Финландското образование през погледа на един варненски учител

| обновено на 12.04.19 в 11:51
Петко Петков
Снимка: Д.ДончеваФинландската образователна система си струва да бъде видяна отблизо. Точно затова група учители и ученици от Варна не пропуснаха възможността да го направят.Те гостуваха на едно средно училище в град Куопио, по програма Еразъм+  за обмен на учители и ученици. Варненската група е от Средното училище „Св. Климент Охридски” и включваше трима учители и шест ученици. 

Училищата във Финландия впечатляват с перфектната си материална база и с методите на преподаване на учителите, сподели за Радио Варна Петко Петков, директор на училище „ Св. Климент Охридски”. Някои неща, обаче, е по-добре да не бъдат включвани в нашата образователна система, смята той.

Какво Ви впечатли най-силно в училището, в което бяхте?

Материалната база. В кабинета по музика има 20 китари, 20 укулеле, 9 безжични микрофона, 3 кийтборда, всякакъв вид перкусии и мултимедия. Кабинетът по готварство включва всичко от абсорбатора до съдомиялната машина -  ножове, посуда, чаши, чинии и т.н. Такива кътове имаше 6. В материалната база не можем да ги стигнем. Но това, което би могло да започнем да прилагаме у нас, е принципа всеки да взема някакво участие в съответния час. Говоря предимно за часовете по готварство, рисуване и спорт, защото децата придобиват определени умения. След часа по готварство всичко беше измито, лъснато, съдомиялните заредени и пуснати. Чак тогава децата напуснаха стаите. Естествено през цялото време бяха по чорапи.

Същото е и в другите часове. Няма персонал, който да дойде и да изчисти. Децата сами прибират, подреждат, измиват, изчистват и тогава напускат съответния кабинет.

Това, което на мен ми направи най-добро впечатление, е липсата на състезателния и съревнователен дух между децата. Т.е. това, което е при нас - винаги да съм най-добрия спрямо останалите. Там децата не че не се съревновават, но го правят сами със себе си.

Как се случва това?

Какво съм бил вчера, какво съм бил преди месец, какво съм можел преди година. Това е съревнованието - да надскочиш себе си и да покажеш, че можеш повече. Точно това, мисля че трудно би могло да навлезе в нашето образование от психологическа гледна точка. Това, което ми се струва, че не можем да приложим у нас по никакъв начин е отношението между учител и ученик. Говорят си на "ти", по всяко време ученика може да прекъсне учителя, да го поправи, независимо прав ли е или не.

Как е планиран учебният ден?

Занятията започват в 9.00 часа и приключват в 15.00 часа.

При нас кога ще се случи едносменният режим на обучение? Имаме срок от 10 години, за да го въведем.

Моят единствен въпрос е: Това какво помага на работещите родители?

Как са решили проблема във Финландия?

Най-често срещания модел съм видял в Холандия  - единият от родителите работи или надомна работа, или на намален работен ден, съответно с намалено заплащане.

Това означава, че организацията на учебния ден на децата у нас е съобразена с удобството на родителите и не е мислено дали е полезна за децата.

Точно така.

До колко е свободно детето да присъства в час и да взема участие?

Това е другото нещо, за което според мен у нас не трябва да мислим за прилагане и аз не го одобрявам. Детето ако иска слуша, ако не иска не слуша в час. Ако иска пише, ако не иска - не пише. Ако иска си играе на телефона. Казва, че не му е интересно. Едно такова дете видях, изпратиха го в библиотеката, седна там и там стоя до края на часа.

Ако имате право да изберете къде да сте учител - в България или във Финландия - коя страна ще изберете? 

Като мотивация, като условия и като психо климат бих предпочел Финландия. Но като отношение към учител, към институция, като самочувствие  аз съм си българин. Предпочитам тук. За мен едно от основните неща, на които трябва да научим децата е и на обществените порядки - живота в социума. Това включва елементарното говорене на "вие" на по-възрастен човек независимо кой е той. Още повече учителят. Така че, като цяло бихме могли да заимстваме нещо от финландското образование и ако реформата в България най-сетне придобие завършен вид, да се олекоти учебното съдържание, като се приведе в съответствие с информационното общество на 21 век.

