Йоан Димчовски - от клавишите към струните

Йоан Димчовски
Снимка: Радио Варна


Колко е важно да спечелиш за награда професионален звукозапис и как той ще помогне за развитието на един млад музикант? Срещаме ви с Йоан Димчовски, възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София. 17-годишен той вече е носител на редица награди у нас и зад граница. Спечели  и специалната наградата на Радио Варна от 31-то издание на фестивала „Дни на класическата китара”  - професионален звукозапис в медиата, който вече е факт.

Устремен е напред към онези среди и държави, където ценят класическата музика изпълнена на китара. И според него България не е сред тях. Радва се на всеки успех и на всяка награда и ги цени, защото знае колко труд е положил, за да ги постигне.

Обича музиката – не само тази, която свири, но и онази, която можеш да почувстваш – от последния хит /което много рядко се случва/, през рагтайм, джаз до ...  Бах.

Звукозаписът остава завинаги. Мога да го слушам и след 30 - 50 години. Той е като снимката - остава завинаги, като един спомен.
Ще го използваш ли и къде?
Предполагам, че ще го използвам, но все още не знам къде.
Кога "проходи" музикално?
Бях на 4 години, бяхме на нещо като лагер с родителите ми. Там имаше един роял, на който съм започнал да свиря. И една от приятелките на родителите ми - Диляна Мичева, дошла в залата и казала, че съм бил много музикален.  Аз съм свирил нещо много тъжно, което съм казал, че е за зайченцето Бяло, на което майка му умира. Тя ни запозна с една преподавателка в Севлиево, при която започнах уроци по солфеж и пиано. И реално на 4 години започнах да се занимавам с музика свирейки на пиано.
Сега, обаче, свириш на китара.
Когато кандидатствах в музикалното училище след 4 клас, понеже кандидатствах и с двата инструмента и на двата имах шестици, ме попитаха кое да ми бъде главния предмет. И аз отговорих китара, защото реших, че тя ми е по-интересна, може би защото по-малко време бях свирил на китара.
Къде искаш да се реализираш?
Навън, защото там има повече реализация. За жалост в България класическата музика е нещо, което се слуша от класическите музиканти, понякога и от родителите и много малко хора извън тях.
Каква музика си пускаш в слушалките?
Мога да слушам абсолютно всякаква музика. Винаги е различно и зависи от настроението.
Чуйте още в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стела Кенфийлд

Стела Кенфийлд - между Бързица и Сиатъл

Между провадийското село Бързица и американския град   Сиатъл – така преминава животът на Стела Кенфийлд. Родом е от варненско, но става гражданин на света още през 1980 година. Срещнахме се в провадийското село Бързица, покани ни в къщата, в която живее – с голям двор, овощни дървета и зеленчукова градина. След близо 35 години в чужбина..

публикувано на 14.10.19 в 08:35

Улицата на готвачите (на колела) във Варна

Поредното издание на фестивала на храната, но с нова и по-голяма локация, ще зарадва варненци и гости на града от петък до неделя включително. Мястото е по-голямо от досегашните – в градинката на пл. "Севастопол" във Варна. Три дни вкусна храна и крафт бира, атрактивни каравани, сред които трансформирана пожарна кола и автобус. Повече в аванс разказва..

публикувано на 12.10.19 в 09:00

Петко Ковачев: Въвеждането на зелена енергия не беше направено за малките производители

Възможностите за участие на гражданите в управлението на средствата от еврофондовете 2021 – 2027 г. са тема на международния форум „Граждански пространства“ във Варна. Граждански активисти от България, Румъния, Унгария, Словакия, Полша и Чехия ще разкажат за предизвикателствата пред участието на граждански организации в оперативните програми в..

публикувано на 09.10.19 в 11:28
health

Да избереш България за своя втора родина - историята на семейство Екин

На фона на протестите на медицинските сестри, които искат достойно заплащане за труда си, български лекар е номиниран за Оскар в медицината. Един гениален и уникален български лекар извършва невероятни операции и спасява човешки живот всеки ден. Той стигна до мозъка на 10-годишно дете през вена на крака му. Това не е единичен случай за висок..

публикувано на 09.10.19 в 10:10
Надя Петрова

Тракийската певица Надя Петрова - от сватбарската сцена до Първо студио на БНР

Народната певица Надя Петрова записа три тракийски песни с Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. Песните "Провикнала се Ирина", "Стоил Русанки продума" и "Дарина мома хубава" са аранжирани от Ангел Димитиров и за първи път ще прозвучат пред публика на 10 октомври в Първо студио на БНР в столицата. Надя Петрова е..

обновено на 07.10.19 в 15:29

Разговори на тротоара: Стоян Радев

Той не работи в театъра - той живее там. Заразителният му смях се чува отдалеч. Синият поглед и позитивизмът привличат и променят и най-сивия ден. Смята, че театърът се прави от отбор единомишленици и винаги говори за това изкуство в множествено число. Стоян Радев е актьор и режисьор, а как отговори от първо лице на въпросите от рубриката “Разговори на..

публикувано на 06.10.19 в 11:35

Карина Карагьоз: Делфините са младежи с голямо сърце

С началото на новата учебна година, младежката организация PTPI "Делфините" започна набирането на нови членове и доброволци, които ще помагат в различните благотворителни акции и събития. За да дадат представа на всички желаещи да бъдат от Делфините, ще бъде направена презентация на 6 октомври от 16 часа в Младежки дом, зала 17. На..

обновено на 06.10.19 в 06:54