Роби Лакатош - на българска сцена за първи път!

| обновено на 22.04.19 в 11:49
Снимка: http://inpress.com.mk

Една от най-колоритните звезди на световната музика ще се срещне за пръв път с българската публика. Това ще се случи във Варна в дните на Европейския музикален фестивал. Виртуозът ще бъде заедно със своя ансамбъл. Унгарецът е наследник на прочутата циганска фамилия Бихари. Роби е внук отпреди 7 поколения на Янош Бихари. Янош пръв бива наречен Крал на циганската цигулка и Цигански Орфей лично от Бетовен и Ференц Лист. Дори мълвата разказва, че Брамс открадва идеята за своите прочути Унгарски танци точно от него.

Във Варна Роби Лакатош ще пристигне със своя ансамбъл от петима виртуозни музиканти - цигулар, контрабасист, китарист, пианист и цимбалист, и ще представи интригуваща програма, която съчетава класически шедьоври на Бах, Вивалди, Калман и Монти, както и джаз импровизации и унгарска циганска музика.

В аванс преди концерта на 22 април Дана Момчилова Ви среща с колоритния Роби Алкатош.


-  Ще пристигнете в България след изтощително турне в САЩ, а след това оркестърът Ви ще свири в Италия и Одеса, в Украйна. Как възприемат вашата музика толкова различни сами по себе си хора?

-  Аз харесвам всякакъв вид музика и затова в нея обединявам по малко от всеки стил и жанр. В моята музика присъства, разбира се и циганската, но не само унгарската циганска музика,  а и малко руски стил, както и западноевропейска циганска музика. Така че, в музиката, която представяме има много стилове и именно затова тя се харесва навсякъде, където свирим.

-  За първи път ще свирите в България. Били ли сте тук  поне като турист?

-  Не, никога не съм идвал в България.

-  Какво знаете за нашата музика, за културата ни?

-  Познавам българската музика, тя е много трудна за свирене. В унгарската музика няма неравноделни размери и мисля, че трудностите са именно заради това. Ритъмът на българската музика е много специален. Мисля, че сме свирили българска музика. 

-  Какво послание за духа на Унгария предавате на българите с Вашата музика?

-  Ние много харесваме българската култура и я познаваме добре, тъй като е много близка до нашата. Не знам какво послание им предаваме, тъй като за първи път ще свирим тук. Но в края на концерта ще отправя послание към хората. Ние никога не свирим по един и същ начин и една и съща музика, и за мен е много важно да видя каква ще е реакцията на публиката. Мисля, че българите са много мили и добри хора, много приятелски настроени.

-  Историята на унгарските танци често е свързвана с Вашия прадядо Янош Бихари. Какво се предава от поколение на поколение във Вашия род, освен безспорния талант, разбира се.

-  Аз съм седмото поколение от рода Бихари и всички от семейството ни свирят на цигулка. Янош Бихари беше наистина велик музикант. Сравнявам го с Паганини. За времето си той наистина е бил изключително добър, свирил е във Виена и е сътворил нов стил циганска музика. Мисля, че ще изсвирим нещо негово на концерта.  Благодарение на прадядо ми един от много известните унгарски танци е възникнал.  В този смисъл мисля, че Янош Бихари е като мен или аз като него, защото също създавам нови стилове циганска музика - комбинирам различни култури. Вече 25 години свиря циганската музика по този начин. Новото поколение, младите хора също започнаха да свирят моята циганска музика. Тя е примесена с класическа, с джаз и набира все повече популярност....

-  Вие свирите класическа музика, джаз и чардаш. Има ли някое произведение, което винаги свирите на концерти Произведение, което е вашата визитна картичка?

-  Да, свиря аранжименти на Йоханес Брамс и, разбира се, едно руско произведение с балалайка и цигулка. Това е истинската ми визитна картичка, защото всеки познава тези произведения.

-  Каква посока поема музиката в началото на 21ви век? Падат ли всички граници, бариери, смесват ли се стиловете?

-  О, да. В момента това е проблем, защото всеки иска да създаде нещо ново, което се отразява на бизнеса с албуми. Във всички стилове музика – поп, джаз, дори и в класическата музика, артистите искат да направят нещо иновативно, защото старите идеи вече не са интересни. Милиони албуми излизат всеки ден, именно затова един албум има успех само тогава, когато го направиш иновативен и смесваш стиловете. Понякога това е опасно, това крие риск, защото на хората може да не им хареса или да не се получи интересен запис. Но когато се получи добре, наистина си заслужава... На публиката и харесва много! Хората очакват това от артистите.  Когато издавам нов албум, фенове ми го очакват с нетърпение, защото винаги има някакво интересно ново произведение, което обединява стилове. Може би, в началото тези произведения звучат странно, но след това стават много популярни.

-  Можете ли да прогнозирате, че ни предстои да чуем интересни произведения през следващите години?

