Румънски експерт на делото "Хитрино"

Делото "Хитрино"
Снимка: Радио Шумен

С разпит на румънския експерт инж. Лука Паиш днес в Шумен продължи делото за инцидента в Хитрино.

Той е бил нает от частната фирма превозвач да направи оглед в района на катастрофата. Лука Паиш уточни, че е бил допуснат до мястото на взрива дни след инцидента – на 12 и 13 декември 2016 година. Направил е оглед на жп линията в посока Варна и е открил редица дефекти по релсите и механизмите за свързването им с траверсите. По думите му, на много места по дървените траверси е имало пукнатини, а част от тях са били в напреднал стадий на гниене. На места по частите, които задвижват релсите, е имало втвърдена грес. Според него, това означава, че теглителните щанги не са били смазвани отдавна. Инженерът е направил и снимки на обследвания участък, включително и на мястото на самата катастрофа, които днес представи пред съда. 

Разпитът на Лука Паиш беше в качеството му на свидетел. Съдия Румяна Райкова не пожела да чуе експертното му мнение за причината за катастрофата. Румънецът е участвал в разследване на влаков инцидент, станал преди години в северната ни съседка, но тогава композицията е била натоварена с въглища, а не с газ.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Издирват отнесено от Дунав момче

Днес ще продължи издирването на момчето, което изчезна снощи във водите на река Дунав край Силистра. Румънските власти също са предупредени, че ще се извършват действия по издирване, като им е подадено и описание на лицето, в случай че тялото бъде открито на тяхна територия. „Исканията за включване на водолази е добре да се направят..

публикувано на 19.06.19 в 09:53

Ново напрежение в Кипър заради призрачния град Вароша

Ново напрежение в ескалиращия конфликт край Кипър заради незаконните газови сондажи на Турция внася решението, което правителство на непризнатата Севернокипърска турска република взе - да подготви отварянето на „града-призрак“ Вароша във Фамагуста. Екип от експерти ще влезе в „Мъртвия град“ Вароша, за да направи цялостен преглед, инвентаризация..

публикувано на 19.06.19 в 09:52

Инвестициите в недвижими имоти обсъждат на форум във Варна

Форум “Икономика, Инфраструктура и Инвестиции” започва в 15 часа във Варна. Събитието е насочено към възможностите за привличане на местни и чуждестранни инвестиции, подобряване на инфраструктурата и подобряване на икономическите ефекти чрез взаимодействието между администрацията и бизнеса. Фокусът е върху инвестиционния процес в сферата на..

публикувано на 19.06.19 в 08:38

Хиляди седмокласници се явяват на матура по математика

Над 61 000 седмокласници се явяват днес на национално външно оценяване по математика. Заради изпита денят е обявен за неучебен в цялата страна. Изпитът започва в 9 часа и е с продължителност 150 минути. Учениците го полагат в учебните заведения, където са учили до момента.  Там те трябва да носят черен химикал, документ за самоличност..

публикувано на 19.06.19 в 07:49

Ролята на младите в туризма дискутират на форум във Варна

Международен форум в подкрепа на предприемачеството и заетостта в туризма организира Висше училище по мениджмънт – Варна днес и утре. Началото е в от 9,30 часа. В сутрешните часове ще бъдат дискутирани важни аспекти от развитието на сектора, ролята на младите хора, новите тенденции и иновации, които променят бизнеса. С демонстрация на..

публикувано на 19.06.19 в 07:13
Наблюдение на слънчево затъмнение

Слънчево, на места с дъжд

Днес до обяд ще е слънчево, следобед с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, възможни са изолирани краткотрайни валежи с гръмотевици. Вятърът ще е слаб от север, следобед до умерен от североизток. Максимални температури между 28 и 33 градуса. Вълнение на морето 1-2, следобед 2-3 бала. Температура на морската вода 23-26..

публикувано на 19.06.19 в 07:11

Без ток във Варна на 19 юни

Профилактика и ремонт на съоръженията за доставка на електроенергия оставя днес няколко района във Варна без ток. Във Виница, от 8.30 до 16.30 ч. остават улиците "Гларус", "Черно море“, "Делфин“ и "Албатрос“. От 9 до 17 ч. без ток ще са и около Районния съд на улиците "Алеко Константинов“, "Баба Тонка“, "Дрин“, "Неофит Бозвели“, "Оборище“  и "Поп..

публикувано на 19.06.19 в 07:09