Кристо ще опакова Триумфалната арка в Париж през 2020 г.

Снимка: Ан Алекс

Художникът от български произход Кристо ще опакова Триумфалната арка в Париж догодина, съобщиха френски официални лица, цитирани от АФП.

Артистът, известен с опаковането на Райхстага в Берлин заедно с покойната си съпруга Жан-Клод, ще покрие френския монумент с 25 000 м сребърно-син рециклируем материал, който ще бъде прикрепен с червена връв за следващите две седмици през април 2020 г., съобщи центърът за изкуство и култура „Жорж Помпиду“.

Опаковането ще съвпадне с мащабна изложба в Парижката галерия на работи на Кристо и Жан-Клод, посветена на проекта им с най-стария мост във френската столица през 1985 г.

„35 г., след като Жан-Клод и аз опаковахме Понт Ньоф, нямам търпение да работя отново в Париж върху Триумфалната арка“, заяви 83-годишният Кристо.

Публични средства няма да бъдат влагани в инициативата. Финансирането ще дойде от продажбата на подготвителни рисунки, модели и оригинални литографии на други обекти на Кристо, уточни френската служба за национални монументи.

Идеята на Кристо и Жан-Клод за Триумфалната арка датира от 1962 г. „Близо 60 години по-късно проектът най-накрая се превръща в реалност“, обяви в становището си службата.  

Свързани новини

Анани, Христо и Стефан с баща си във Варна (1945 г.)

Христо Явашев преди Кристо

Вчера в галерия Credo Bonum беше открита документалната изложба „Роден в Габрово“, разказваща за семейството и детството на Христо Явашев – Кристо и първите му стъпки в изкуството. Експозицията съдържа фотографии и документи от държавен архив – Габрово и..

публикувано на 28.03.19 в 15:04
Кадър от документалния филм „Да ходиш по вода“

Приближаване до Кристо

Днес за двадесет и трети път се открива Международният София филм фест . Довечера в зала 1 на НДК ще може да видите документалния филм на Андрей Паунов за Кристо - „Да ходиш по вода“. След смъртта на Жан-Клод – съпруга и партньор в творчеството му, Христо..

публикувано на 07.03.19 в 14:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Блачик разкриват тайнството на музиката и посветените в нея

Спектакъл за деца под наслов „Кой стои зад музиката" се организира тази вечер от 17,00 ч. в Каменна зала на Двореца в Балчик. Входът е свободен. "Дивертименто" е серия от интерактивни музикални представления за деца на възраст между 5 и 12 години...

публикувано на 23.05.19 в 14:22

Варненската драма представя "Криворазбраната цивилизация"

Режисирано представяне на театрални комедийни ситуации с текстове от възрожденската пиеса Криворазбраната цивилизация по Добри Войников. Попаднали в атмосферата на Възрожденската епоха, неусетно ставаме свидетели на сцени от самобитното ежедневие на..

обновено на 23.05.19 в 06:32

В Бургас поставят пейки със стихове на Петя Дубарова и Христо Фотев

В навечерието на Деня на българската просвета и култура, две нови, артистични пейки ще станат част от облика на Бургас. Те ще бъдат представени днес от 12.00 часа на площад „Тройката“. Инициативата е на клуб „България за младите“. Пейките ще представляват..

публикувано на 22.05.19 в 09:55

"Ретро" - една сериозно-забавна история

Варненският драматичен театър "Стоян Бъчваров" представя тази вечер спектакълът "Ретро" от Аександър Галин. Постановката ще се играе от  19 часа на сцена Филиал . Превод и режисура  Пламен Марков Сценография и костюми  Мира Каланова..

публикувано на 22.05.19 в 06:00

"Лебедово езеро" тази вечер във Варна

Класическият балет на Чайковски с класическата хореография на Петипа. Сюжетът е по мотиви от старинна немска легенда за прекрасна девойка, превърната в бял лебед. В четирите действия на балета се редуват реални и фантастични картини. Празнувайки..

публикувано на 21.05.19 в 10:18
„Магьосническо езеро“

"Магьосническо езеро" на сцена Филиал във Варна

По превода на комедията „Чайка“ от Чехов на краеведа Немил-Недраг (псевдоним на Христо Герчев), издаден от собственик на книжарница във Варна в началото на миналия век. Eдин подчертано авторски спектакъл на Стоян Радев Ге. К., чието дело са..

публикувано на 21.05.19 в 10:14

Варненци нарисуваха общи картини

Жителите и гостите на морската столица се учиха безплатно как да рисуват с акварел, по случай нощта на музеите и галериите във Варна. Работилницата, която се проведе в рамките на два дни е организирана от една от варненските галерии. По време на..

публикувано на 20.05.19 в 08:25