"Новият ден" на 17 април с Мариела Димитрова

Снимка: Greenpeace

Ще бъдат ли спасени дюните в промените в Закона за Черноморското крайбрежие с гледни точки по темата в 7.45 часа Валери Великов, който ще продължи темата е предаването ни „Море и бряг” днес след 11 часа.

Презастрояването на централната градска част на Варна затруднява циркулацията на въздуха и повишава замърсяването, изтъкнаха експертите, които разработиха актуализирания план на община Варна за намаляване на емисиите и достигане на утвърдените норми за вредни вещества в атмосферния въздух до 2021 г. Според Веселин Шарлопов, ръководител на консултантската фирма, изработила плана Варна има огромен потенциал за намаляване на замърсяването с топлофициране и газифициране на домакинствата. Още от неговия коментар в 8.10 часа.

Днес във Варна започва европейски проект за младежки обмен. Той е част от проекта „Routes Of Our Future - Пътищата на нашето бъдеще“ и представлява велопоход от Варна до Прага. В него участват по петима представители на България, Холандия, Франция и Испания, които с велосипеди трябва да прекосят Европа до Прага. Представяме варненския участник Зравко Василев от велоклуб „Устрем“ в 8.40 часа.

Европейският парламент одобри правила за подобряване на качеството на питейната вода като по-евтина и достъпна алтернатива на бутилираната вода. Целта е да бъде насърчено използването на вода от чешмата. Според Европейската комисия достъпът до по-качествена вода би намалил потреблението на бутилирана вода със 17%. Окончателният текст на законодателството ще трябва да бъде договорен със Съвета по време на следващия парламентарен мандат.Междувременно каква е осъзнатостта за проблема сред варненски младежи и имат ли настройка да изоставят пластмасовите бутилки в полза на многократните? Чуйте в9.10 часа.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"На светло" на 22 май

За 35 път днес бяха връчени наградите „Варна” за за ярки постижения в областта на културата, науката и образованието. В навечерието на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост и ден светите братя Кирил и Методии бяха отличени заслужили варненци и творчески колективи. Мартин Николов допълва по темата...

публикувано на 22.05.19 в 14:22

"Море и... есе" с Валери Великов, на 22 май

Гост в студиото е директорът на Военноморския музей във Варна Мариана Кръстева, с която ще говорим за конкурсът за есе, призьорите в който бяха наградени преди дни. Ще чуем и носителят на специалната награда за отлично представяне Димо Савов от Силистра. Корабът на "Грийнпийс" Rainbow Warrior ще посети Варна и Бургас в началото на..

публикувано на 22.05.19 в 10:30

"Новият ден" на 22 май 2019 г. с Димитрина Дончева

Първи стъпки направи в началото на месеца ново социално предприятие във Варна, което осигурява работа на младежи с различни дефицити. Тази сутрин разказваме за Пекарна „Радост”, която се намира на улица „Радост” в кв. Трошево. На колко души промени живота пекарната и по какъв начин? Как се чувства човек, когато е осъществил своя 20- годишна..

публикувано на 22.05.19 в 06:00

"На светло" на 21 май

Първата матурата за над 50 хил. зрелостници - по БЕЛ, приключи само преди часове. За впечатленията, лекотата или трудностите пред зрелостниците разказва Ваня Славова. В деня на Светите равноапостоли Константин и Елена курбан и литийно шествие с чудотворната икона на светците белязаха 111-та годишнина на курорта. Репортаж на Даниела Стойнова. Също..

публикувано на 21.05.19 в 14:33

НОВИЯТ ДЕН на 21 май, вторник

И през това лято жителите и гостите на морската столица ще могат да се превозват с две влакчета по Крайбрежната алея. Разказваме след 8.00ч. Подготвя се протест срещу националната стратегия за децата днес - какви са мотивите на родителите обобщаваме след 8.30ч.; Корабът на Природозащитната организация "Грийнпийс",  "Rainbow Warrior" отново..

публикувано на 21.05.19 в 05:54

"На светло" на 20 май

Клубът за народни танци "Моряците" връчи днес дарение на стойност 21 700 лв. на АГ болница във Варна. Танцовият клуб направи голяма благотворителна кампания с мото "Заедно за най-малките" с концерт и редица благотворителни базари за набиране на средства за лечебницата. За какво ще отидат парите разказва в репортаж Мартин Николов. 13 финални..

публикувано на 20.05.19 в 13:54
Симеон Илиев и Асен Станоев в звукозаписното студио на Радио Варна

Гъдуларите Симеон Илиев и Асен Станоев с първи солови и дуетни записи в Радио Варна

Te предизвикват еуфория у всеки любител на народната музика. Те са мечта за всеки преподавател: безспорно талантливи, но много по-важното е, че са изключително трудолюбиви, целенасочени в професионалното си развитие, и със сигурност музиката минава през тях, а те я обогатяват с онази емоционалност, която бързо достига до публиката. "Родени са за..

обновено на 18.05.19 в 17:56