Роби Лакатош - на българска сцена за първи път!

| обновено на 22.04.19 в 11:49
Снимка: http://inpress.com.mk

Една от най-колоритните звезди на световната музика ще се срещне за пръв път с българската публика. Това ще се случи във Варна в дните на Европейския музикален фестивал. Виртуозът ще бъде заедно със своя ансамбъл. Унгарецът е наследник на прочутата циганска фамилия Бихари. Роби е внук отпреди 7 поколения на Янош Бихари. Янош пръв бива наречен Крал на циганската цигулка и Цигански Орфей лично от Бетовен и Ференц Лист. Дори мълвата разказва, че Брамс открадва идеята за своите прочути Унгарски танци точно от него.

Във Варна Роби Лакатош ще пристигне със своя ансамбъл от петима виртуозни музиканти - цигулар, контрабасист, китарист, пианист и цимбалист, и ще представи интригуваща програма, която съчетава класически шедьоври на Бах, Вивалди, Калман и Монти, както и джаз импровизации и унгарска циганска музика.

В аванс преди концерта на 22 април Дана Момчилова Ви среща с колоритния Роби Алкатош.


-  Ще пристигнете в България след изтощително турне в САЩ, а след това оркестърът Ви ще свири в Италия и Одеса, в Украйна. Как възприемат вашата музика толкова различни сами по себе си хора?

-  Аз харесвам всякакъв вид музика и затова в нея обединявам по малко от всеки стил и жанр. В моята музика присъства, разбира се и циганската, но не само унгарската циганска музика,  а и малко руски стил, както и западноевропейска циганска музика. Така че, в музиката, която представяме има много стилове и именно затова тя се харесва навсякъде, където свирим.

-  За първи път ще свирите в България. Били ли сте тук  поне като турист?

-  Не, никога не съм идвал в България.

-  Какво знаете за нашата музика, за културата ни?

-  Познавам българската музика, тя е много трудна за свирене. В унгарската музика няма неравноделни размери и мисля, че трудностите са именно заради това. Ритъмът на българската музика е много специален. Мисля, че сме свирили българска музика. 

-  Какво послание за духа на Унгария предавате на българите с Вашата музика?

-  Ние много харесваме българската култура и я познаваме добре, тъй като е много близка до нашата. Не знам какво послание им предаваме, тъй като за първи път ще свирим тук. Но в края на концерта ще отправя послание към хората. Ние никога не свирим по един и същ начин и една и съща музика, и за мен е много важно да видя каква ще е реакцията на публиката. Мисля, че българите са много мили и добри хора, много приятелски настроени.

-  Историята на унгарските танци често е свързвана с Вашия прадядо Янош Бихари. Какво се предава от поколение на поколение във Вашия род, освен безспорния талант, разбира се.

-  Аз съм седмото поколение от рода Бихари и всички от семейството ни свирят на цигулка. Янош Бихари беше наистина велик музикант. Сравнявам го с Паганини. За времето си той наистина е бил изключително добър, свирил е във Виена и е сътворил нов стил циганска музика. Мисля, че ще изсвирим нещо негово на концерта.  Благодарение на прадядо ми един от много известните унгарски танци е възникнал.  В този смисъл мисля, че Янош Бихари е като мен или аз като него, защото също създавам нови стилове циганска музика - комбинирам различни култури. Вече 25 години свиря циганската музика по този начин. Новото поколение, младите хора също започнаха да свирят моята циганска музика. Тя е примесена с класическа, с джаз и набира все повече популярност....

-  Вие свирите класическа музика, джаз и чардаш. Има ли някое произведение, което винаги свирите на концерти Произведение, което е вашата визитна картичка?

-  Да, свиря аранжименти на Йоханес Брамс и, разбира се, едно руско произведение с балалайка и цигулка. Това е истинската ми визитна картичка, защото всеки познава тези произведения.

-  Каква посока поема музиката в началото на 21ви век? Падат ли всички граници, бариери, смесват ли се стиловете?

-  О, да. В момента това е проблем, защото всеки иска да създаде нещо ново, което се отразява на бизнеса с албуми. Във всички стилове музика – поп, джаз, дори и в класическата музика, артистите искат да направят нещо иновативно, защото старите идеи вече не са интересни. Милиони албуми излизат всеки ден, именно затова един албум има успех само тогава, когато го направиш иновативен и смесваш стиловете. Понякога това е опасно, това крие риск, защото на хората може да не им хареса или да не се получи интересен запис. Но когато се получи добре, наистина си заслужава... На публиката и харесва много! Хората очакват това от артистите.  Когато издавам нов албум, фенове ми го очакват с нетърпение, защото винаги има някакво интересно ново произведение, което обединява стилове. Може би, в началото тези произведения звучат странно, но след това стават много популярни.

-  Можете ли да прогнозирате, че ни предстои да чуем интересни произведения през следващите години?

