Йоан Димчовски - от клавишите към струните

Йоан Димчовски
Снимка: Радио Варна


Колко е важно да спечелиш за награда професионален звукозапис и как той ще помогне за развитието на един млад музикант? Срещаме ви с Йоан Димчовски, възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София. 17-годишен той вече е носител на редица награди у нас и зад граница. Спечели  и специалната наградата на Радио Варна от 31-то издание на фестивала „Дни на класическата китара”  - професионален звукозапис в медиата, който вече е факт.

Устремен е напред към онези среди и държави, където ценят класическата музика изпълнена на китара. И според него България не е сред тях. Радва се на всеки успех и на всяка награда и ги цени, защото знае колко труд е положил, за да ги постигне.

Обича музиката – не само тази, която свири, но и онази, която можеш да почувстваш – от последния хит /което много рядко се случва/, през рагтайм, джаз до ...  Бах.

Звукозаписът остава завинаги. Мога да го слушам и след 30 - 50 години. Той е като снимката - остава завинаги, като един спомен.
Ще го използваш ли и къде?
Предполагам, че ще го използвам, но все още не знам къде.
Кога "проходи" музикално?
Бях на 4 години, бяхме на нещо като лагер с родителите ми. Там имаше един роял, на който съм започнал да свиря. И една от приятелките на родителите ми - Диляна Мичева, дошла в залата и казала, че съм бил много музикален.  Аз съм свирил нещо много тъжно, което съм казал, че е за зайченцето Бяло, на което майка му умира. Тя ни запозна с една преподавателка в Севлиево, при която започнах уроци по солфеж и пиано. И реално на 4 години започнах да се занимавам с музика свирейки на пиано.
Сега, обаче, свириш на китара.
Когато кандидатствах в музикалното училище след 4 клас, понеже кандидатствах и с двата инструмента и на двата имах шестици, ме попитаха кое да ми бъде главния предмет. И аз отговорих китара, защото реших, че тя ми е по-интересна, може би защото по-малко време бях свирил на китара.
Къде искаш да се реализираш?
Навън, защото там има повече реализация. За жалост в България класическата музика е нещо, което се слуша от класическите музиканти, понякога и от родителите и много малко хора извън тях.
Каква музика си пускаш в слушалките?
Мога да слушам абсолютно всякаква музика. Винаги е различно и зависи от настроението.
Чуйте още в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гаро Кешишян: Фотографията се бори временно с времето!

Фотографът със световна кариера Гаро Кешишян е носителят на Голямата награда „Варна” тази година. Важно отличие според него, защото е признание не толкова лично, колкото за всички артисти, чието изразно средство е рисуването със светлина. Ти си получавал много награди, тази къде я поставяш? Да, вярно е, че имам много награди,..

публикувано на 27.05.19 в 10:00

Галина Дурмушлийска - 60 червени мъниста по пътя...

На 23 май, в навечерието на Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост, и в навечерието на своя 60-годишен юбилей на 5 юни, народната певица Галина Дурмушлийска гостува в село Чийшия (днес Городне), Болградски район, Украйна. Със съвместен концерт с бесарабските българи певицата отбеляза своята кръгла годишнина...

обновено на 25.05.19 в 16:21

Разговори на тротоара: Краси Делийски от Музея на плочата "Vinyl Home Varna"

Точно преди година, на 24 май, във Варна отвори врати единственият по рода си музей, посветен на грамофонната плоча и аналоговия звук. Във все по-забързания дигитален свят ценителите на пълноценното общуване с музиката вече имат своето място в морския град, където да обменят опит, информация, а и да послушат любимата си плоча. Тази възможност им..

публикувано на 25.05.19 в 12:42
Мария и Павло

Мария и Павло: "Ще останем в България!"

За грамотността, за средното образование и приятелите, които се създават по време на годините в училище. За пътя напред и до къде стига той. За мечтите и желанията –  разговаряме с Мария Георгиева и Павло Славов, които завършват училище. Мария е възпитаник на Средно училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин", а Павло - на Първа езикова..

обновено на 24.05.19 в 09:39

Режисьорът Николай Василев: "Формулата на Тео" е много работа и никакво оплакване

Тео или Теодосий Теодосиев е преподавателят по физика, който за повече от четири десетилетия е обучил в школата си десетки шампиони от световни олимпиади. Той е и главният герой на документалният филм "Формулата на Тео", чийто сценарист и режисьор е Николай Василев. Какво е важно за доброто образование? Трябва ли един успешен физик да..

публикувано на 23.05.19 в 16:41
Снимка: Фейсбук

Илия Желев показа любовта си към Ню Йорк

Варненци разглеждат изложбата на обичания български художник Илия Желев вече няколко дни. Експозицията носи името „Аз обичам Ню Йорк” . Пловдивският художник подарява на сетивата на варненци серия от живописни платна, които са сътворени с помощта на изключително интересна техника и носят духа на Ню Йорк. В творбите на Илия Желев ще видите типичните за..

публикувано на 21.05.19 в 16:42

ПЕРУ: една сбъдната мечта на Кремена Ненкова

Най-хубаво е мечтите да се сбъдват! Дори, когато е минал период от 20 години, за да се оцветят подобаващо цветно с багрите на Рейнбоу маунтин:Планината- дъга . Рейнбоу маунтин представлява цветна планинска област от Перуанските Анди. Част е от много известната Ausangate mountain, която играе и много важна роля в митологията на древния..

публикувано на 19.05.19 в 12:29