Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристо ще опакова Триумфалната арка в Париж през 2020 г.

Снимка: Ан Алекс

Художникът от български произход Кристо ще опакова Триумфалната арка в Париж догодина, съобщиха френски официални лица, цитирани от АФП.

Артистът, известен с опаковането на Райхстага в Берлин заедно с покойната си съпруга Жан-Клод, ще покрие френския монумент с 25 000 м сребърно-син рециклируем материал, който ще бъде прикрепен с червена връв за следващите две седмици през април 2020 г., съобщи центърът за изкуство и култура „Жорж Помпиду“.

Опаковането ще съвпадне с мащабна изложба в Парижката галерия на работи на Кристо и Жан-Клод, посветена на проекта им с най-стария мост във френската столица през 1985 г.

„35 г., след като Жан-Клод и аз опаковахме Понт Ньоф, нямам търпение да работя отново в Париж върху Триумфалната арка“, заяви 83-годишният Кристо.

Публични средства няма да бъдат влагани в инициативата. Финансирането ще дойде от продажбата на подготвителни рисунки, модели и оригинални литографии на други обекти на Кристо, уточни френската служба за национални монументи.

Идеята на Кристо и Жан-Клод за Триумфалната арка датира от 1962 г. „Близо 60 години по-късно проектът най-накрая се превръща в реалност“, обяви в становището си службата.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Анани, Христо и Стефан с баща си във Варна (1945 г.)

Христо Явашев преди Кристо

Вчера в галерия Credo Bonum беше открита документалната изложба „Роден в Габрово“, разказваща за семейството и детството на Христо Явашев – Кристо и първите му стъпки в изкуството. Експозицията съдържа фотографии и документи от държавен архив – Габрово и..

публикувано на 28.03.19 в 15:04
Кадър от документалния филм „Да ходиш по вода“

Приближаване до Кристо

Днес за двадесет и трети път се открива Международният София филм фест . Довечера в зала 1 на НДК ще може да видите документалния филм на Андрей Паунов за Кристо - „Да ходиш по вода“. След смъртта на Жан-Клод – съпруга и партньор в творчеството му, Христо..

публикувано на 07.03.19 в 14:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маратон на четящите хора във Варна

И тази година на 23 април (Международния ден на книгата и авторското право) празнуваме книгите и четящите хора в една инициатива, родена във Варна, и превърнала се вече в национална кампания. 22-то издание на „Маратон на четящите хора“ се провежда под..

публикувано на 22.04.24 в 19:04

Седмица на камерната музика започва днес в Добрич

Седмица на камерната музика започва от днес в Добрич. Настоящото ѝ издание е посветено на 100-годишнината от рождението на създателя ѝ проф. Константин Илиев – диригент, композитор, музикален педагог и критик. Програмата е избрана внимателно и с..

публикувано на 22.04.24 в 10:30

Варненската IV ЕГ спечели специалната награда на кмета във „Франкофонските сцени на България“

Варненската IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ спечели специалната награда на кмета на Община Варна Благомир Коцев на XXVII-ия Фестивал за франкофонски училищен театър „Франкофонските сцени на България“. Френската култура и образование имат дългогодишна..

публикувано на 21.04.24 в 08:11

Колеца и Вантката ни предизвикват да се поразходим из Лос Одесос

Добре дошли в Лос Одесос! Величественият град от сънищата. Мистичният метрополис, скрит за хорските предубеждения. Ако минавате наблизо, отбийте се, разходете се, пийте по едно, запознайте се с местните. Ще ви хареса! Лос Одесос определено пленява със..

публикувано на 20.04.24 в 15:45

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да..

публикувано на 17.04.24 в 19:22

Актьорът Свилен Стоянов - живот, отдаден на театъра

Свилен Стоянов е театрален актьор, роден в средата на миналия век. Или по-конкретно на 5 октомври 1957 година. Проплаква за първи път в Шумен. Завършва ВИТИЗ със специалност Актьорство за драматичен театър в класа на проф. Енчо Халачев през 1981 година. И..

публикувано на 15.04.24 в 16:26

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя..

публикувано на 15.04.24 в 11:28