Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обадете ни се!: Западът спешно търси контакт с новия украински лидер

Володимир Зеленски
Снимка: Ройтерс

Служители от Европейския съюз вчера трескаво се опитваха да се свържат по телефона с новоизбрания украински президент Володимир Зеленски, а западните сили гадаят дали телевизионният комик ще се вслуша в техните призиви да продължи реформите, които, както се надяват те, ще задържат страната твърдо извън хватката на Русия.
Лидерите на европейските институции Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер изпратиха съвместно поздравление до 41-годишния политически новак за лесната му победа над Петро Порошенко, който в продължение на 5 години бе западният фаворит в Киев.
Но те освен това подчертаха, че очакват повече демократични реформи и борба срещу корупцията. Изтъквайки гладкото протичане на вчерашните избори като "важно постижение" след петте години, през които ЕС наливаше пари в Украйна и понасяше цената на икономическите санкции срещу Москва, председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия призоваха Зеленски към приемственост.
"Още много работа трябва да бъде довършена, за да се реализира напълно мирната, демократична и процъфтяваща Украйна, за която призоваха нейните жители. Можете да разчитате на силната подкрепа на ЕС по пътя на реформите, включително укрепване на върховенството на закона, борба срещу корупцията, поддържане на макрофинансова стабилност и продължаване на основната реформи в енергийния сектор", написаха Туск и Юнкер.
Предвид великденската ваканция в Европа и Северна Америка нямаше друг коментар за резултата от балотажа, който беше прдизвестен от всички социологически изследвания напоследък. Дипломати и служители в Брюксел, работещи както за Европейския съюз, така и за НАТО, заявиха, че Зеленски все още до голяма степен е неизвестна величина за западните правителства.
"Малцина сред европейския елит го познават (ако изобщо има такива)", каза високопоставен евродипломат в Брюксел.
Друг дипломат нарече "доста трудна" задачата на Зеленски, както в предстоящите назначения и парламентарни избори, както и в неговите връзки с милиардери - балансьори на властта. Един от тях е Игор Коломойски, собственик на телевизионния канал, който излъчва неговото шоу. Все пак дипломатът заяви, че изпитва известен "предпазлив оптимизъм".
Представители на ЕС дискретно са поддържали контакт с хора, близки до Зеленски, откакто той надви Порошенко на първия тур, казаха източници от ЕС пред Ройтерс.
В посланието си вчера Туск и Юнкер предложиха среща колкото се може по-скоро и в следващите часове служители се заеха да установят телефонен контакт. Имаше и ориентировъчни планове за официална среща на върха ЕС-Украйна през юли.
Германският канцлер Ангела Меркел заяви в писмо до новоизбрания президент, който се очаква да встъпи в длъжност следващия месец, че се надява да го посрещне скоро в Берлин за разговори.
"Германското правителство и занапред ще продължи да подкрепя правото на Украйна на суверенитет и териториална цялост", написа тя.

