Носителите на Оскар и Златна палма за най-добър филм в тазгодишната, юбилейна програма на София Филм Фест

Димитър Маринов (вляво) и Стефан Командарев, директор на София филм фест
Снимка: Димитрина Кюркчиева

Паралелното издание на най-мащабния кинофестивал в България – София Филм Фест отново ще се проведе във Варна за 10-ти юбилеен път. От 15-ти до 22-ри залите на ФКЦ ще посрещнат селекция от 18 филма, обиколили през годината най-големите кино столици като Кан, Берлин и Венеция. И ако има нещо, по което можем да познаем, че това е десета юбилейна година на феста за Варна, то това е планираната програма. Вкусовете на киноманите ще бъдат презадоволени с дълъг списък, включващ големия победител на Оскарите - Зелената книга (16-ти март; 19:00ч) и Студена война (22-ри март, 18:00ч.) – номиниран за най-добър чуждоезичен филм. Място намира и най-доброто от алтернативното кино в лицето на провокатора Ларс Фон Триер и новия му филм „Къщата, която Джак построи“ (18-ти март; 20:00ч.). Филмът е мрачна история, представена по философски и на моменти забавен начин. Вътрешен монолог бродещ из мислите на един сериен убиец, но също тези на датския режисьор. Познавачите на творчеството на Триер трябва да се подготвят за голяма доза от познатото им изправяне на ръба на възприятията, емоциите и естетиката.

Палитрата на заглавията преминава през скандинавско, близкоизточно и европейско кино със задължителна спирка в България с филмите „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов и „Прасето“ на Драгомир Шолев. От далечна Япония пък пристига тазгодишният носител на Златна палма - "Джебчии" на Хирокадзу Корееда.

„Първото нещо, което ми хрумна за слоган на филма, бе „Само престъпленията ни държат заедно“. В Япония престъпленията като телефонните измами и детските кражби, поощрявани от родителите, са яростно критикувани. Разбира се, такива престъпници трябва да бъдат порицавани, но се чудя защо всички толкова се ядосват за дребни нарушения, а същевременно има толкова много нарушители, които правят значително по-мащабни измами без последствия. Особено след земетресенията през 2011 г. не се чувствам добре, когато чувам някой да повтаря, че семейните връзки са важни. Затова реших да разуча тази тема, като разкажа за едно семейство, обединено от престъпление.“ - Хирокадзу Коре-еда

Други интересен филм е копродукцията между Германия и Азербейджан – „Сутиенът“ (19-ти март 20:15ч.) на Файт Хелмер. Машинистът Нурлан кара влака към Баку за последен път, преди да се пенсионира. По пътя през кварталите в града влакът му закача син сутиен от нечий простор. За да избяга от самотното си съществуване, Нурлан тръгва на най-приключенското пътешествие в живота си: да открие собственичката на това любопитно бельо. С изключителна целеустременост Нурлан чука на всяка врата по пътя на влака. И докато жените, които среща, имат своите причини да го допуснат в живота си, неговият „проект“ не остава незабелязан от съпрузите им. Колкото по-трудно става, толкова по-изобретателен и непримирим става Нурлан, за да убеди всяка жена да пробва сутиена.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Втора премиера на „Кой е Големанов?“ във Варна

Премиера на "КОЙ е Големанов?" - 19 март на основна сцена на Варненската опера Начало 19.00ч. „БОГАТ СЪМ, ЧЕСТЕН СЪМ И СЪС РАЗУМ БИСТЪР. ЩЕ БЪДА НАЙ-ДОСТОЙНИЯ МИНИСТЪР“ ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за своя герой Големанов в най-новия български мюзикъл „Кой е Големанов?“ Пламен Георгиев, най-добрият комик на Варненския..

обновено на 19.03.19 в 07:07

Финисаж на изложбата на Стоян Цанев във Варна

Закриване (финисаж) на посмъртната изложба на големия български художник Стоян Цанев (1946-2019) организира от 11:00 ч., Градска художествена галерия  "Борис Георгиев" във Варна.  Изложбата включва 50 графични произведения на художника от колекциите на Градската художествена галерия, Галерия за графично изкуство - Варна и Галерия 8. Експозицията ще бъде..

публикувано на 19.03.19 в 06:52

Работилници за деца започват в музея в Добрич

Регионалният исторически музей в Добрич разработва пореден иновативен проект, насочен към работа с младежите. Проектът носи името mApp my Europe и има за цел да популяризира културни и исторически места и паметници, както и малко известни факти за Североизточна България. Заниманията на музея по този проект са част от неговата стратегия за..

публикувано на 18.03.19 в 08:50

"Зелената книга" е на екран във Варна

Варненци ще могат да гледат отличения с Оскар филм „Зелената книга“ на  23-тия Международен фестивал „София филм фест“, който се провежда в момента. Лентата, която спечели наградата на Академията в категорията за най-добър филм, ще бъде прожектирана  във Фестивалния и конгресен център, в зала Европа от 19.00 часа. Режисьор: Питър Фарели В..

публикувано на 16.03.19 в 07:00

Есе за Военноморските сили пишат варненските ученици

Военноморският музей във Варна организира конкурс за историческо есе. Поводът е 140-ата годишнина от създаването на Българския военноморски флот. В инициативата могат да участва ученици от 8 до 12 клас. Есетата трябва да бъдат в обем до 3 стандартни машинописни страници (5400 знака), а крайният срок за подаване на творбите е 25 април...

публикувано на 15.03.19 в 18:29

Queen обмислят продължение на филма "Бохемска рапсодия"

Британската рок група „Куин“ обмисля продължение на биографичната драма "Бохемска рапсодия". Това се съобщава от публикация в Пейдж Сикс по данни на близкият приятел на „Куин“, клипмейкъра Руги Долезал. Мениджърът на групата, Джим Бийч, иска да направи продължение на „Бохемска рапсодия“, действието в..

публикувано на 15.03.19 в 07:04

"Театъра на армията" гостува в Провадия

С постановката си " Черна комедия" от Питър Шафър , Театъра на армията гостува днес - 14 март, в салона на читалище „Алеко Константинов” в Провадия . Постановката е на Иван Урумов. Костюмите са дело на Мария Диманова, а музиката е на Добрин Векилов - ДОНИ. Началният час на спектакъла е 19 ч. “Черна комедия“ е считана за една от..

публикувано на 14.03.19 в 06:23