-  Да, разбира се. Например в момента е много популярно сред музикантите да свирят много стари произведения като ги комбинират с нова, модерна музика. Музика от времето преди войната. Аз също свири стара циганска музика или танго, които датират от преди войната. По правило артистите т първо изпълняват оригиналната стара музика, а след това правят смесица от старата и новата, модерна музика. Много е интересно. Виждам много млади хори, които смесват музиката по този начин. И това е хубаво, защото колелото се върти и нищо не остава забравено.

-  Вие пътувате много, какво слушате в колата си?

-  Слушам Джаз.

-  Кои са любимите Ви изпълнители?

-  Много харесвам Майлс Дейвис, той ми е фаворит. Слушам и други велики джаз музиканти. Разбира се, слушам и цигулари като Давид Ойстрах. Но в колата предпочитам да слушам джаз.

-  Вашите екстравагантни костюми са известни навсякъде, с какво ще Ви видим на варненската сцена?

-  Не знам все още, зависи от  мястото, на което ще сме. Може би ще си ушия хубав смокинг. Или хората очакват някакво специално облекло? Не знам. Голяма ли е залата?

-  Да

-  Добре, тогава може би ще взема някакъв специален костюм.

-  Ще донесете ли своите албуми на концерта, за да могат вашите фенове да си ги купят?

-  Да, надявам се да има такава възможност за феновете ми. Аз няма да нося със себе си албуми, аз ще пътувам от Букурещ. Обикновено моите мениджъри уреждат това със СИДИ компанията и те идват и носят моите албуми на място. Но се надявам да успея да се срещна с хората след концерта, да им дам автографи.

Чуйте още в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ
Бисер Петков

Министър Бисер Петков: Да се намали броят на дните болничен, издаван от личните лекари

Да се намали броят на дните болничен, които личните лекари могат да издават. Това предложи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на дискусия, която потърси решения на проблема с фалшивите болнични листа. Предложенията на работодателите първите три дни от болничния да са неплатени или да се изплащат от НОИ, са социално..

публикувано на 20.09.19 в 14:44
Христо Родинов и лютите му чушки

Брутално лютият "Български дух" на Христо Родинов

Нов сорт люта чушка, наречена „Български дух” създаде фермерът Христо Родинов от варненското село Страшимирово. „Българският дух” е брутално лют – много повече, отколкото друг известен наш сорт – „Български морков”, обясни за Радио Варна Христо Родинов и допълни: Интересното при новата българска люта чушка е, че тя е кръстоска между..

публикувано на 19.09.19 в 10:51

Емил Билярски от MESZECSINKA: "Когато си на върха, единственото, което ти остава, е да скочиш в дълбокото"

MESZECSINKA е онзи подсъзнателен свят, който можеш да достигнеш или с помощта на нещо по-твърдо или с помощта на музиката. Вторият вариант е за предпочитане, защото води до психеделични измерения и светове, разказва приказки и споделя теории за онова, което е отвъд реалността. А и музиката е универсален език, колкото и клиширано да звучи. А в MESZECSINKA..

публикувано на 18.09.19 в 12:55

Политолози очакват оспорвани избори в София, Пловдив, и Варна

Интригата при изборите ще бъде в София, Пловдив и вероятно във Варна, каза пред БНР проф. Александър Маринов. Според него Цветан Цветанов доста ще липсва на ГЕРБ. „Остава да видим какво ще каже избирателят. Тези избори са рубиконът за ГЕРБ. Според мен това е вододелът, от който започва спускането или падането надолу. Тази партия много дълго..

публикувано на 18.09.19 в 10:53

Пчеларите Александър Маринов и Гюнтер Исмаилов - за лошия сезон и проблемите в сектора

Александър Маринов и Гюнтер Исмаилов са пчелари от Русе. Маринов има 160 пчелни семейства. Той и колегата му изкарват прехраната си с пчеларство от години. Двамата взеха участие в Международния панаир на пчеларски продукти , който се провежда във Варна до 19 септември. За нивото на пчеларството в България и проблемите на производителите на..

публикувано на 17.09.19 в 16:34

Красимир Премянов: Клисарова не е пожарно решение

Трябва да се промени политическият диалог не само вътре в партиите, но и между политическите сили, изказа мнение пред БНР Красимир Премянов, член на БСП. „Във Варна БСП беше значим фактор, защото това беше вторият по икономически статус град и област. Кадрите на БСП бяха основата, върху която се градеше това развитие. В последствие..

публикувано на 17.09.19 в 14:43

“Школата Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие“

В рамките на проявите по повод 100-годишнината на немската архитектурно-дизайнерска школа Баухаус, оказала трайно влияние върху архитектурата и изкуствата в Европа и света, в Балчик гостува изложба “Школата Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие“. Тя бе официално представена в Художествената галерия на Балчик от проф. Росица Никифорова -..

публикувано на 16.09.19 в 10:55