Ангел Ангелов: Искаме децата, нашите потомци, да не се откъсват от родовата памет

Снимка Македонско просветно-културно дружество - Варна

Македонското културно-просветно дружество „Гоце Делчев“ във Варна организира литературен конкурс на тема „Моята родова история“. В него могат да участват ученици в две възрастови категории – от шести до осми клас и от девети до дванайсти клас.

Желаещите да вземат участие трябва да изпратят своите произведения на електронния адрес на македонското дружество, mkdp.goce.delchev@abv.bg, до 2 май тази година. Учениците трябва да предоставят и информация за себе си – трите имена, възраст, училище и телефон за контакт.

Още за конкурса ни каза Ангел Ангелов, член на македонското дружество. Ангел Ангелов участва и в група от историци и филолози към македонски научен институт, която се занимава с изследвания, свързани с живота на бежанците от Македония във Варна.

Защо е важно да помним родовата си история и да познаваме корените си. Отговора на този и още въпроси, чуйте в разговора с Ангел Ангелов:-  Целта е децата да отворят старите албуми, да се допитат до по-възрастните си родители, дядовци и баби. Вероятно във всеки род има по нещо интересно, което би заслужавало да се разкаже и да се опише. Ние от Македонското културно дружество сме потомци на бежанци от Македония и аз, самият, съм редактор и съставител на осем сборника, които са издадени тук, във Варна. Те се отнасят до живота и настаняването на бежанците от Македония във Варна. Искаме да продължим тази традиция. Децата, нашите потомци, да не се откъсват от родовата памет.

-  Как можем да достигнем до корените си?

-  Можем да стигнем до тях с воля и интерес. Докато са живи нашите дядовци, ние трябва да ги разпитваме за техните дядовци, защото иначе връзката се къса. Ние искаме именно това, тази връзка да остане като пъпна връв на всички български семейства.

-  Ако нямаме възможност да попитаме, ако нямаме живи роднини има ли начин, по който можем да проследим родословното си дърво?

-  Има начини. Ако има известни личности в рода, то непременно за тях се знае в архива или в библиотеката на Варна. Освен това непременно ще има някакви документи, ще има стари снимки, на чиято обратна страна ще има все нещо записано. Интересно е и аз, самият, съм се занимавал много с такива документи, обичам да се ровя из старите архиви. Повярвайте, наистина си заслужава.

-  Младите хора в България знаят ли историята си?

-  Знаят историята на България и то, като че ли вече не толкова добре.

-  За първи път ли се организира подобен литературен конкурс?

-  Да, ние го организираме за първи път. Няма ограничения в размера и стила на творбите. Може да бъде есе, може да бъде разказ, а може да бъде дори и в стихотворна форма, ако някой се престраши. Конкурсът е организиран по проект „България и Македония – културно-историческо наследство“. Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Община Варна. Произведенията ще бъдат оценявани от жури с председател доцент доктор Слави Славов от института поисторически изследвания към БАН. Той също е наш член. Вероятно ще има още двама или трима филолози и историци. Най-добрите творби ще бъдат обявени по време на един семинар, който ще се проведе на четвърти май от 10:30 часа в залата на Македонски дом на улица „Солун“ номер две. Наградите ще бъдат предметни, обещавам ще бъдат книги и то интересни.

-  На кое е по-добре да наблегнат учениците в разказите си, на емоцията на личната история или на извършеното проучване и на фактите?

-  Важно е и историческото проучване, да има характера и почерка на изследване, но и е моцията също е нужна. Всеки, който е започнал да издирва архивни материали, непременно е обзет от чувство на задоволство и на удовлетворение, че се е докоснал до нещо, което не трябва да се губи.

-  Живеем в ерата на технологиите. Сега по-лесно ли се запазва историята или просто се превръща в стори във Фейсбук?

-  Като че ли днес е много по-лесно, защото преди новите технологии трябваше с часове да се ровим из архивите. Един ученик, стига да се интересува от история, може за минутка да влезе в някой сайт и да узнае всичко, което го интересува. Достатъчно е да има интерес и децата не трябва да губят този интерес, именно затова искаме да тръгнем към тях и да отворим дружеството към младите хора. Искам да подчертая, че не е задължително творбите за конкурса да са написани от потомци на Македонското дружество.

