Археолози се натъкнаха на древни ацтекски реликви

Снимка: архив

Новооткрити ацтекски реликви може да доведат археолозите до загадъчна императорска гробница, предаде Би Би Си.

Подобно откритие би било първо по рода си, тъй като досега никога не е било откриван гроб на ацтекски благородник, въпреки десетилетните усилия в тази насока.  

Намерените принесени в жертва „дарове“, сред които богато украсен ягуар, облечен като войник, са открити в Мексико сити.

„Имаме огромни очаквания“, заяви водещият разкопките археолог Леонардо Лопес Лухан.

Намерени край стъпалата на най-свещения храм на ацтеките, жертвените дарове включват тленните останки на младо момче, облечено като древния бог на войната, както и украсени със скъпоценни камъни каменни ножове. Те са били положени от ацтекски свещеници преди около 500 г. пред храма, за който се смята, че е гробница на крале. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ангели на Гого

Георги Валериев Великов можеше да е като всяко двегодишно дете – да ходи на ясла, да говори, да ядосва родителите си, да прави пакости – всъщност всичко онова, което се очаква да прави едно двегодишно дете. За съжаление Георги Валериев Великов не е като всяко двегодишно дете. Защото преди да навърши годинка му е поставена ужасната диагноза – микроцефалия..

публикувано на 17.09.19 в 14:57

Иновативниите технологии за пчеларство представят във Варна

Варна е домакин на Международния панаир на пчеларски продукти , който се провежда от днес в хотел в центъра на града. В него участват пчеларски организации от Молдова, Румъния, Турция, Украйна и България. Освен на пчелните продукти, панаирът е посветен и на модернизацията на сектора. На форума се представят и иновативните технологии за пчеларство, сред..

публикувано на 17.09.19 в 14:22

Какви са симптомите на туберкулозно болните

По време на кампанията „ Седмица на отворени врати” в „Специализирана болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна” на всички желаещи ще се извършва безплатно скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета, консултации, на съмнителните за туберкулоза лица – прегледи и допълнителни изследвания. При прегледа се попълва „..

публикувано на 17.09.19 в 11:35

37 хил. лв. са дарени за лечение на тригодишната Алекс, сумата се увеличава

Близо 37 хил. лв. е преведената до момента сума за тригодишната Александра Кръстянина от Варна от благотворителната кампания „Дарение в помощ на лечението на малката Алекс, вместо цветя за първия учебен ден”.  Много хора ни подкрепиха, очакваме сумата да се увеличи, защото още не са пристигнали всички извлечения от преводите по сметката. Това сподели..

публикувано на 17.09.19 в 11:31

Откриха учебната година в ОУ "Добри Чинтулов" във Варна (СНИМКИ)

С празнично настроение точно в 9 часа тази сутрин официално беше открита новата учебна година в най-голямото основно училище във Варна ОУ "Добри Чинтулов". Хиляда са учениците към днешна дата, организирани в 39 паралелки. Учебният режим е на две смени, с изключение на първокласниците. За 56-ти пореден път звънецът удари на фона на трепетните..

публикувано на 16.09.19 в 11:40

Средиземноморската диета запазва ума до дълбока старост

Учени от университета на щата Мейн (САЩ) и университета на Южна Австралия установиха, че средиземноморската диета потиска намаляването на умствените способности с напредването на възрастта, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА. В рамките на изследването, което започнало през 1974 г., били анализирани данни за здравословното състояние на 3400..

публикувано на 16.09.19 в 11:38

Помощ за Алекс вместо цветя

Регионалното управление на образованието във Варна отправи призив, който се поде от почти всички училища в морската столица. Той е с надслов „Дарение в помощ на лечението на малката Алекс, вместо цветя за първия учебен ден”.  Алекс е родена с рядката диагноза "фибуларна хемимелия" - пълна липса на малък пищял и скъсен десен крак с деформирани..

публикувано на 16.09.19 в 10:00