"В кръвта ти е да спасяваш животи" - на 22 март във Варна


Варна е сред градовете, които ще се включат в Националната кръводарителска кампания "В кръвта ти е да спасяваш животи".

Събитието в морската столица ще се проведе на 22 март от 10:30 до 14:30 ч. в Младежкия дом. Главната мотивация на организацията за провеждането на кампанията е проблема, пред който е изправен всеки нуждаещ се от спешно кръвопреливане, а именно оскъдните резерви на кръвните банки по градове и липсата на достатъчно кръводарители.

Всеки, който иска да се включи в кампанията, трябва да е навършил 18 години и да не е дарявал кръв последните 2 месеца. Сред изискванията са още кръводарителят да не страда от заразни болести, алергии и др., да не е консумирал алкохол последните 24 часа и да е закусил.

"В кръвта ти е да спасяваш животи" ще се проведе и в градовете Пазарджик, София, Панагюрище, Пловдив, Дупница, Благоевград, Стара Загора, Велико Търново, Кърджали, Русе и Свищов.

Организатори са Ротаракт клуб, Центъра по трансфузионна хематология, БЧК и др.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов водопровод бави преасфалтирането на ул. "Димитър Ковачев" в Добрич

Изграждането на допълнително трасе по водния цикъл забавя цялостния ремонт на ул. „Димитър Ковачев“ в Добрич. Поради остаряла водопроводна мрежа в района, се е наложило промяна в проекта и подмяна на старите тръби . Новият водопровод ще обхване ул. „Димитър Ковачев“ от ул. „Орфей“ до бул. „Добруджа“, заяви кметът на Община Добрич Йордан..

публикувано на 18.03.19 в 17:07

Община Добрич съди областния управител за пропуснати ползи от близо 1 млн. лева

Община Добрич ще съди областния управител за пропуснати ползи в размер на 920 000 лева. Причината е във върнатата Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за местните данъци. Според Областната управа на Добрич тя е в нарушение на закона, тъй като не е извършена предварителна оценка на въздействието. Община Добрич ще си търси по съдебен път..

публикувано на 18.03.19 в 16:52

Повече дни платен отпуск за варненските учители

Основният платен годишен отпуск за учителите, членове на синдикални организации от община Варна, ще е по-голям от регламентирания за страната и ще е от 57 работни дни. Това става ясно от новия Колективен трудов договор в сферата на образованието, който днес подписаха  кметът на Варна Иван Портних и социалните партньори от синдикатите в тази сфера...

публикувано на 18.03.19 в 16:34

Сръбската полиция е арестувала 18 участници в антиправителствените демонстрации

Сръбската полиция е арестувала 18 души, участвали в антиправителствените демонстрации този уикенд. Повечето от тях са от групата, проникнала в сградата на сръбската телевизия РТС, съобщи Владимир Ребич, началник на полицията, цитиран от БТА. Осем от арестуваните са обвинени за криминални деяния, а останалите - за нарушаване на обществения ред, предава..

публикувано на 18.03.19 в 14:01

Откриха 40 килограма пластмаса в мъртъв кит

40 килограма пластмаса бяха открити в стомаха на мъртъв кит, който бе изхвърлен от морето на бряг във Филипините, съобщава Би Би Си. Морското животно е било открито по-рано този месец на изток от Давао Сити. От стомаха на кита са 40 килограма пластмасови опаковки, като по-голямата част са били пазарски торби. Имало е и голям брой опаковки от..

публикувано на 18.03.19 в 12:32

"Национални дни на кариерата" до 16 ч. в ДКС във Варна

Изложението „Националните дни на кариерата 2019г.” се провежда в ДКС във Варна до 16 ч. днес (18.03.2019г.). Тук се срещат работодатели и желаещи да работят в различни сфери на бизнеса в България. Идеята е да се даде възможност на младите хора да се ориентират на пазара на труда   и да получат нужните съвети за успешна професионална..

публикувано на 18.03.19 в 12:13

И в Бургас ще има медицински университет

Медицински факултет най-вероятно ще има и в Бургас. Това става ясно от проект на решение на МС за внасяне на подобно предложение до Народното събрание, съобщава вестник "Сега". Бургаският университет „Проф. д-р Асен Златаров“ опитва да изпревари готвения от просветното министерство мораториум върху откриването на нови вузове, филиали и нови за тях..

публикувано на 18.03.19 в 11:19