"Трябва да се свържем с него по телефона"
Европейският съюз е инвестирал много (и икономически, и политически) в Украйна, разглеждайки я като потенциален модел за други посткомунистически съседи и като преден пост срещу Русия, възприемана като нарастваща заплаха, особено от страните от ЕС, живели десетилетия под контрола на Москва. Но 28-членният блок същевременно е разочарован от продължаващата корупция и недостатъците на демокрацията в Украйна.
Ние гледаме на процеса като победа за украинската демокрация и сме готови да работим с него (Зеленски) за реформите. Но той остава неизвестна величина. Трябва да установим контакт по телефона с него, да уговорим срещи, да внушим нашето послание, за да го убедим, че нуждата от реформи е сериозна и да го уверим в нашата подкрепа, но само на базата на реформи. Очевидно това е порицание за Порошенко, но същите реформи в икономиката и против корупцията все още са от ключово значение, каза висш служител от ЕС пред Ройтерс.
Друг висш служител също наблегна, че според Брюксел Зеленски е бил облагодетелстван от разочарованието от Порошенко. И макар контактите по време на предизборната кампания да означават, че Зеленски не е напълно непознат поне за неколцина служители на ЕС, същият източник призна: "Ние нямаме много ясна представа за неговите идеи извън това, което е говорил по време на кампанията".
Тези предизборни изявления включваха запазването на прозападен курс най-общо казано, макар че Зеленски не говореше като Порошенко как Украйна един ден ще влезе в ЕС и в НАТО (нито едно от двете не допада особено на западните страни).
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг написа в Туитър своите поздравления, като добави предпазливо: "Украйна е ценен партньор на НАТО и ние очакваме да продължим нашето сътрудничество".
Европейски дипломат, работещ за НАТО в Брюксел, каза: "Ние го поздравяваме, но тепърва ще трябва да анализираме кой е".
По думите на Туск и Юнкер по-нататъшното реализиране на търговско-политическото споразумение на Киев с ЕС може да осигури "жизненоважна" помощ. Тази сделка, която според Кремъл пренасочва най-големия от съветските сателити към Запада, бе фактор за събитията, чиято кулминация стана идването на власт на проевропейски лидери в Киев, анексирането от Русия на Кримския полуостров през 2014 г. и завземането от проруски сепаратисти на властта в рускоезична Източна Украйна. /БТА/



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

С 10-15 % поскъпват туристическите пътувания тази година

Пътуванията с цел туризъм са поскъпнали с около 10-15 % спрямо миналата година. Това отчете пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори.  Майските празници са началото на морския туризъм, каза още тя.  "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова..

публикувано на 19.04.24 в 11:07

Задържаха 44-годишен наркодилър във Варна

44-годишен варненец, известен на органите на реда, е задържан за срок до 24 часа заради  незаконна търговия с наркотици. При проведена специализирана операция криминалисти от Първо районно управление проверили и задържали мъжа, у когото намерили буркан с метамфетамин, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Действията по разследването..

публикувано на 19.04.24 в 10:00
Димитър Главчев

Главчев: Продължаваме комуникацията с президента, нямам новина за съобщаване

Служебният премиер Димитър Главчев обсъди с президента Румен Радев предложенията за промени в състава на Министерския съвет.  "Не съм предлагал нищо, продължава комуникацията и диалогът с президента", съобщи Главчев на излизане от сградата на "Дондуков"2, цитиран от БНР. "Нямам новина за съобщаване", каза той за смяната на министри.  До момента, в..

публикувано на 19.04.24 в 09:50

Служебният кабинет ще заседава днес

Служебният кабинет ще проведе заседание в от 13 часа днес. Днешното второ заседание на кабинета "Главчев" ще се случи след първия извънреден съвет за служебния премиер в Брюксел. Дневният ред на министрите предвижда 23 точки. Кабинетът ще определи представители в няколко национални съвета, както и председател на Комисията за борба с трафика на хора...

публикувано на 19.04.24 в 09:31
Корнелия Нинова

БСП поиска оставката на Росен Желязков

Оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков поискаха от БСП. "Защото ограничава гласа на опозицията", поясни  лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.  “Вчера издаде заповед, в която председателят на НС нарежда пресконференции, брифинги и кръгли маси с журналисти да се провеждат само по мотивирано предложение на..

публикувано на 19.04.24 в 09:28

Пропуски забавят въвеждането на "зелената зона" във Варна

Има установени грешки по време на работата по проекта за зелена зона във Варна и това може да наложи забавянето на влизането ѝ в сила. Това каза за Радио Варна Младен Иванов, директор на Общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона" във Варна.  По време на редовната си пресконференция вчера кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че ще..

публикувано на 19.04.24 в 09:20

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1, предаде БНР. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.  ЦИК обявява списък на местата извън страната..

публикувано на 19.04.24 в 08:52