Къде е живял д-р Иван Гюлмезов - дългогодишен директор на варненската Мъжка гимназия?

На ул. "Георги Раковски" №4. Няма я, не съществува вече, но ние се опитваме да я "съживим" чрез разказа си, който разчита на Вашето въображение. Неокласическа сграда на един етаж, строена през 1890 година. Къща, в която са отгледани 6 деца и доста внуци - показват го и семейните снимки, съхранили отчасти духа в дома на един много ерудиран и благ човек, оставил следа в историята на Варна. Химик по образование, завършил Политехниката в Прага, учителстването е неговото призвание и дългогодишно занимание. Освен това в един период от живота си е развил и малък собствен бизнес - основал е Търговско - индустриално сапунено дружество "Лъв".
Д-р Иван Гюлмезов

"Вижте" къщата на д-р Гюлмезов, чуйте неговата история в "Архитектурата на Стара Варна" от 6 януари 2019 година.

Д-р Иван Гюлмезов, съпругата му Иванка и един от правнуците им.

Отиваме и на бул. "Княз Борис I" 86, където е къщата на търговеца Христо Николов: 2 етажа, сецесион, 4 фасади, двор, архитектурен паметник. Проектирана е от арх. Дабко Дабков през 1912 година.

Слушайте ни всяка неделя от 9 до 10 часа в ефира на Радио Варна и он лайн на: http://www.predavatel.com/bg/play/bnr_radio-varna_live

ВИЖТЕ ОЩЕ

24 май във Варна / снимки /

Над 25 000 ученици, учители, студенти и родители участваха в празничното шествие във Варна, въпреки лошото време и непрестанния дъжд. Празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост започна с благодарствен молебен в Катедралния храм „Успение Богородично“. А след това на площад „Св. св. Кирил и Методий“ бе издигнат..

обновено на 24.05.19 в 14:08

Кой научи американският хор "Хановер Колидж" на български език?

Съвместен концерт на Детски хор „Добри Христов” и   на един от най-старите академични хорове от Съединените щати – този на Хановер Колидж от Индиана, събра във Варнана една сцена над 100 певци. Хорът на Хановер Колидж е на повече от 180 години. Той е представителната част на програмата за хорово образование на колежа. Диригент на..

публикувано на 24.05.19 в 11:00

Руснак монтира ликовете на Св. св. Кирил и Методий на камбанарията в село Осеново

Ликовете на светите братя Кирил и Методий вече украсяват камбанарията в едноименния храм в село Осеново. Инициативата е на руснака Армен Шаумян. През 2007 г. той закупува имот в селото, категоричен, че това е неговото място. Иначе идва от Москва, дизайнер е и казва, че не обича да стои със скръстени ръце. Преди да реши да изобрази Кирил и..

обновено на 24.05.19 в 07:09

Оркестърът на Андре Рийо свири "Върви, народе възродени"

„Честит празник на буквите!”, ни поздравява в специалното видео Кралят на валса Андре Рийо, чийто оркестър ще свири в България на 8 и 9 юни. „Пазете идентичността си! Съхранявайте и се грижете за националната си култура!” Тя ви прави различни. А моята роля е да ви обединявам чрез музиката.”, казва още известният холандски цигулар и диригент...

публикувано на 23.05.19 в 15:36

Най-много приемни семейства има в област Варна

Среща между Oбластния екип по приемна грижа, Община Варна и професионалните приемни семейства, които участват в проекта „Приеми ме 2015”, се проведе от 10 часа в младежкия дом. Залата беше пълна с приемни родители и деца. Презентация изнесе Валентин Паранжев, администратор на проект приеми ме за област Варна. Той каза, че oбласт Варна е на първо..

публикувано на 23.05.19 в 11:22

Коментар: Урочасаният булевард

Не знам защо така ни се получава, но в медиите, а и социалните мрежи, когато стане дума за Варна все едни и същи неща си говорим. Ето минат се не минат ден-два и пак ...бул. „Левски“. Е, стига вече с тоя булевард! Взех да го сънувам, сериозно. Ето оная нощ се събудих целия треперещ – присъни ми се, че съм стигнал до „Максуда”. Вярно – за 4 минути,..

публикувано на 22.05.19 в 17:37

Варненец отглежда краставици под звуците на класическа музика

Варненец създаде първата иновативна оранжерия за отглеждане на растения в звукова среда, съобщиха днес от Областния информационен център. Проектът е реализиран с помощта на Програмата за развитие на селските райони. Иван Григоров е изградил стопанство от 12 декара, в което разсажда и произвежда краставици под звуците на класическа музика...

публикувано на 22.05.19 в 10:07