Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор нареди проверка на всички къщи за гости, построени с европари

Снимка: mvr.bg

746 къщи за гости, финансирани с европейски средства, ще бъдат проверени от Националната полиция по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров.

Първите резултати се очакват още другата седмица, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова:

"Седмица, защото само направеният през последните няколко часа преглед от страна на тримата прокурори от Върховната касационна прокуратура въз основа на документи, представени от фонд "Земеделие", са показали, че някои от къщите за гости са построени в забранени територии, което вече подсказа нарушение".

Има данни, че част от тях са ползвани за частни нужди, но всичко това ще се проверява.

Освен  къщите прокурорите ще проверяват и коли, джипове, катамарани, АТВ-та, яхти, които са закупени също със средства, отпуснати по Европейската програма за развитие на селските райони. Има данни, че те са поискали да се развива воден, планински или друг туризъм, но всъщност се ползва за частна нужда.

Новини може би още утре се очакват около проверката, свързана с бившия заместник-министър Александър Манолев. Там от прокуратурата се оплакаха, че покрай разследването не са срещнали особено съдействие от Община Сандански, където се намира проверяваната къща за гости. Стана ясно, че в нея е получен достъп, след като  в общината е оставен ключ от къщата с изричната молба на човека, който е оставил ключа и все още не е установен, ако може, като влязат прокурорите и полицаите, да не разбиват вратата.

Няма следи от живот в тази къща през последните дни, която е била изключително добре почистена, обясни Румяна Арнаудова. Няма регистри, каквито са били задължени да водят хората, които получават пари, за да правят такива къщи за гости. Тепърва предстои да се установява дали и телефоните, дадени за връзка с тази къща за гости, са на жената, която се води, че я стопанисва или каквито подозрения има прокуратурата, за телефони, ползвани от Алекксандър Манолев.

Това, което още на пръв поглед констатира прокуратурата, е, че има данни, че много от тези къщи за гости не са били ползвани по предназначение. Установява се дали има замесени длъжностни лица, но повече информация по тези случаи – утре и следващата седмица в рамките на продължаващата два месеца, както разпореди главният прокурор, проверка.

Полицията ще проверява и придобитите с финансовата помощ от Евросъюза автомобили.

Вчера от държавното обвинение съобщиха, че се проверяват три къщи за гости на семейството на съпруга на Елена Йончева, а днес уточниха, че се прави проверка и по отношение на бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев.

За Манолев е сезирана и антикорупционната комисия – за извършаване на проверка и преценка за конфликт на интереси. По досъдебно производство за получаване на европейски средства срещу невярно декларирани данни работи Окръжната прокуратура в Благоевград.

Що се отнася до цялостната проверка на къщите за гости в страната, първо, ще се направи анализ на проектите, финансирани по евромярката „Разнообразяване към неземеделски дейности“. На място МВР служители ще установяват дали къщите се ползват за гости, като ще изискват заверени копия от регистри за настанени туристи и от документи за регистриране и категоризиране на обекта. Ще се търси информация за заплатените туристически данъци, за регистрационните карти за нощували туристи и дали въпросните туристи наистина са ползвали къщите за гости.

По проверката ще работи екип от прокурори, на които обвинител номер едно е дал двумесечен срок.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха двама наркодилъри във Варна

Задържаха мъж и жена от Варна за разпространение и държане на наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  По време на операция за противодействие на престъпността по линия на дрогата са задържани и  двама от клиентите им по време на сделка.  Проверката показала наличие на амфетамин в единия, а другият е отказал наркотест...

публикувано на 25.04.24 в 15:43

От 1 май такситата във Варна поскъпват

Одобриха нови, по-високи цени, за таксиметровия превоз във Варна.  С 38 гласа "за", 1 "против" и 1 "въздържал се" общинските съветници гласуваха повишаване на минималната тарифа за километър пробег във Варна. С решението минималната дневна тарифа става 1,30 лева, а нощната - 1,50 лева. В момента цените са съответно 1.05 лв. и 1.15 лв...

публикувано на 25.04.24 в 15:28

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:57

Окончателно: Ограничават скоростта на тротинетките във Варна и забраняват движението им в паркове

Нови правила за електрическите тротинетки прие Общинският съвет във Варна, след като одобри промени в Наредбата за организация на движението на територията на общината. Измененията, внесени от групата на ГЕРБ, получиха подкрепата на 41 общински съветници. Въвежда се ограничение на скоростта на електрическите превозни средства до 25 км/ч. Забранява..

публикувано на 25.04.24 в 14:47

НПО: Във варненските ясли и градини има свръхприем, което намалява качеството на образование

Над 3 300 варненчета са записани в детско заведение над допустимия норматив за една група, който за ясла е 18, а за детска градина 23 деца. Средното завишение за ясла е 50%, за градина 64%, като рекордът е 37 деца в една група в детска градина. Тези данни бяха изнесени днес на пресконференция, организирана от сдружение “Образователна общност -..

публикувано на 25.04.24 в 14:11

Димитър Трайчев е тазгодишният носител на голямата Награда "Варна" в областта на културата

Номинациите за Награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени по време на редовното заседание на Варненския общински съвет.  Голямата награда тази година отива при  Димитър Трайчев   за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. Димитър..

публикувано на 25.04.24 в 14:02
Награда Варна

ОУ "Добри Чинтулов" и ОУ "Васил Априлов" с награда "Варна" за колектив на 2024-та

Две училища ще си поделят награда „Варна“ в категория „Колектив на годината“ в областта на основното образование. Това реши след дискусия Общинският съвет на днешното си редовно заседание. Престижното отличие ще получат ОУ „Васил Априлов“ , което през 2024 г. чества своята 115-та годишнина, и ОУ „Добри Чинтулов“ , чийто колектив през учебната..

публикувано на 25.04.24 в 13:04