Хасмик Харутюнян: Арменската музика е родена от сърцето на арменеца, от неговото усещане към света

Автор:

Носителката на световния приз „Най-добър изпълнител на класическа музика за 2018-та“ Хасмик Харутюнян ще бъде звездата на концерт във Варна, посветен на 113-ата годишнина от създаването на Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“. Спектакълът ще бъде от 18 часа на 14 април, неделя, в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, а входът за него е свободен. Диригент – Левон Манукян.

Преди концерта, усмихнатата Хасмик бе гост в Радио Варна:

За втори път съм в България, през декември бяхме в София, а сега – ето ни и във Вашия град. Обикнах Варна, много красив и очарователен град, с голямо море и вкусна кухня. От два дни съм тук, а на 14 април сме ви подготвили един наистина много красив концерт. Ще чуете познати световни оперни арии и арменски песни. Хубаво е, че имаме възможност като талантливи солисти да излезем вън от Армения и да представим таланта и песните на нашата държава.

Вие сте носител на приза „Най-добър изпълнител на класическа музика за 2018“. Как приемата тази награда?

Призът „Най-добър изпълнител на класическа музика за 2018“ е нещо, което ти си желал много през годините, това ти дава стимул да се усъвършенстваш в кариерата си, за да може да покажеш и днес, че си заслужил тази награда. Любовта към сцената и изкуството на пеенето е толкова голяма, че си съгласен да се лишаваш от много неща, за да стигнеш точно там, където желаеш. Пея от малка, наследила съм това от моя дядо по бащина линия. Независимо от това, че братята ми са лекари, аз имам призванието да пея и поех по своя път. Баща ми беше този, който бе с мен, когато правех свите първи стъпки към Консерваторията.

От малка се занимавате с музика, но в момента работите и като вокален педагог към детски център. Какъв трябва да е подходът към децата, как те се възпитават чрез музика?

Работейки с малки деца, ти непрекъснато усъвършенстваш себе си. С тях учиш все нови и нови неща. Тези уроци, които давам на децата, са чист обмен между нас. Те са нещо много съкровено като усещане.

Няма как да не насочим поглед към предстоящия концерт. Какво да очаква варненската публика?

Концертът е посветен на 113-годишнината от създаването на Общоарменския благотворителен съюз. Ще чуете седем произведения на Комитас – композиторът, почитан от страна на арменците като създателя на тази музика. Ще чуете и други световни произведения, сред които са такива на Армен Тигранян, Хачатур Аветисян и Едгар Ованесян. С голямо вълнение и трепет очаквам деня, в който ще се срещна с варненската публика. Топла е връзката между Армения и България, бих се радвала и на обратно посещение от Ваша страна у нас. Концертът в София мина незабравимо, много топло, сърдечно и приятно беше за мен да открия тази топлина тук, в България. Публиката е невероятна. Тя ти дава още повече кураж, за да продължаваш да твориш.

Има ли песен, която при подготовката си за концерта не ви оставя да заспите?

Да, има. В нея се пее за една щастлива птица, на Комитас е. Много е важно тези песни да се чуят и извън Армения. Днес в света има много артисти, певци и солисти, които работят в други страни и движат арменската музика навсякъде по света. Тя е родена от сърцето на арменеца, от неговото усещане към света. Много е важно е човек да се запознае с корените на арменците, от къде са дошли и къде отиват.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария и Павло

Мария и Павло: "Ще останем в България!"

За грамотността, за средното образование и приятелите, които се създават по време на годините в училище. За пътя напред и до къде стига той. За мечтите и желанията –  разговаряме с Мария Георгиева и Павло Славов, които завършват училище. Мария е възпитаник на Средно училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин", а Павло - на Първа езикова..

обновено на 24.05.19 в 09:39

Режисьорът Николай Василев: "Формулата на Тео" е много работа и никакво оплакване

Тео или Теодосий Теодосиев е преподавателят по физика, който за повече от четири десетилетия е обучил в школата си десетки шампиони от световни олимпиади. Той е и главният герой на документалният филм "Формулата на Тео", чийто сценарист и режисьор е Николай Василев. Какво е важно за доброто образование? Трябва ли един успешен физик да..

публикувано на 23.05.19 в 16:41
Снимка: Фейсбук

Илия Желев показа любовта си към Ню Йорк

Варненци разглеждат изложбата на обичания български художник Илия Желев вече няколко дни. Експозицията носи името „Аз обичам Ню Йорк” . Пловдивският художник подарява на сетивата на варненци серия от живописни платна, които са сътворени с помощта на изключително интересна техника и носят духа на Ню Йорк. В творбите на Илия Желев ще видите типичните за..

публикувано на 21.05.19 в 16:42

ПЕРУ: една сбъдната мечта на Кремена Ненкова

Най-хубаво е мечтите да се сбъдват! Дори, когато е минал период от 20 години, за да се оцветят подобаващо цветно с багрите на Рейнбоу маунтин:Планината- дъга . Рейнбоу маунтин представлява цветна планинска област от Перуанските Анди. Част е от много известната Ausangate mountain, която играе и много важна роля в митологията на древния..

публикувано на 19.05.19 в 12:29

Най-красивите върхове са тези, на които не си бил

Книгата „България на крачка от Хималайската корона" бе представена в Радио Варна като част от програмата на Варна – Европейски град на спорта. Авторът доц. Сандю Бешев има богата колекция от спомени и преживявания, свързани с Татрите, Кавказ, Алпите и Памир. Има изкачвания и по върховете на Андите и Монголски Алтай. Има над 500 изкачени върха в три..

публикувано на 16.05.19 в 12:44

Честността и доверието са водещи за стартъп общността

Майкъл Марвин е водещ предприемач от технологичната сфера и един от лекторите, които влизат да преподават във ВСУ "Черноризец Храбър“ в рамките на магистърската програма по предприемачество. Майкъл Марвин е истински гигант в IT-индустрията. Стартирал е и е развил повече от 100 технологични компании и е създател на TechValley, еквивалентът на..

публикувано на 15.05.19 в 11:25

Околосветско пътешествие за две седмици, възможно е

Рали Венкова и съпругът й Живко, заедно с двете си деца Анабел и Рейн, са запалени пътешественици. От Варна са, но живеят в Лондон. Идеята им е да направят околосветско пътешествие. Даниела Стойнова се срещна с тях, за да чуе мечтите им: - За 2020-ста година сме планирали околосветско пътешествие с децата. - С кораб ли? -..

публикувано на 13.05.19 в 10:21