Меркурий изпревари Венера

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американски учени демонстрираха, че Меркурий, а не Венера, е най-близката планета до Земята, ако се вземе средното разстояние по орбитата, съобщи Гизмодо.

Том Стокман от университета на Алабама, Гейбриъл Монро от инженерен развоен център и Самюъл Корднър от НАСА са публикували теорията си в сп. "Физикс тудей". Те твърдят, че възприетият начин за определяне на най-близката ни планета е опростенчески.

"Освен че взето средно е най-близкият ни съсед, Меркурий е най-близък и до другите седем планети от Слънчевата система" - пишат учените. Погрешното ни схващане за отдалечеността на планетите се дължи на начина, по който изчисляваме разстоянието. Обикновено определяме средното разстояние от планетата до Слънцето. За Земята то е 1 астрономическа единица, а за Венера - около 0,72 астрономически единици. Ако извадим второто от първото, излиза, че средното разстояние от Земята до Венера е 0,28 астрономически единици - най-малкото за която и да е двойка планети. Тримата учени обаче твърдят, че този начин на изчисляване не е правилен.

Земята прекарва на срещуположната страна на орбитата си от Венера също толкова време, което прави 1,72 астрономически единици. Вместо това те предлагат да бъде усреднено разстоянието между всички точки по орбитата на планетата ни и всяка точка по орбитата на другата планета. Специалистите са направили симулации въз основа на две хипотези - че орбитите са приблизително кръгли и че те не са под ъгъл една спрямо друга. Така те са установили, че Меркурий е планетата, която най-дълго време е усреднено най-близо до Земята, както и до всяка друга планета в Слънчевата система.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Екстремните диети и хранителните добавки могат да бъдат опасни

Крайните диети - белтъчни или въглехидратни, могат да бъдат опасни и да доведат до влошаване на здравословното състояние, каза в интервю за БТА проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика. Експертът участва в националната конференция по хранене с международно участие, която се проведе край Варна...

публикувано на 25.06.19 в 13:17

Изгаряме и под чадъра

„Безопасното време за плаж е до 10 и след 16 часа” , това каза за Радио Варна дерматологът д-р Красимира Тинова . Децата до тригодишна възраст не бива да се излагат на слънце. Дори и под чадър има опасност от изгаряне заради т.нар. отразена светлина. Когато излизат навън, децата трябва да бъдат намазани с крем със защитен фактор 50+, който има..

публикувано на 25.06.19 в 06:57

"Училище за билки" по повод Еньовден организира варненският Музей на медицината

Професионалисти от факултета по фармация ще предадат знанието за билките по Северното Черноморие – разпознаване, бране, съхранение, безопасна употреба и въздействие върху здравето. Училището за билки  отвори врати точно в 10 часа на 24 юни - понеделник, а входът е свободен. Този празник е един от най-значимите празници в българския..

публикувано на 24.06.19 в 14:44

Училище за билки в музея на медицината на Еньовден

"Училище за билки" по повод Еньовден организира варненският Музей на медицината. Професионалисти от факултета по фармация ще предадат знанието за билките по Северното Черноморие – разпознаване, бране, съхранение, безопасна употреба и въздействие върху здравето. Училището за билки ще отвори врати точно в 10 часа на 24 юни - понеделник, а входът е..

публикувано на 23.06.19 в 09:21

Жана Пенчева и Искра Иванова - за фестивала "Moving Body" и отношението към танца

“Героите на седмицата” в предаването днес бяха съоснователят на фестивала “Moving Body” Искра Иванова и хореографът Жана Пенчева. Те разказаха за събитието, което е в разгара си, за любовта към танца и начините на изразяване чрез движение. "Moving Body" е платформа за развитие в областта на съвременния танц и изпълнителските изкуства, ориентирана към..

публикувано на 22.06.19 в 18:05

Смъртоносни пластмасови отпадъци са открити в китове и делфини, изхвърлени на бреговете на Гърция

Изследване на китове и делфини, намерени мъртви по бреговете на Гърция за период от 20 години, показа тревожно високи равнища на пластмасови отпадъци - предимно найлонови торбички, в стомасите на животните, които могат да ги обрекат на бавна и мъчителна смърт, информира Асошиейтед прес. В най-тежкия случай - 5,3-метров кашалот, намерен на..

публикувано на 22.06.19 в 16:47

ДГ "Приказка" е единственото eTwinning училище във Варна

Еквивалента на Еразъм плюс програмата за детски градини носи името eTwinning. С помощта на тази европейска програма детските учители не само обогатяват опита си, но и предлагат на децата иновативни и интересни начини за учене. Единствената детска градина във Варна, която носи приза eTwinning училище е детска градина „Приказка”. От 2009та..

публикувано на 24.06.19 в 11:00