Възложените за събиране дългове на българите са намалели 2 пъти през последната година

Снимка: архив

Възложените за събиране дългове на българите са намалели два пъти през последната година. Средният размер на задължението на всеки потребител обаче е нараснал до 1160 лв.

Най-големият брой задължения за събиране се възлагат от банковите институции, следвани от небанковите и телекомите. В реален размер обаче те са намалели от 2 млн. и половина на 1 млн. и 200 хил. лева.

"Което, според нас, е добър признак. Това означава, че хората имат по-големи възможности и могат да си позволят да плащат по-голям размер на кредита, който са взели и да си купят по-добра стока на изплащане", казва Лилия Димитрова от Асоциацията на колекторските агенции.

Младите хора стават най-рисковите клиенти и за кредитора, каза председателят на Асоциацията Райна Миткова и описва профила на длъжника така:

"30-ина годишен, мъж обикновено, в началото на своята кариера, с добри доходи. Много често в перспективните индустрии и IT. За какво харчат тези млади хора, ами за технологични придобивки, веднага трябва да имат най-новия телефон, най-новия лаптоп, най-новия и голям телевизор и т.н".

Намалява и обемът на междуфирмената задлъжнялост, възложен на колекторите за събиране.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Морето изхвърли диво прасе

Труп на дива свиня изхвърли морето в Балчик, на брега между втора и трета буна. Сигналът за мъртвото животно е подаден в събота следобед първо на телефон 112, съобщиха от Общинския съвет за сигурност. Това е причината жандармерия да отцепи района, докато специалисти взимат проба за болестта Африканска чума по свинете и обработката на трупа за..

публикувано на 21.10.19 в 14:02

Нови протести в Барселона тази вечер

Нови протести се организират в социалните мрежи за тази вечер в Барселона, предупреждават от МВнР. По информация на българското генерално консулство в Барселона настроението сред по-голямата част от жителите е за мирни протести. Въпреки това препоръката към българските граждани е да не предприемат без..

публикувано на 21.10.19 в 09:29

Адреси без вода

На 21.10.2019 г. от 08:00 до около 17:00 часа без вода ще бъдат с. Разделена и Фереботен комплекс, гр. Белослав; Във Варна без вода днес е долната част на кв."Галата" и около Арабско селище от 10 до около 15 часа; Без вода са и в Шабла, на ул. "Ком" до 17ч. днес.

публикувано на 21.10.19 в 08:54

Безплатни профилактични прегледи за деца в МЦ "Младост" във Варна

Медицински център "Младост“ - Варна обявява дни на отворените врати за провеждане на безплатни профилактични прегледи на опорно-двигателния апарат, Индекс телесно тегло и телесен състав на организма при деца от 7 до 18 години.  Кампанията започва днес и ще продължи до 8-ми ноември и има за цел да акцентира върху контрола на телесното тегло на..

публикувано на 21.10.19 в 07:40
Природа

МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. "Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са..

публикувано на 21.10.19 в 07:30

Без тежкотоварни автомобили по пътя Обзор-Слънчев бряг

От днес - 21 октомври, ще бъде забранено преминаването на тежкотоварни автомобили с тегло над 12 тона по пътя Обзор – Слънчев бряг. Причина са ремонтните дейности на водосток при 185-ти км., съобщават от Агенция пътна инфраструктура. Тежкотоварните автомобили ще бъдат пренасочвани по обходни маршрути през проходите „Айтоски“ и „Ришки“...

публикувано на 21.10.19 в 06:58

Адреси без ток

До края на октомври от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Цонево - абонатите, електрозахранени от ТП 3 и МТП 23, с. Царевци - абонатите, електрозахранени от ТП 4.  За същия период от 09:00 ч. до 17:00 ч. ,..

публикувано на 21.10.19 в 06:37