Къде е живял д-р Иван Гюлмезов - дългогодишен директор на варненската Мъжка гимназия?

На ул. "Георги Раковски" №4. Няма я, не съществува вече, но ние се опитваме да я "съживим" чрез разказа си, който разчита на Вашето въображение. Неокласическа сграда на един етаж, строена през 1890 година. Къща, в която са отгледани 6 деца и доста внуци - показват го и семейните снимки, съхранили отчасти духа в дома на един много ерудиран и благ човек, оставил следа в историята на Варна. Химик по образование, завършил Политехниката в Прага, учителстването е неговото призвание и дългогодишно занимание. Освен това в един период от живота си е развил и малък собствен бизнес - основал е Търговско - индустриално сапунено дружество "Лъв".
Д-р Иван Гюлмезов

"Вижте" къщата на д-р Гюлмезов, чуйте неговата история в "Архитектурата на Стара Варна" от 6 януари 2019 година.

Д-р Иван Гюлмезов, съпругата му Иванка и един от правнуците им.

Отиваме и на бул. "Княз Борис I" 86, където е къщата на търговеца Христо Николов: 2 етажа, сецесион, 4 фасади, двор, архитектурен паметник. Проектирана е от арх. Дабко Дабков през 1912 година.

Слушайте ни всяка неделя от 9 до 10 часа в ефира на Радио Варна и он лайн на: http://www.predavatel.com/bg/play/bnr_radio-varna_live

ВИЖТЕ ОЩЕ

Читател върна в библиотека книга след 53 години

В американския щат Ню Джърси читател върна в библиотека книга, взета преди 53 години, съобщава Associated Press. „Семейна книга на стиховете“ от Луис Ганет била взета от библиотеката през 1966 година, когато върналият я сега читател бил на 13 години. Наскоро той подреждал домашната си библиотека и се натъкнал на книгата, след което я..

публикувано на 18.03.19 в 14:00

Китайски лекар "оперира" от разстояние 3000 километра

Първата в света мозъчна операция от разстояние е станала възможна благодарение на 5G технологията. Така д-р Линг Джъпей дистанционно е имплантирал невротрансмитер в мозъка на пациента си, съобщават китайските медии. Хирургът е управлявал инструментите намиращи се в Пекинската болница PLAGH от клиника в югозападен остров Хайнан, който е на 3..

публикувано на 18.03.19 в 09:11

Как да запазим силата на ума си?

Всички знаем, че начинът на живот е този, който определя в много голяма степен и как ще съхраним ума си през годините. Днес е Световният ден на мозъка,   определен за такъв в Европа през 1997 година. Посветен е на познанието за развитие и функциониране на мозъка като път към преодоляванeто на редица тежки заболявания. Изчислено е,..

публикувано на 18.03.19 в 08:25

Около и следобед ще преобладава слънчево време

Днес облачността ще намалее и около и следобед ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб западен вятър, който следобед по Черноморието ще се обърне от юг-югоизток. Максимални температури между 17 и 22, по Черноморието с 4-5 градуса по-ниски, за Варна около 16. Вълнение 1-2, в открито море 2-3 бала. Температура на морската вода 7-9..

публикувано на 17.03.19 в 06:10

Меркурий изпревари Венера

Американски учени демонстрираха, че Меркурий, а не Венера, е най-близката планета до Земята, ако се вземе средното разстояние по орбитата, съобщи Гизмодо. Том Стокман от университета на Алабама, Гейбриъл Монро от инженерен развоен център и Самюъл Корднър от НАСА са публикували теорията си в сп. "Физикс тудей". Те твърдят, че..

публикувано на 16.03.19 в 15:51

"На село" в Климентово

На село в Климентово Ви отвеждаме днес. Селото със стоте знамена, което се намира на 20 км северно от Варна, посрещна кукери от Бозвелийско. Именно те - кукерите, са в центъра на предаването. Побратимяване между две села, инициирано от две дами - Дарина Христова и Анелия Попова. Едната е родом от Бозвелийско, а другата живее в Климентово от десет..

публикувано на 15.03.19 в 16:19

Какво е STEM и как помага то на варненските ученици?

STEM обучението (съставено от първите букви на думите - наука (Science), технология (Technology), инженерство (Engineering) и математика (Maths) е концепция за обучение, която се стреми да вдъхнови младите хора да се развиват в сферата на науката и технологиите. То намира все по-голямо приложение и във Варна. STEM уроците навлизат в обучението..

публикувано на 15.03.19 в 10:53