-  Напоследък, сякаш стана модерно да се спори в интернет, за това кой е македонец и кой е българин. Не са ли едни и същи корените ни?

-  Разбира се, че корените ни са едни и същи, но с голямо съжаление трябва да Ви кажа, че наши приятели от Охрид са ни казвали „Не ни се сърдете затова, че не можем да повярваме на България. Двайсет и пет часа в денонощието ние слушахме отрова срещу България“.  Така че тези хора не са виновни, а оттук нататък , вече, трябва наистина да си повярваме, че сме едно.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Илия Желев: Студени билкови чайове освежават през лятото

Доц. Илия Желев е на 39 години. Роден е в гр. Дулово. През 2003 год. завършва МУ-София, Фармацевтичен факултет. От 2006 г. до 2012 г. е асистент към катедра „Фармацевтични науки”, секция „Фармакогнозия” гр. Пловдив. От 2012 г. е асистент към Фармацевтичен факултет на МУ– Варна, Катедра “Фармацевтични науки”. Придобива специалност "Лечебни растения и..

публикувано на 24.06.19 в 16:32

Архитект Станчо Веков: Имам сграда - мечта!

До 28 юни 2019 г. в Дома на архитекта – Варна може да видите ретроспективната изложба на доц. д-р арх. Станчо Веков „Построено/Непостроено. 50:50“ . Тя е по повод 45-годишната му творческа дейност и неговата 70-годишнина. Отразява творческия път на автора в архитектурни табла с негови реализирани обекти и нереализирани проекти в..

публикувано на 24.06.19 в 10:56

Музиката е музика и няма нужда от обяснения

Под майсторската палка на маестро Грегъри Бухалтер от Метрополитън опера три поредни вечери варненската публика се срещна с духа на приказната Флоренция от 1298 година чрез оперите на Пучини - "Сестра Анджелика" и "Джани Скики". Диригент на оркестъра е маестро Грегъри Бухалтер от Метрополитън опера, който за втори път работи в България. За мен..

публикувано на 21.06.19 в 13:06

Майстор на късия разказ гостува във Варна

Сборникът с разкази “Техническа проверка“ e дебютна книга на Ангел Иванов, донесла му наградата за дебют "Южна пролет" 2019. Книгата съдържа текстове, писани през последните 12 години. В представянето на 20 юни от 18 ч. във Варна ще участват актрисата ИНА ДОБРЕВА и писателят ЛЮДМИЛ СТАНЕВ. Ангел Иванов е роден в Габрово през 1988 г...

обновено на 20.06.19 в 16:03
Ерик Уайнър в Античния театър в Пловдив.

Ерик Уайнър: Журналистиката не може да е абсолютно точна, но може да е 100% безпристрастна

Ерик Уайнър е автор на няколко книги, бивш журналист и чуждестранен кореспондент на Националното Обществено радио на САЩ, с репортажи от повече от 40 държави. Той беше един от основните говорители на 6-ия Световен конгрес на информационните агенции „Бъдещето на Новините“, който се проведе в София по инициатива на БТА. На тържествена церемония..

публикувано на 20.06.19 в 15:54
Ибрахим от Рибново

Валерий Пощаров: Фотографията може да накара времето да спре

Винаги съм смятал, че фотографията е сравнима с поезията. Тя е поезията на визуалните изкуства, защото при нея няма толкова техника. При нея си освободен от много условности, които откриваме в други жанрове на визуалните изкуства. Там има един директен прочит, особено що се отнася до документалната фотография, когато фотографът усеща света..

публикувано на 19.06.19 в 11:20

Атанас Киряков: Животът ми беше шарен, разнообразен и много интересен

Голямата награда на 18-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми спечели бразилската лента „ТВОЙ РЕД Е“ на режисьорката Елиза Капаи. Според журито той е особено смел, майсторски, оригинален и въздействащ филм за осъзнаването на силата на социалния протест. 59 филма бяха включени в четирите конкурсни фестивални..

публикувано на 18.06.19 в 11:23