Т.е. учителят вече да не е източникът на знания, а посредникът между знанието и децата. Казано по друг начин - учителят да казва на кой сайт и на коя страница може да се намери информацията. Той само да насочва. За съжаление все още в нашето образование учителят е източникът на информация. След начален етап на образование това вече трябва коренно да се промени. До тогава - да. Това е за мен глобалният философски въпрос като крайна цел на реформата, която трябва да извървим в България. Дай Боже, да стане докато се пенсионирам!

Чуйте още в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Иля: От "Абсолютно начинаещи" до Академията на изкуствата в Сан Франциско

Илиана Рикетс е родена във Варна. И живее в Сан Франциско. Дали да започнем разказа за нея от факта, че една от героините в сериала "Сексът и градът" носи нейни модели? Или, че учи в Академията по изкуствата в Сан Франциско? Или дори, че преподава там? Не. Достатъчно е да кажем, че става дума за Иля - за онова дръзко момиче от края на 90-те във Варна,..

публикувано на 23.07.19 в 16:47

Богомил Пехливанов: Лодката ни е в перфектно състояние!

Екипажът на яхта Phoenix от ветроходен клуб "Синева" (Варна) в състав Богомил Пехливанов-шкипер, Бранимир Йовчев, Борис Минков, Веселина Пехливанова и Йоана Тодорова е новият шампион на завършилото във Варна държавно първенство в клас Conrad 25R. Бронзовият медалист от  държавното през миналата година постигна трети успех през този сезон, след..

публикувано на 22.07.19 в 14:44

Спомените за Конче №7 – говори дъщерята на Хачик Минасян

Ани Минасян е дъщеря на Хачик Минасян – човекът, който увековечава варненските деца, седнали на Конче №7 . Със сълзи в очите тя си спомня за почтеността и трудолюбието на баща си, който за близо 50 години е фотографирал няколко поколения варненци или до фонтаните при днешния Окръжен съд, или на входа на Морската градина. Той се е..

публикувано на 21.07.19 в 12:09

Николай Ангелов: Балчик е профилиран за семеен туризъм

„В Балчик нямаме проблем с шума, нямаме дискотека или заведение, която да работи на открито. Ако се разходите, ще видите, че от всички заведения, в две има жива музика и в 23-23.30 часа приключват.“ Това обясни пред БНР кметът на Балчик Николай Ангелов. Последното заведение с музика на открито било затворено преди няколко години, но дори..

обновено на 18.07.19 в 09:53

Симеон Тодоров в очакване на "Конче №7"

Близо година след като педиатърът Симеон Тодоров започна снимките по проекта си "Конче №7", близо 40 фотографии на  млади, стари и още по-стари варненци, а и не само варненци, с емблематичната детска играчка, която иначе в руския език е довела до появата на израза "конь педальньiй" ще могат да се видят в Арт салона на Радио Варна . Изложбата, която..

публикувано на 17.07.19 в 10:30

Мария Илиева: Почти винаги съм видимо доволна

На 16 юли , вторник Мария Илиева ще пее в Летния театър на Варна . Концертът е част от националното и турне под наслов "Всичко - най-добро от Мария Илиева" . В него изпълнителката ще представи новия си албум, включващ най-големите й хитове. Отново ще чуем „Лунен сън”, „Нищо”, “Alright”, „Сама”, „Крадена любов”, „Чуваш ли ме”, “I Like”, „Играя..

обновено на 13.07.19 в 15:04
Емил Радев

Емил Радев: Приоритетите ми са свързани с ЕП, няма да приема номинация за главен прокурор

Дискусия за приоритетите в новия мандат на българските евродепутати организира днес в НДК бюрото на Европейския парламент. Там някои от българските новоизбрани евродепутати ще представят основни теми, по които ще работят през новия мандат на ЕП Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП сподели в аванс за БНР,  че очаква новия мандат в ЕП да бъде „много..

публикувано на 12.07.19 в 11:09