Хасмик Харутюнян: Арменската музика е родена от сърцето на арменеца, от неговото усещане към света

Автор:

Носителката на световния приз „Най-добър изпълнител на класическа музика за 2018-та“ Хасмик Харутюнян ще бъде звездата на концерт във Варна, посветен на 113-ата годишнина от създаването на Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“. Спектакълът ще бъде от 18 часа на 14 април, неделя, в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, а входът за него е свободен. Диригент – Левон Манукян.

Преди концерта, усмихнатата Хасмик бе гост в Радио Варна:

За втори път съм в България, през декември бяхме в София, а сега – ето ни и във Вашия град. Обикнах Варна, много красив и очарователен град, с голямо море и вкусна кухня. От два дни съм тук, а на 14 април сме ви подготвили един наистина много красив концерт. Ще чуете познати световни оперни арии и арменски песни. Хубаво е, че имаме възможност като талантливи солисти да излезем вън от Армения и да представим таланта и песните на нашата държава.

Вие сте носител на приза „Най-добър изпълнител на класическа музика за 2018“. Как приемата тази награда?

Призът „Най-добър изпълнител на класическа музика за 2018“ е нещо, което ти си желал много през годините, това ти дава стимул да се усъвършенстваш в кариерата си, за да може да покажеш и днес, че си заслужил тази награда. Любовта към сцената и изкуството на пеенето е толкова голяма, че си съгласен да се лишаваш от много неща, за да стигнеш точно там, където желаеш. Пея от малка, наследила съм това от моя дядо по бащина линия. Независимо от това, че братята ми са лекари, аз имам призванието да пея и поех по своя път. Баща ми беше този, който бе с мен, когато правех свите първи стъпки към Консерваторията.

От малка се занимавате с музика, но в момента работите и като вокален педагог към детски център. Какъв трябва да е подходът към децата, как те се възпитават чрез музика?

Работейки с малки деца, ти непрекъснато усъвършенстваш себе си. С тях учиш все нови и нови неща. Тези уроци, които давам на децата, са чист обмен между нас. Те са нещо много съкровено като усещане.

Няма как да не насочим поглед към предстоящия концерт. Какво да очаква варненската публика?

Концертът е посветен на 113-годишнината от създаването на Общоарменския благотворителен съюз. Ще чуете седем произведения на Комитас – композиторът, почитан от страна на арменците като създателя на тази музика. Ще чуете и други световни произведения, сред които са такива на Армен Тигранян, Хачатур Аветисян и Едгар Ованесян. С голямо вълнение и трепет очаквам деня, в който ще се срещна с варненската публика. Топла е връзката между Армения и България, бих се радвала и на обратно посещение от Ваша страна у нас. Концертът в София мина незабравимо, много топло, сърдечно и приятно беше за мен да открия тази топлина тук, в България. Публиката е невероятна. Тя ти дава още повече кураж, за да продължаваш да твориш.

Има ли песен, която при подготовката си за концерта не ви оставя да заспите?

Да, има. В нея се пее за една щастлива птица, на Комитас е. Много е важно тези песни да се чуят и извън Армения. Днес в света има много артисти, певци и солисти, които работят в други страни и движат арменската музика навсякъде по света. Тя е родена от сърцето на арменеца, от неговото усещане към света. Много е важно е човек да се запознае с корените на арменците, от къде са дошли и къде отиват.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Богдан: Къде е Вашето ТАМ?

След 23 години в Америка Богдан получава зелена карта и се завръща в България за първи път. При първото си стъпване в родината заснема пълнометражния документален филм "Там", с който обикаля страната тази година. "ТАМ" показва България през моите очи, както я виждам за първи път след 23-ри години. Нарочно няма трейлър с кадри от България,..

публикувано на 14.10.19 в 17:43
Стела Кенфийлд

Стела Кенфийлд - между Бързица и Сиатъл

Между провадийското село Бързица и американския град   Сиатъл – така преминава животът на Стела Кенфийлд. Родом е от варненско, но става гражданин на света още през 1980 година. Срещнахме се в провадийското село Бързица, покани ни в къщата, в която живее – с голям двор, овощни дървета и зеленчукова градина. След близо 35 години в чужбина..

публикувано на 14.10.19 в 08:35

Улицата на готвачите (на колела) във Варна

Поредното издание на фестивала на храната, но с нова и по-голяма локация, ще зарадва варненци и гости на града от петък до неделя включително. Мястото е по-голямо от досегашните – в градинката на пл. "Севастопол" във Варна. Три дни вкусна храна и крафт бира, атрактивни каравани, сред които трансформирана пожарна кола и автобус. Повече в аванс разказва..

публикувано на 12.10.19 в 09:00

Петко Ковачев: Въвеждането на зелена енергия не беше направено за малките производители

Възможностите за участие на гражданите в управлението на средствата от еврофондовете 2021 – 2027 г. са тема на международния форум „Граждански пространства“ във Варна. Граждански активисти от България, Румъния, Унгария, Словакия, Полша и Чехия ще разкажат за предизвикателствата пред участието на граждански организации в оперативните програми в..

публикувано на 09.10.19 в 11:28
health

Да избереш България за своя втора родина - историята на семейство Екин

На фона на протестите на медицинските сестри, които искат достойно заплащане за труда си, български лекар е номиниран за Оскар в медицината. Един гениален и уникален български лекар извършва невероятни операции и спасява човешки живот всеки ден. Той стигна до мозъка на 10-годишно дете през вена на крака му. Това не е единичен случай за висок..

публикувано на 09.10.19 в 10:10
Надя Петрова

Тракийската певица Надя Петрова - от сватбарската сцена до Първо студио на БНР

Народната певица Надя Петрова записа три тракийски песни с Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. Песните "Провикнала се Ирина", "Стоил Русанки продума" и "Дарина мома хубава" са аранжирани от Ангел Димитиров и за първи път ще прозвучат пред публика на 10 октомври в Първо студио на БНР в столицата. Надя Петрова е..

обновено на 07.10.19 в 15:29

Разговори на тротоара: Стоян Радев

Той не работи в театъра - той живее там. Заразителният му смях се чува отдалеч. Синият поглед и позитивизмът привличат и променят и най-сивия ден. Смята, че театърът се прави от отбор единомишленици и винаги говори за това изкуство в множествено число. Стоян Радев е актьор и режисьор, а как отговори от първо лице на въпросите от рубриката “Разговори на..

публикувано на 06.10.19 в 11:35