Кранево събира подписка срещу Общия план на община Балчик

Плажът на Кранево
Снимка: wikipedia.org

Съгласуване на Предварителен проект на Общ устройствен план на община Балчик. Заради това проектопредложение на 11 април се събира да заседава балчишкият парламент. В писмо на заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков до Община Балчик се съобщава, че в предварителния проект на нормативния документ са отразени всички действащи подробни устройствени планове за поземлени имоти извън строителните граници на населените места и са извършени допълнения и корекции съгласно решение на Общински съвет – Балчик от 13 септември 2018 г., с което проектът е разгледан и върнат за отразяване на бележки. В доклада за извършените промени в голяма степен са удовлетворени исканията. В Кранево обаче са недоволни, защото за много малка част от поисканите за преотреждане поземлени имоти се дава възможност да влязат в границите на селото – само 8 хектара. Мотивът е да не се допусне надвишаване на кумулативен ефект върху защитени зони.

В Кранево се прави подписка, съобщи кметът на селището Румен Николов. „Това частично изменение на трети масив крайно не удовлетворява останалите жители на селото. Трети и четвърти масив са една неразделна част. Ако ще се внася Общият устройствен план, те трябва да са заедно, а не поотделно“, категоричен е Николов. По думите му двата масива представляват общо над 700 декара, които искат да влязат в регулация. Преди няколко години е внесена подписка от 180 души в знак на възражение срещу отказа на МРРБ. Ако позволим една малка част да се преотреди, обричаме Кранево през следващите години на никакво развитие, смята кметът на курортното село. Затова жители се канят да присъстват на заседанието на постоянната комисия по устройство на територията във вторник от 17,00 ч. и на сесията в четвъртък, за да изразят недоволството си.

Съгласно разпоредбите от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие общите устройствени планове на черноморските общини се приемат от Националния експертен съвет по устройство на територията и регионална политика по предложение на съответния Общински съвет и се одобряват със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството. За да се задвижи последващо процедиране на ОУП, проектът се внася отново за становище от местния парламент, а след това и на Национален експертен съвет. Как ще се развие сагата, ще стане ясно след заседанието.ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненски студенти презентираха пред американски инвеститори

13 финални проекта на завършващи магистърска програма по предприемачество във ВСУ "Черноризец Храбър" бяха представени днес пред американски инвеститори. Журито оценяваше проектите и даваше съвети на младите ентусиасти, а един от членовете му беше Лари Бийл – световно известен финансов съветник и инвеститор. Той  работи като финансов съветник и..

публикувано на 20.05.19 в 17:12

Защитници на животните планират протест пред резиденция "Евксиноград"

Протест с искания за работеща зоополиция, истински приюти за бездомни животни и адекватни наказания за организаторите на кучешки боеве поискаха представители на неправителствени организации за защита на животните. Протестиращите искат и закриване на общинския приют в село Каменар и откриване на алтернативен, както и данъкът за притежание на..

публикувано на 20.05.19 в 16:34

Иде кален дъжд

Атмосферата над страната ни от няколко дни е наситена с прах от пустините на Северна Африка, сочат данни на Гръцката метеорологична служба. Облакът от фин пясък е обхванал България, Сърбия, Гърция и други балкански държави. В следващите дни концентрацията ще се увеличи, а обхватът на запрашената територия ще се разшири на север чак до Полша и..

публикувано на 20.05.19 в 16:23

43 от избирателните секции във Варна са на нов адрес

406 са избирателните секции на територията на Община Варна за провеждането на избора за членове на Европейския парламент, който ще се проведе на 26-ти май, съобщават от дирекция „Управление на човешките ресурси и административно обслужване“. 11 от тях са временни – в лечебни заведения, домове за стари хора, в ареста и затвора. Машинно..

публикувано на 20.05.19 в 15:23

Две влакчета ни возят край морето във Варна

Това лято жителите и гостите на морската столица ще могат да се превозват с две автовлакчета по Крайбрежната алея. Това каза за Радио Варна търговският директор на фирмата-концесионер на варненския плаж Андрей Василев. Маршрутът на двете влакчета ще е от паркинга на Морска гара до IV - буна, на цена от 2лв. Ще има и цена на билета от 1 лев, по..

публикувано на 20.05.19 в 15:18

Три двойки кандидатстват за средства от Фонда за репродуктивни проблеми в Добрич

Община Добрич заседава днес за отпускане на средства от Фонда за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. До този момент три са желаещите двойки, подали в срок заявленията си. Предвидените средства за 2019 година от общината са в размер на 30 000 лв. Комисията, назначена от кмета, ще заседава днес по подадените заявления от три..

публикувано на 20.05.19 в 15:14

Безплатен WiFi и в Девня

До 2 месеца в кварталите на Девня и съставните на общината села ще бъдат изградени безплатни WiFi мрежи, отворени за обществено ползване, обяви кметът на Девня, Свилен Шитов. "Това става възможно, след като спечелихме финансиране на стойност 15 000 евро от инициативата на Европейската комисия „WIFI4EU“. Целта е да се осигури безплатен достъп до..

публикувано на 20.05.19 в 15:07