Кранево събира подписка срещу Общия план на община Балчик

Плажът на Кранево
Снимка: wikipedia.org

Съгласуване на Предварителен проект на Общ устройствен план на община Балчик. Заради това проектопредложение на 11 април се събира да заседава балчишкият парламент. В писмо на заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков до Община Балчик се съобщава, че в предварителния проект на нормативния документ са отразени всички действащи подробни устройствени планове за поземлени имоти извън строителните граници на населените места и са извършени допълнения и корекции съгласно решение на Общински съвет – Балчик от 13 септември 2018 г., с което проектът е разгледан и върнат за отразяване на бележки. В доклада за извършените промени в голяма степен са удовлетворени исканията. В Кранево обаче са недоволни, защото за много малка част от поисканите за преотреждане поземлени имоти се дава възможност да влязат в границите на селото – само 8 хектара. Мотивът е да не се допусне надвишаване на кумулативен ефект върху защитени зони.

В Кранево се прави подписка, съобщи кметът на селището Румен Николов. „Това частично изменение на трети масив крайно не удовлетворява останалите жители на селото. Трети и четвърти масив са една неразделна част. Ако ще се внася Общият устройствен план, те трябва да са заедно, а не поотделно“, категоричен е Николов. По думите му двата масива представляват общо над 700 декара, които искат да влязат в регулация. Преди няколко години е внесена подписка от 180 души в знак на възражение срещу отказа на МРРБ. Ако позволим една малка част да се преотреди, обричаме Кранево през следващите години на никакво развитие, смята кметът на курортното село. Затова жители се канят да присъстват на заседанието на постоянната комисия по устройство на територията във вторник от 17,00 ч. и на сесията в четвъртък, за да изразят недоволството си.

Съгласно разпоредбите от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие общите устройствени планове на черноморските общини се приемат от Националния експертен съвет по устройство на територията и регионална политика по предложение на съответния Общински съвет и се одобряват със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството. За да се задвижи последващо процедиране на ОУП, проектът се внася отново за становище от местния парламент, а след това и на Национален експертен съвет. Как ще се развие сагата, ще стане ясно след заседанието.ВИЖТЕ ОЩЕ

Бедствено положение в Русенска област заради африканската чума по свинете

Областният управител на Русе със своя заповед от днес обявява бедствено положение за цялата територия на областта заради африканската чума по свинете (АЧС), съобщи областната администрация. Заповедта е издадена във връзка с обявените първично възникнали три броя огнища на болестта Африканска чума по свинете в с. Пет кладенци, община Бяла и..

публикувано на 23.07.19 в 17:19

Жълт код е обявен в Източна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури

Кодът е в сила за областите Варненска, Добричка, Бургаска, Силистренска, Разградска, Търговищка, Шуменска и Русенска. Тук се очаква след обяд и до полунощ да има краткотрайни валежи с гръмотевици, временно усилване на вятъра и градушки. Очакваните количества валежи са до 20-25 л/кв.м.

публикувано на 23.07.19 в 16:13

Седем музея във Варна ще са с вход свободен в събота

Община Варна се включва в инициативата на Министерството на туризма „Денят за Вас“. На 27-и юли, когато се честват 141 години от Освобождението на морския град от турско робство, седем туристически обекти ще бъдат с вход свободен - Археологическият музей, Римските терми, Аладжа манастир, Побити камъни, Военно-морският музей, парк–музей..

публикувано на 23.07.19 в 15:25

В стиховете на Вапцаров има любов, а това дава вяра...

Венци и цветя поднесоха на паметника на Никола Вапцаров в двора на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна представители на институции, военни моряци, граждани, по повод 77-ата годишнина от гибелта на поета. Даниела Стойнова попита Борислав Трифонов, син на племенницата на поета - Мая Вапцарова, какво прави стиховете на Вапцаров..

публикувано на 23.07.19 в 15:09
тунела Витиня

Магистрала "Хемус" е отворена

Движението в тунел "Витиня" на АМ "Хемус" е възстановено след инцидент с автомобил, съобщиха от Пътната агенция.  Един човек е леко пострадал, след като автомобилът му пламна в движение тази сутрин в тунел "Витиня" на Автомагистрала "Хемус". Най-вероятната причина е техническа неизправност. Горящата кола е била загасена от пристигналия..

обновено на 23.07.19 в 14:57

Очакваме ви за снимка с Конче №7 и днес

Проектът КОНЧЕ №7 на Симеон Тодоров и Радио Варна продължава и днес.  През лятото на 2018 г. Симеон Тодоров покани всеки, който има снимка с кончето като дете, да го фотографира отново.  А за всички, които не са успели да се снимат през изминалото лято предлагаме да ни посетят 16.00 до 18.00 часа за дните 23 и 24 юли , мястото е пред Радио..

публикувано на 23.07.19 в 14:09

Всяко четвърто дете е жертва на физическо насилие

Един милиард души са станали жертва на различни форми на насилие през миналата година. Това каза на среща във Варна Мария Петкова, директор на фондация "Лале". На форума присъстват местни и регионални институции, ангажирани със закрилата на деца; учители от детски градини и училища, граждански организации, представители от различни фондации..

публикувано на 23.07.19 в 13:12