти с планове до 2023 година - една четвърт от студентите да идват от по-бедни социални слоеве или солеве, които не са достатъчно добре представени в системата на образованието. Елитните университети в Оксфорд и Кеймбридж отдавна са под натиск, че са само за подбрани хора. В..

публикувано на 21.05.19 в 12:24