-  Да, разбира се. Например в момента е много популярно сред музикантите да свирят много стари произведения като ги комбинират с нова, модерна музика. Музика от времето преди войната. Аз също свири стара циганска музика или танго, които датират от преди войната. По правило артистите т първо изпълняват оригиналната стара музика, а след това правят смесица от старата и новата, модерна музика. Много е интересно. Виждам много млади хори, които смесват музиката по този начин. И това е хубаво, защото колелото се върти и нищо не остава забравено.

-  Вие пътувате много, какво слушате в колата си?

-  Слушам Джаз.

-  Кои са любимите Ви изпълнители?

-  Много харесвам Майлс Дейвис, той ми е фаворит. Слушам и други велики джаз музиканти. Разбира се, слушам и цигулари като Давид Ойстрах. Но в колата предпочитам да слушам джаз.

-  Вашите екстравагантни костюми са известни навсякъде, с какво ще Ви видим на варненската сцена?

-  Не знам все още, зависи от  мястото, на което ще сме. Може би ще си ушия хубав смокинг. Или хората очакват някакво специално облекло? Не знам. Голяма ли е залата?

-  Да

-  Добре, тогава може би ще взема някакъв специален костюм.

-  Ще донесете ли своите албуми на концерта, за да могат вашите фенове да си ги купят?

-  Да, надявам се да има такава възможност за феновете ми. Аз няма да нося със себе си албуми, аз ще пътувам от Букурещ. Обикновено моите мениджъри уреждат това със СИДИ компанията и те идват и носят моите албуми на място. Но се надявам да успея да се срещна с хората след концерта, да им дам автографи.

Чуйте още в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

ПЕРУ: една сбъдната мечта на Кремена Ненкова

Най-хубаво е мечтите да се сбъдват! Дори, когато е минал период от 20 години, за да се оцветят подобаващо цветно с багрите на Рейнбоу маунтин:Планината- дъга . Рейнбоу маунтин представлява цветна планинска област от Перуанските Анди. Част е от много известната Ausangate mountain, която играе и много важна роля в митологията на древния..

публикувано на 19.05.19 в 12:29

Най-красивите върхове са тези, на които не си бил

Книгата „България на крачка от Хималайската корона" бе представена в Радио Варна като част от програмата на Варна – Европейски град на спорта. Авторът доц. Сандю Бешев има богата колекция от спомени и преживявания, свързани с Татрите, Кавказ, Алпите и Памир. Има изкачвания и по върховете на Андите и Монголски Алтай. Има над 500 изкачени върха в три..

публикувано на 16.05.19 в 12:44

Честността и доверието са водещи за стартъп общността

Майкъл Марвин е водещ предприемач от технологичната сфера и един от лекторите, които влизат да преподават във ВСУ "Черноризец Храбър“ в рамките на магистърската програма по предприемачество. Майкъл Марвин е истински гигант в IT-индустрията. Стартирал е и е развил повече от 100 технологични компании и е създател на TechValley, еквивалентът на..

публикувано на 15.05.19 в 11:25

Околосветско пътешествие за две седмици, възможно е

Рали Венкова и съпругът й Живко, заедно с двете си деца Анабел и Рейн, са запалени пътешественици. От Варна са, но живеят в Лондон. Идеята им е да направят околосветско пътешествие. Даниела Стойнова се срещна с тях, за да чуе мечтите им: - За 2020-ста година сме планирали околосветско пътешествие с децата. - С кораб ли? -..

публикувано на 13.05.19 в 10:21

Магията на къната с Цвети

Казва се Цветелина, всички й казват Цвети! Повече от цветна е. И обича цветя. Най-вече да ги рисува с къна! Не е магьосница, но е магична. Заразява с усмивка! И покорява с прекрасен син поглед. Живее в собствен свят и прави света на другите приказен! Душата й е чиста по детски, ръцете й са оцветени като на децата...

публикувано на 11.05.19 в 12:23
Екрем Имамоглу спечели изборите в Истанбул, но Висшата избирателна комисия нареди повторен вот

Турците масово отменят резервации за почивка, за да гласуват на повторните избори в Истанбул

Жители на Истанбул отменят резервации за почивка, за да участват в повторните избори за кмет на метрополията на 23 юни, съобщава в."Хюриет дейли нюз", като се позовава на председателя на Асоциацията на турските туристически агенции Фируз Баглъкая. След като Висшата избирателна комисия нареди повторение на изборите за кмет на Истанбул на..

публикувано на 10.05.19 в 12:32

Христо Йоцов: Преди всичко мисля за преживяването и за историите, които разказват композициите

" Jazz Cats“ е последният проект на Христо Йоцов , създаден през есента на 2016 г. Идеята за тази формация се появява след срещата му с испанския саксофонист Арнау Гарофе . Toй остава силно впечатлен от таланта му и така поставя началото на проекта. Към тях се присъединяват пианистът Любо Цанев и басистът Димитър..

публикувано на 09.05.19 в 13:03