Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великденски музикален фестивал до края на април във Варна

От 19 март до 30 април 2019 г. Варненската опера организира XX Великденски музикален фестивал, в който са включени оперни, оперетни и балетни постановки, една операта, концерти и няколко мюзикъла. По традиция фестивалът предлага премиерни и предпремиерни заглавия. 

XX Великденски музикален фестивал – Варна 2019 започва с премиерата на най-новия български мюзикъл „Кой е Големанов?“ (19 март), музика Георги Костов, текст Иво Сиромахов, диригент Страцимир Павлов, хореограф Анна Донева, сценограф Иван Токаджиев, костюми Анна Мария Токаджиева. Мюзикълът бе приет повече от радушно още на първата си среща с публиката в началото на март. „Кой е Големанов?“ е злободневна музикална сатира, която визира стремежа към власт на всяка цена. Мюзикълът следва тази сюжетна линия в класическата комедия „Големанов“ на Ст. Л. Костов, но не се придържа строго към нея, за да изгради един обобщен образ на съвременната политическа конюнктура в България. В главната роля варненската публика посреща един от своите любимци, актьора от Варненския драматичен театър Пламен Георгиев.

В XX Великденски музикален фестивал са включени още няколко мюзикъла, сред които „Зоро“ за пръв път ще бъде представен с говорни диалози на български език, а песните ще се изпълняват, както и досега, в оригинал на английски и испански език (22 март).

Три предпремиерни спектакъла (23, 24, 25 април), преди летните премиери, ще има „Любовта никога не умира“ от А. Л. Уебър. Мюзикълът, който е продължение на „Фантомът на операта“ със същите действащи лица в друг контекст, ще се играе за пръв път в България на варненска сцена, реж. Светозар Донев, диригент Страцимир Павлов. В образа на главната героиня Кристин ще се превъплътят Илина Михайлова и Лилия Илиева - и двете познати с изключителните си изпълнения в мюзикълите на Варненската опера от последните години.

Публиката ще види още веднъж преди премиерата в Опера в Летния театър „Моя прекрасна лейди“ от Фредерик Лоу, реж. Нина Найденова, дир. Цветан Крумов (2 април), както и спектаклите с участието на Варненската Детско-юношеска опера, с дир. Ганчо Ганчев: „Ани“ (8 април), „Сън в лятна нощ“ (15 април) и „Пук. Лили на морското дъно“ (30 април).

Великденският афиш включва 4 оперни шедьовъра, в режисьорския прочит на Кузман Попов: „Турандот“ от Пучини, дир. Григор Паликаров (20 март), „Аида“ от Верди, дир. Борислав Иванов (29 март), „Трубадур“ от Верди, дир. Николета Конти (10 април) и най-новата постановка на оперния театър „Джоконда“ от Понкиели, дир. Григор Паликаров (16 април). Не е пропусната и любимата оперета „Царицата на чардаша“ от Калман, режисьорска версия на Александър Мутафчийски по Видин Даскалов (4 април).

В концертната програма, след мултимедийния концерт „Музиката на Италия“, реж. Сребрина Соколова (26 март) предстои интересен Симфоничен концерт (5 април) със солист проф. Роман Федчук от Държавната музикална академия в Пилзен, Чехия. Той ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Моцарт на своята изключително ценна цигулка от XVIII век. Под диригентството на Станислав Ушев, ще прозвучат още Концерт за пиано и оркестър №2 от Рахманинов със солист Руслан Павлов и Увертюра-фантазия „Ромео и Жулиета“ от Чайковски.

В Концерт за Цветница (18 април) ще посрещнем за пръв път във Варна известния контратенор Джъстин Шюц. Българските изпълнители със световна кариера Иво Станков - цигулка и Лъчезар Станков – пиано също ще музицират с варненските филхармоници, под палката на Мартин Георгиев, диригент в Ковънт Гардън.

Освен балета „Жизел“ от Адам, хореографска редакция Сергей Бобров (12 април), във Великденския фестивал са включени и два концерта на младите балетни надежди от НУИ „Добри Христов“ (30, 31 март).

Във Великденското време ще пътуват из страната продукциите на Държавна опера Варна мюзикълът „Да пееш под дъжда“ (Пловдив, 2 април) и „Моят път“, концерт спектакъл на Георги Христов (София, 23 април).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28

Задава се 32-рият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна,..

публикувано на 12.04.24 в 14:54

"България пее" в Мелницата на Балчик тази събота

Балчик се включва в инициативата „България пее” с концерт на Детската вокална студия и Дамска камерна формация “Music & Joy”. За осма поредна година в рамките на месец април, под егидата на Български хоров съюз, вокалните формации в цялата страна ще изнасят концерти, за да ЗАПЕЕ БЪЛГАРИЯ. Датата е 13 април от 11.30 часа в туристическия информационен..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

Публиката даде криле на балчишките театрали за три представления за по-малко от месец

За по-малко от месец три представления на „Боряна“ от Йордан Йовков представя възобновеният балчишки театър. Самодейците от Белия град, които репетират под режисурата на Красимир Ранков в последната година и половина при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“, пожънаха голям успех след предпремиерата на 28 март. За да отговарят на големия интерес от страна на..

публикувано на 12.04.24 в 12:29

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров . Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович , чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика...

публикувано на 12.04.24 в 11:57

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" предстои в Балчик

Държавният културен институт "Двореца" организира изложбата "Духовната вселена на кралица Мария", Румънската културна асоциация DAR Development. Това е първото от поредицата събития, посветени на 100-годишнината от началото на изграждането на Двореца в Балчик, съобщават домакините. Пред публика изложбата ще бъде представена на 15 април от 17 часа в..

публикувано на 11.04.24 в 14:54