Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушател на Радио Варна предлага промяна в светофарните режими на ключови кръстовища

Снимка: БГНЕС

Всеки от нас, който шофира по варненските улици, има безброй идеи как да се подобри организацията на движението в града. Особено сега, когато имаме много излишно време, докато висим в задръстванията покрай ремонтите. Кой не се е питал поне веднъж: "А бе тези, които слагат знаците и регулират улиците, имат ли шофьорски книжки изобщо?"

Ядосваме се, мърморим, дадем на ум или в най-добрия случай - пред спътника в автомобила ни няколко идеи как да се подобрят нещата ииии... дотук: светофарът светва зелено, тръгваме, бързаме, тичаме по задачите и забравяме за това как и защо могат да се подобрят нещата.

Не така е постъпил обаче варненецът Георги Георгиев, който е седнал и подробно е описал какво и къде е належащо да се направи. Ето какво ни писа той на страницата на Радио Варна във Фейсбук

През седмицата слушах ваше предаване, в което зрители даваха предложения за промяна на регулацията на някои светофари в града, но не можах да се включа. Бих бил много благодарен, ако предадете предложенията ми към компетентните структури на местната власт.

1. На кръстовището на бул. "Цар Освободител" и ул. "Вяра", първо да се пуска секцията на автомобилите, завиващи наляво и след това на движещите се направо по ул. Вяра, като по този начин няма да се дава възможност на някои шофьори да пререждат колоната на завиващи наляво в час пик, което дразни останалите водачи.

2. На кръстовището на бул. "Цар Освободител" и ул. "Пирин"/ ул. "Битоля", движещите се по бул. "Цар Освободител" да се пускат по отделно в посока центъра/кварталите, като по този начин се даде възможност на всички ленти да пропускат движението направо, в посока кварталите. В момента това се случва от една лента, на която се образуват големи опашки, а с тази промяна би се увеличила значително пропускателната способност на това кръстовище.

3. По подобен начин е кръстовището на бул. "Цар Освободител" и бул. "8-ми приморски полк", за автомобилите, движещи се по бул. "Осми приморски полк", и е наложително да се помисли за промяна в регулацията и на този светофар.

4. Кръстовището на бул. "Христо Смирненски" и бул. "Сливница" - бул. Христо Смирненски в посока към бул. "Цар Освободител" е двулентов, кото дясната лента е единствено за автомобили, завиващи надясно, а лявата е за автомобили, завиващи на ляво и движещи се направо, което създава дълги опашки. Ако лявата лента се остави само за завиващите, а дясната е за движещите се направи и завиващи вдясно направление, би намалило колоната и би подобрило пропускателната способност на светофара.
Това е едно от кръстовищата, които според мен се нуждаят от основна реконструкция, но не знам доколко е прието да се дават предложения свързани с реконструкции.

5. Кръстовището на ул. "Девня" и ул. "Дунав", за движещите се по ул. "Девня" посока гарата са предвидени две платна, като лявото е и за завиващите, които се налага да изчакват движещите се в насрещното платно автомобили, като по този начин го запушват в направление направо. Ако е възможно да се пускат отделно автомобилите, а най-добре да се реконструира, може би като кръгово кръстовище.

6. По бул. "Владислав Варненчик", в участъка между бул. "Христо Смирненски" и бул. "Република" има няколко пресечки за обслужване на жилищния квартал. За да направят безопасен завой за навлизане в квартала, движещите се автомобили намаляват своята скорост, което забавя цялата дясна лента. Ако се изградят уширения преди това, би се намалило това забавяне на колоната. В същия участък, пред офис сградата "Варна Тауърс" има един участък преди спирката, където тротоарът може да бъде намален за сметка на пътното, като по този начин автобусите много по-рано могат да се отбиват за автобусната спирка, а автомобилите, завиващи надясно могат също да използват, когато е свободно.

Искам и да помоля компетентните органи на общината да се намесят в организацията на паркирането по протежението на бул. "Христо Смирненски" в района около университетската болница - Терапията. Там доста нагло паркират разни водачи на МПС, като по този начин затрудняват движението на автомобилите и често създават рискови ситуации, когато маневрират или слизат/качват се от колите си. Не знам дали е забранено да се паркира там, но трябва да се забрани паркирането и престоя и да се налагат солени глоби за тези нагли прояви.
Бих бил много благодарен, ако подадете предложенията ми към когото е необходимо и се надявам поне някое от предложенията ми да се осъществи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОбС-Варна днес решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание днес в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и колективи с ярки..

публикувано на 25.04.24 в 09:05

Бюджетната комисия в НС гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:56
Снимката е илюстративна

Взимат мерки срещу колите, престояващи на инвалидни места в "синята зона" с дни

Взимат мерки срещу нарушителите, които надвишават престоя си от 3 часа на инвалидно паркомясто в обхвата на синята зона във Варна. Това каза директорът на общинското предприятие "Паркинги и синя зона" Младен Иванов. Той посочи, че въпросът е общовалиден за страната, а тук ще се справят в вътрешно-организационни мерки.  Иванов каза, че е трудно доказуемо..

публикувано на 25.04.24 в 08:46

Близо 3300 деца са приети над законно установения норматив във варненските ясли и детски градини

Около 3300 деца, които са записани в общинските детски ясли и градини във Варна, са приети над законно установения норматив, е показало проучване на няколко неправителствени организации. Завишението на броя на децата в яслите е с от 5 до 20, а в групите от 1 до 15, каза за Радио Варна Деница Стефанова, от Сдружение „Образователна..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

Облачно, на места ще превали

Днес ще има значителна облачност. По-късно следобед и вечерта на места ще превали, възможни са и гръмотевици. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието. Ше духа слаб вятър предимно от юг-югоизток, който следобед в Североизточна България, а до вечерта и по Черноморието ще се обърне от запад-северозапад и ще се усили до умерен. Максимални..

публикувано на 25.04.24 в 05:49

Адресите без ток

В периода 23.04.2024 - 26.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Рояк. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. На 25.04.2024 от 09:00 ч. до..

публикувано на 25.04.24 в 05:00

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50