БЛС: Времето за протести не е сега, а когато се гласуват бюджетите

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС
Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз (БЛС) не е срещу увеличаването на заплатите на здравните работници, но не подкрепя протестите им, тъй като възнагражденията са ниски в целия сектор. Времето за протести не е сега, а когато се гласуват бюджетите на здравното министерство и на Здравната каса. Това заяви днес при посещението си в Добрич председателят на БЛС Иван Маджаров.

Проблемът със заплащането на здравните работници в България е голям и той се задълбочава, но решаването му не може да стане чрез протести, категоричен е той.

„Протестите, когато се отнасят до заплащане в лечебни заведения, би трябвало да са под прозорците на управителя. Няма как да рекетираш всичките си колеги с това, че ще спреш да работиш пет дни и да очакваш, че заплатата ти в края на месеца ще бъде по-голяма“. 

Председателят на БЛС се обяви срещу ежегодното нарастване на разходите за лекарства за сметка на други сектори в здравеопазването:

„Трябва да се сложи спирачка пред ежегодното разрастване на разходите за лекарства, за да можем да осигурим средства за достойно заплащане на тези, които работят в България, които все още са тук“.

ВИЖТЕ ОЩЕ
ОБЩИНА АКСАКОВО

Аксаково отбелязва 15 години от обявяването си за град

Отбелязват празника на Аксаково, който тази година навършва 15 години от обявяването си за град. Празничният ден започва в 11 часа с началото на националния авиомоделен събор “Fun Fly 2019”, който ще се проведе на поляна „Горен Доброглед“ в село Доброглед. Неделята по традиция започва в 9.00 с празнична Света Литургия в храм “Свето Успение..

публикувано на 24.08.19 в 09:07

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за 15 области на страната, включително Варна, Добрич и Бургас

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила на места в 15 области на страната. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Индексът обхваща територии от областите София, София - град, Враца, Плевен, Русе, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Перник, Пазарджик и Благоевград...

публикувано на 24.08.19 в 08:42

Бойко Борисов: "До 2021 година пътуването по АМ "Хемус" ще се съкрати с поне 25 минути заради новите отсечки"

Туризмът в страната ни да бъде подпомогнат с допълнителни 15 милиона лева обеща министър-председателят Бойко Борисов. Заявлението си той направи по време на посещението си в КК Албена по случай 50-годишнината на курорта: Държавата може да подпомогне туризма чрез субсидиране на чартърните полети, каквато практика има в Гърция, Хърватия,..

публикувано на 24.08.19 в 07:50

Слънчево и горещо на 24 август, събота

И днес ще е предимно слънчево, около и следобед горещо. Ще продължи да духа слаб, по крайбрежието до умерен северен вятър, който около и следобед ще се обърне от североизток. Максимални температури  между 30 и 35, по крайбрежието с 2-3 градуса по-ниски, за Варна около 32. Вълнение на морето 2-3, в открито море 3-4 бала. Температура на..

публикувано на 24.08.19 в 06:22

Строителни фирми искат промени в закона за шума, който им забранява работа от 14 до 16 часа

Строителните компании настояват да отпадне скорошно изменение в законодателството, което им забранява да вдигат шум при строителни работи между 14 и 16 ч . Писмо с това искане е изпратено до премиера Бойко Борисов чрез Асоциацията на организациите на българските работодатели. Забраната в Закона за защита от шума в околната среда беше прокарана..

публикувано на 23.08.19 в 17:35

Ограничения по пътищата заради националните чествания на Шипченската епопея

Проходът Шипка ще бъде затворен утре заради честване на годишнина от Шипченската епопея. Ограничението ще важи за времето от 8 часа сутринта до 8 вечерта за пътя Габрово – Шипка – Казанлък в двете посоки. През прохода Шипка ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници в тържествата и гости, както и организираният междуградски..

публикувано на 23.08.19 в 17:26

Авиомодели ще кръжат над с. Доброглед

Националният авиомоделен събор с международно участие Fun Fly 2019 се провежда този уикенд край Варна. Радио управляеми самолети, хеликоптери, кордови модели ще разнообразяват небето над с. Доброглед. Поканени са участници от Румъния, Сърбия, Македония, Чехия и Англия. Събитието е отразено и в руските форуми. Подготвени са множество..

публикувано на 23.08.19 в 17:17