Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роби Лакатош - на българска сцена за първи път!

| обновено на 22.04.19 в 11:49
Снимка: http://inpress.com.mk

Една от най-колоритните звезди на световната музика ще се срещне за пръв път с българската публика. Това ще се случи във Варна в дните на Европейския музикален фестивал. Виртуозът ще бъде заедно със своя ансамбъл. Унгарецът е наследник на прочутата циганска фамилия Бихари. Роби е внук отпреди 7 поколения на Янош Бихари. Янош пръв бива наречен Крал на циганската цигулка и Цигански Орфей лично от Бетовен и Ференц Лист. Дори мълвата разказва, че Брамс открадва идеята за своите прочути Унгарски танци точно от него.

Във Варна Роби Лакатош ще пристигне със своя ансамбъл от петима виртуозни музиканти - цигулар, контрабасист, китарист, пианист и цимбалист, и ще представи интригуваща програма, която съчетава класически шедьоври на Бах, Вивалди, Калман и Монти, както и джаз импровизации и унгарска циганска музика.

В аванс преди концерта на 22 април Дана Момчилова Ви среща с колоритния Роби Алкатош.


-  Ще пристигнете в България след изтощително турне в САЩ, а след това оркестърът Ви ще свири в Италия и Одеса, в Украйна. Как възприемат вашата музика толкова различни сами по себе си хора?

-  Аз харесвам всякакъв вид музика и затова в нея обединявам по малко от всеки стил и жанр. В моята музика присъства, разбира се и циганската, но не само унгарската циганска музика,  а и малко руски стил, както и западноевропейска циганска музика. Така че, в музиката, която представяме има много стилове и именно затова тя се харесва навсякъде, където свирим.

-  За първи път ще свирите в България. Били ли сте тук  поне като турист?

-  Не, никога не съм идвал в България.

-  Какво знаете за нашата музика, за културата ни?

-  Познавам българската музика, тя е много трудна за свирене. В унгарската музика няма неравноделни размери и мисля, че трудностите са именно заради това. Ритъмът на българската музика е много специален. Мисля, че сме свирили българска музика. 

-  Какво послание за духа на Унгария предавате на българите с Вашата музика?

-  Ние много харесваме българската култура и я познаваме добре, тъй като е много близка до нашата. Не знам какво послание им предаваме, тъй като за първи път ще свирим тук. Но в края на концерта ще отправя послание към хората. Ние никога не свирим по един и същ начин и една и съща музика, и за мен е много важно да видя каква ще е реакцията на публиката. Мисля, че българите са много мили и добри хора, много приятелски настроени.

-  Историята на унгарските танци често е свързвана с Вашия прадядо Янош Бихари. Какво се предава от поколение на поколение във Вашия род, освен безспорния талант, разбира се.

-  Аз съм седмото поколение от рода Бихари и всички от семейството ни свирят на цигулка. Янош Бихари беше наистина велик музикант. Сравнявам го с Паганини. За времето си той наистина е бил изключително добър, свирил е във Виена и е сътворил нов стил циганска музика. Мисля, че ще изсвирим нещо негово на концерта.  Благодарение на прадядо ми един от много известните унгарски танци е възникнал.  В този смисъл мисля, че Янош Бихари е като мен или аз като него, защото също създавам нови стилове циганска музика - комбинирам различни култури. Вече 25 години свиря циганската музика по този начин. Новото поколение, младите хора също започнаха да свирят моята циганска музика. Тя е примесена с класическа, с джаз и набира все повече популярност....

-  Вие свирите класическа музика, джаз и чардаш. Има ли някое произведение, което винаги свирите на концерти Произведение, което е вашата визитна картичка?

-  Да, свиря аранжименти на Йоханес Брамс и, разбира се, едно руско произведение с балалайка и цигулка. Това е истинската ми визитна картичка, защото всеки познава тези произведения.

-  Каква посока поема музиката в началото на 21ви век? Падат ли всички граници, бариери, смесват ли се стиловете?

-  О, да. В момента това е проблем, защото всеки иска да създаде нещо ново, което се отразява на бизнеса с албуми. Във всички стилове музика – поп, джаз, дори и в класическата музика, артистите искат да направят нещо иновативно, защото старите идеи вече не са интересни. Милиони албуми излизат всеки ден, именно затова един албум има успех само тогава, когато го направиш иновативен и смесваш стиловете. Понякога това е опасно, това крие риск, защото на хората може да не им хареса или да не се получи интересен запис. Но когато се получи добре, наистина си заслужава... На публиката и харесва много! Хората очакват това от артистите.  Когато издавам нов албум, фенове ми го очакват с нетърпение, защото винаги има някакво интересно ново произведение, което обединява стилове. Може би, в началото тези произведения звучат странно, но след това стават много популярни.

-  Можете ли да прогнозирате, че ни предстои да чуем интересни произведения през следващите години?

-  Да, разбира се. Например в момента е много популярно сред музикантите да свирят много стари произведения като ги комбинират с нова, модерна музика. Музика от времето преди войната. Аз също свири стара циганска музика или танго, които датират от преди войната. По правило артистите т първо изпълняват оригиналната стара музика, а след това правят смесица от старата и новата, модерна музика. Много е интересно. Виждам много млади хори, които смесват музиката по този начин. И това е хубаво, защото колелото се върти и нищо не остава забравено.

-  Вие пътувате много, какво слушате в колата си?

-  Слушам Джаз.

-  Кои са любимите Ви изпълнители?

-  Много харесвам Майлс Дейвис, той ми е фаворит. Слушам и други велики джаз музиканти. Разбира се, слушам и цигулари като Давид Ойстрах. Но в колата предпочитам да слушам джаз.

-  Вашите екстравагантни костюми са известни навсякъде, с какво ще Ви видим на варненската сцена?

-  Не знам все още, зависи от  мястото, на което ще сме. Може би ще си ушия хубав смокинг. Или хората очакват някакво специално облекло? Не знам. Голяма ли е залата?

-  Да

-  Добре, тогава може би ще взема някакъв специален костюм.

-  Ще донесете ли своите албуми на концерта, за да могат вашите фенове да си ги купят?

-  Да, надявам се да има такава възможност за феновете ми. Аз няма да нося със себе си албуми, аз ще пътувам от Букурещ. Обикновено моите мениджъри уреждат това със СИДИ компанията и те идват и носят моите албуми на място. Но се надявам да успея да се срещна с хората след концерта, да им дам автографи.

Чуйте още в прикачения звуков файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10