Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божана Кацарова: Светът е широк и вкусна храна дебне отвсякъде

Божана Кацарова
Снимка: личен архив

Божана Кацарова е готвач, победител в един от известните кулинарни формати. Живяла е в Холандия, където е имала възможността да се докосне до различни вкусове в целия свят. Обожава азиатската кухня. За храната говори с отношение и страст, и смята, че тя е тази, която трябва да ни обединява. Срещам се с нея преди участието ѝ в проект на „Иноватор“ във Варна:

Какъв е поводът да дойдете във Варна, Божана?

Във Варна ме поканиха от „Иноватор“. Те планират серия от приятни срещи, на които млади хора говорят за своите страсти, с цел да окрилят някого, да му дадат добър пример. Смятам, че така се получават добри проекти – тук съм да разкажа за първата гурме рекламна агенция, която създадохме заедно с моя приятел Николай Ванчев. Тя цели да пречупи цялостната ни комуникация през храната. Това е едно крайно налудничаво, амбициозно, работещо начинание, което започваме заедно и се хвърляме през глава с него. Николай е с 10-годишен опит в рекламните агенции. Парадоксалното е, че една агенция обслужва всякакъв вид проекти и продукти, и те са насочени към дадена тема. Ние искаме да направим възможно храната да е тази, която говори за различните брандове, тъй като тя има функцията да събира хората. Ние живеем в едно време, в което сме все по-разединени. Ние двамата мислим, че е хубаво да се обединим. При нас храната обединява и има функцията да продава неща. Една храна, освен да се сготви и сподели, е и интимно изживяване. Аз искам моята храна да достига до ужасно много хора, без да е необходимо да я изяждат. Ето така моята храна ще може да им говори.

Какви емоции може да носи храната?

Храната е тази, която може да създава емоции и това й е най-хубавото. На мен ми се иска в България хората да станат по-любопитни за това какво може да ти донесе тя. Да, наистина, нашата национална кухня е страхотна. Но не може да се тъпчат само кебапчета, кюфтета и шопска салата, въпреки че аз ги обожавам! Зад всеки кулинарен продукт има една интересна история – как е възникнало това ястие, защо хората са решили да го приспособят към националната си кухня. Точно затова искаме да разкажем за различните видове кухни, за шефове из целия свят, за целия този процес. Искаме да кажем на хората, че трябва да бъдат любопитни и че винаги нещо интересно се крие зад всяка нова рецепта. Че трябва да си отворят очите и да видят, че светът е широк... и храна дебне отвсякъде!

Най-вкусната храна?

Аз съм голям фен на азиатската кухня, но тук не става въпрос за суши, а за всичко това, с което местните се хранят, аз съм им бесен фен. Това, което забелязвам обаче, е, че в България липсва разнообразието в плодовете и зеленчуците, които се продават в супермаркетите. Въпреки това, нашата страна има какво да даде на света. Наистина, тук има уникални неща – силата ни е във възможността ни да се произвеждат наистина уникални продукти и ме е крайно яд и ми е болно, че това не се случва. Предприемачите са свели производствените си ресурси до минимум. Хората днес искат да са инфлуенсъри, да стоят на профилите си в „Инстаграм“ и да постват. Аз искам да се върна във времето, в което хората обичат нещо и влагат цялото си същество в това да го правят достъпно за останалите хора

Усещаме ли кога трябва да поспрем за малко и да се насладим, да забавим темпото?

Аз съм от хората, които постоянно са били на педал. От скоро осъзнах , че това ще ме поболее. Когато всичко се прави бързо, то става необмислено, некачествено. Хубавите работи стават бавно и с повече внимание към детайла. В момента съм на път да реализирам такъв проект, който е дълго отглеждан и дълго печен. Затова пожелавам на вашите слушатели и читатели да намират онова нещо, което ги кара да се събуждат сутрин и ги зарежда с позитивни емоции още от мига, в който си помислят за него. И колкото и странно и нетипично да е това нещо, и колкото останалите хора да ги обезоръжават, да се захванат за тази цел и да я следват! Това за мен е разковничето за щастлив живот!

Цялото интервю с Божана Кацарова може да чуете в новото предаване на Радио Варна - „Улица "Събота“. Началото е на 13 април, събота, от 15 часа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15