Летящи таксита превземат небето до 2025г.

Всички сме мечтали, докато сме заседнали в задръствания, да можем просто да се измъкнем и да прелетим над трафика.

Според експерти, присъствали тази седмица на фестивала „South by Southwest“ в Остин, Тексас, това е вероятно да се случи по-рано, отколкото сме очаквали, с летящи таксита, които се очаква да превземат небето до 2025 година.

"Хората са мечтали за това от десетилетия на хартия, а сега технологията е тук", каза Майкъл Такър, заместник-директор по технологиите и иновациите в „Bell“. „Единственият въпрос е, какво ще правим с нея?“

Такър заяви, че неговата компания се е присъединила към приложението Uber и няколко аеронавтични компании, включително и френската „Safran“, за да създадат флота от летящи таксита с вертикално излитане и кацане (VTOL). Нексус, както е наречен този хибриден електрически самолет, беше представен за първи път през януари на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас.

Между 20 и 30 други фирми работят по подобни концепции, сред които стартиращи или големи компании като „Airbus“, който наскоро представи своя електрически самолет Сити Еърбъс.

Uber планира да пусне въздушните си таксита първо в Лос Анджелис и Далас - два големи американски града, задръстени с трафик.

Запитан за използването на хеликоптери като алтернатива, Такър каза, че такситата са финансово изгодни и по-тихи.

„Шумът би трябвало да се слее с фоновия шум на града, каза той.

Според него превозните средства могат да навлязат в търговската мрежа около 2025 година.

"Това няма да замени наземния транспорт, това ще го издигне до друго измерение", каза той. „И няма да има скок за една нощ с хиляди самолети. По-скоро ще има няколко десетки в няколко града ... първоначално използващи хеликоптерна навигация и хеликоптерни маршрути."

В доклад, озаглавен "Vision 2050", представен от SXSW, Американският институт по аеронавтика и астронавтика (AIAA) прогнозира, че до 2050 г. използването на летящи таксита и други автономни дронове ще бъде широко разпространено, главно благодарение на изкуствения интелект.

"За мен изкуственият интелект е по-лесен във въздуха", казва Скот Дренан, директор на иновациите в „Bell“. "Има много място там и затова имаме много празно пространство, имаме трето измерение, в което да маневрираме“.

Друго предимство на летящите автомобили е техният GPS, казва Анил Нандури, вицепрезидент на „Drone Group“ в Intel. "GPS точността днес е няколко метра плюс минус", каза той. "За наземни превозни средства... не е достатъчно точно, за да имате необходимата прецизност. Но след като се изкачите до трето измерение, това е достатъчно."
ВИЖТЕ ОЩЕ

Котката на Радио Варна си търси име

Популярно е твърдението, че има два вида хора – такива, които обичат котки и такива, които обичат кучета. Без значение кое от двете животни Ви допада повече, безспорен е фактът, че в наше време котките са едни от най-разпространените домашни любимци. Не всички пухкави, мяукащи животинки, обаче, се радват на любящ стопанин. Във Варна често..

публикувано на 19.03.19 в 12:24

И Варна става част от световния формат Repair Cafe

Варна е първият град в страната, който ще се присъедини към световната инициатива Repair Cafe . Това съобщи за Радио Варна инициаторът Здравко Василев. Замисълът на Repair Cafe e да се провокират хората сами да се научат да си поправят нещата, те да продължат да бъдат използвани отново, а не да бъдат изхвърляни. Акцентът на първото издание на формата..

публикувано на 19.03.19 в 12:00

Храните, които съдържат калий и фибри, удължават живота

"Как да живеем по-дълго?" е въпрос, чийто отговор всеки иска да знае. Според редица специалисти съществена роля за дълъг живот в добро здраве играе храненето. Кои продукти обаче са най-полезни? Ако иска да избегне ненавременна смърт и да се радва на дълголетие, човек трябва да консумира повече продукти, богати на калий и фибри, смятат британски..

публикувано на 19.03.19 в 11:31

Читател върна в библиотека книга след 53 години

В американския щат Ню Джърси читател върна в библиотека книга, взета преди 53 години, съобщава Associated Press. „Семейна книга на стиховете“ от Луис Ганет била взета от библиотеката през 1966 година, когато върналият я сега читател бил на 13 години. Наскоро той подреждал домашната си библиотека и се натъкнал на книгата, след което я..

публикувано на 18.03.19 в 14:00

Китайски лекар "оперира" от разстояние 3000 километра

Първата в света мозъчна операция от разстояние е станала възможна благодарение на 5G технологията. Така д-р Линг Джъпей дистанционно е имплантирал невротрансмитер в мозъка на пациента си, съобщават китайските медии. Хирургът е управлявал инструментите намиращи се в Пекинската болница PLAGH от клиника в югозападен остров Хайнан, който е на 3..

публикувано на 18.03.19 в 09:11

Как да запазим силата на ума си?

Всички знаем, че начинът на живот е този, който определя в много голяма степен и как ще съхраним ума си през годините. Днес е Световният ден на мозъка,   определен за такъв в Европа през 1997 година. Посветен е на познанието за развитие и функциониране на мозъка като път към преодоляванeто на редица тежки заболявания. Изчислено е,..

публикувано на 18.03.19 в 08:25

Около и следобед ще преобладава слънчево време

Днес облачността ще намалее и около и следобед ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб западен вятър, който следобед по Черноморието ще се обърне от юг-югоизток. Максимални температури между 17 и 22, по Черноморието с 4-5 градуса по-ниски, за Варна около 16. Вълнение 1-2, в открито море 2-3 бала. Температура на морската вода 7-9..

публикувано на 17.03.19 в 06:10