Кристо ще опакова Триумфалната арка в Париж през 2020 г.

Снимка: Ан Алекс

Художникът от български произход Кристо ще опакова Триумфалната арка в Париж догодина, съобщиха френски официални лица, цитирани от АФП.

Артистът, известен с опаковането на Райхстага в Берлин заедно с покойната си съпруга Жан-Клод, ще покрие френския монумент с 25 000 м сребърно-син рециклируем материал, който ще бъде прикрепен с червена връв за следващите две седмици през април 2020 г., съобщи центърът за изкуство и култура „Жорж Помпиду“.

Опаковането ще съвпадне с мащабна изложба в Парижката галерия на работи на Кристо и Жан-Клод, посветена на проекта им с най-стария мост във френската столица през 1985 г.

„35 г., след като Жан-Клод и аз опаковахме Понт Ньоф, нямам търпение да работя отново в Париж върху Триумфалната арка“, заяви 83-годишният Кристо.

Публични средства няма да бъдат влагани в инициативата. Финансирането ще дойде от продажбата на подготвителни рисунки, модели и оригинални литографии на други обекти на Кристо, уточни френската служба за национални монументи.

Идеята на Кристо и Жан-Клод за Триумфалната арка датира от 1962 г. „Близо 60 години по-късно проектът най-накрая се превръща в реалност“, обяви в становището си службата.  

Свързани новини

Анани, Христо и Стефан с баща си във Варна (1945 г.)

Христо Явашев преди Кристо

Вчера в галерия Credo Bonum беше открита документалната изложба „Роден в Габрово“, разказваща за семейството и детството на Христо Явашев – Кристо и първите му стъпки в изкуството. Експозицията съдържа фотографии и документи от държавен архив – Габрово и..

публикувано на 28.03.19 в 15:04
Кадър от документалния филм „Да ходиш по вода“

Приближаване до Кристо

Днес за двадесет и трети път се открива Международният София филм фест . Довечера в зала 1 на НДК ще може да видите документалния филм на Андрей Паунов за Кристо - „Да ходиш по вода“. След смъртта на Жан-Клод – съпруга и партньор в творчеството му, Христо..

публикувано на 07.03.19 в 14:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фолклорен ансамбъл "Родопа" гостува във Варна с "Невястата"

Фолклорен ансамбъл „Родопа“ Смолян гостува във Варна тази вечер с най-новата си постановка „ Невястата“ . Тя ще бъде представена в Зала 1 на Фестивален и конгресен център от 19:00 ч. Музикално-танцовият спектакъл пресъздава емблематична за..

публикувано на 14.10.19 в 07:00
Уил Смит

Уил Смит иска да снима филм с компютърно генериран аватар на Марлон Брандо

Уил Смит иска да използва технологиите, за да направи филм с покойния Марлон Брандо, съобщава „Контакт мюзик“. 51-годишният актьор бил толкова впечатлен от компютърно генерираният образ на собственото си лице в..

публикувано на 13.10.19 в 08:53

Книгата „Нарисувай ми дума“ на Керанка Далакманска вече и на румънски език

Поетичната книга „Нарисувай ми дума“ на поетесата и журналист Керанка Далакманска от Каварна излезе на румънски език. Снощи в Художествената галерия на гр. Констанца книгата бе представена от проф. Титус Вижеу- поет и писател, написал и предговора..

публикувано на 12.10.19 в 10:18

В "Може би ДА" премиерно ще звучат песните от конкурса "Златни искри"

Песни от 10   държави ще прозвучат за първи път в Европейския конкурс за детска песен "Златни искри", чието седмо издание ще се проведе в края на следващата седмица във Варна /19 и 20 октомври 2019/. Този конкурс е единствен по рода си в страната -..

обновено на 11.10.19 в 17:34

Кой от концертите на „Варненско лято” 2019 искате да чуете отново?

От 1 до 30 октомври 2019 г. екипът на предаването на Радио Варна „Фестивалите” организира допитване до своите слушатели. Въпросът към Вас е: Кой от концертите в тазгодишното издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято” бихте..

обновено на 11.10.19 в 11:44

12 нови български песни за деца на Европейския международен конкурс за детска песен „Златни искри“

На 19 и 20 октомври във Варна предстои седмото издание на Европейския международен конкурс за детска песен „Златни искри“. Той се провежда ежегодно във Варна, в две конкурсни линии - за песен и за изпълнител. Конкурсът е член на Световната асоциация..

публикувано на 11.10.19 в 08:27

"Прииятели?" тази вечер на сцена Филиал

11 октомври, 19.00, Сцена Филиал ПРИЯТЕЛИ?  Комедия от Здрава Каменова и Калин Ангелов. Постановка Николай Кенаров. Участват Валери Вълчев и Константин Соколов

публикувано на 11.10.19 в 06:40