Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици търсят корените си с литературния конкурс „Моята родова история“

Македонското културно-просветно дружество „Гоце Делчев“ във Варна организира литературен конкурс на тема „Моята родова история“. В него могат да участват ученици в две възрастови категории – от шести до осми клас и от девети до дванайсти клас.

Желаещите да вземат участие трябва да изпратят своите произведения на електронния адрес на македонското дружество, mkdp.goce.delchev@abv.bg, до 2 май тази година. Учениците трябва да предоставят и информация за себе си – трите имена, възраст, училище и телефон за контакт.

Още за конкурса ни каза Ангел Ангелов, член на македонското дружество. Той участва и в група от историци и филолози към македонски научен институт, която се занимава с изследвания, свързани с живота на бежанците от Македония във Варна.

Защо е важно да помним родовата си история и да познаваме корените си. На този и още въпроси Ангел Ангелов отговори така:

"Целта е децата да отворят старите албуми, да се допитат до по-възрастните си родители, дядовци и баби. Вероятно във всеки род има по нещо интересно, което би заслужавало да се разкаже и да се опише.

Ние от Македонското културно дружество сме потомци на бежанци от Македония и аз, самият, съм редактор и съставител на осем сборника, които са издадени тук, във Варна. Те се отнасят до живота и настаняването на бежанците от Македония във Варна. Искаме да продължим тази традиция. Децата, нашите потомци, да не се откъсват от родовата памет.

Можем да стигнем до корените си с воля и интерес. Докато са живи нашите дядовци, ние трябва да ги разпитваме за техните дядовци, защото иначе връзката се къса. Ние искаме именно това, тази връзка да остане като пъпна връв на всички български семейства."

Ангел Ангелов допълни, че не е задължително творбите за конкурса да са написани от потомци на Македонското дружество : "Няма ограничения в размера и стила на творбите. Може да бъде есе, може да бъде разказ, а може да бъде дори и в стихотворна форма, ако някой се престраши. Важно е и историческото проучване, да има характера и почерка на изследване, но и е моцията също е нужна. Всеки, който е започнал да издирва архивни материали, непременно е обзет от чувство на задоволство и на удовлетворение, че се е докоснал до нещо, което не трябва да се губи. Искам да подчертая, че не е задължително творбите за конкурса да са написани от потомци на Македонското дружество."

Най-добрите творби от конкурса ще бъдат обявени по време на семинар под надслова „България и Македония – културно-историческо наследство". Той ще се проведе на четвърти май от 10:30 часа в залата на Македонски дом на улица „Солун“ номер две. Ще има и предметни награди - книги.

Чуйте още в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Юбилейна изложба на Киро Янев във варненската Градска галерия

Киро Янев – едно от уважаваните имена в общността на варненските скулптори и художници, събира почитателите на своето изкуство на 14 октомври в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Поводът е 70-годишнината на артиста, която той превръща в стимул за творческа равносметка. Повече от 20 голямоформатни рисунки и още толкова..

публикувано на 14.10.20 в 13:56

Погледни нагоре към забележителната архитектура на Варна

„Погледни нагоре“ предлага нова гледна точка към забележителната архитектура на гр. Варна от края на XIX и началото на XX век. Дебютната фотографска изложба на варненеца Боян Любенов включва 20 сгради - паметници на културата, представени както от птичи поглед с дрон, така и с акценти в близък план върху отделни любопитни..

публикувано на 08.10.20 в 13:00

Фестивал на историята днес във Варна

Първа езикова гимназия организира за трета поредна година Фестивал на историята. Фестивалът е празнично събитие, представящо различни програми от художествени изпълнения с литературно – музикална и историческа насоченост, които целят да обединят и наситят културните пространства на град Варна, местата, където се съхраняват знакови за цялата..

публикувано на 07.10.20 в 13:13

"Поразените" с премиера на варненска сцена

В началото на своята 100-годишнина варненският ДТ „Стоян Бъчваров” театрализира най-новата книга на Теодора Димова. През юни „Поразените” спечели Националната литературна награда за български роман на годината "13 века България" 2020. Премиерата е тази вечер, 2 октомври, в Градската художествена галерия във Варна, за нея пристига и самата..

публикувано на 02.10.20 в 16:10

"Зелен маратон" стартира на 11 октомври

Шестото издание на "Зелен маратон" стартира на Аладжа манастир на 11 октомври. Това е благотворително състезание за почитателите на планинското колоездене и горското бягане. Очакват се над 200 участници в събитието, което и тази година е подкрепено финансово  от Община Варна. Стартовете ще бъдат в неделя (11.10) от 9:30 часа от поляната с..

публикувано на 02.10.20 в 08:35

Почистваме обществени места във Варна до края на октомври

До края на октомври ще продължат акциите на почистване на различни обществени места и културно-археологически забележителности във Варна от доброволците на фондация „Гея”, част от проекта „Заедно за чиста околна среда“ по програма „Младежки проекти“. До момента са почистени и облагородени районът около паметника на граничаря в Морската..

публикувано на 29.09.20 в 14:59

"Варна играе" отново на 26-ти септември

"Варна играе" за четвърта поредна година ще събере деца и родители на едно място, за да играят и да се забавляват на открито. Датата е 26 септември, събота, в района между сцена „Раковина“ и Морското казино във Варна. Мероприятието ще продължи от 11 до 15 часа, добре дошли са семейства с деца, възрастни с деца, а водещ ще е..

обновено на 26.09.20 в 11:53