Великден по скаутски

По нетрадиционен начин ще отбележат Великден скаутите от клуб „Владислав Варненчик“. Те са на лагер в хижа „Младост“ до Търговище, където вече дадоха своето скаутско обещание – преминаването от едната възрастова група към по-горната. Част от най-малките – вълчетата, преди да заминат, ни бяха на гости заедно със своя клубен водач Светослав Казаков, когото всички наричат бате Светльо.

Днес скаутите вече са боядисали яйцата заедно, предстоят им много пещерни преживявания и разходки из природата. „Голямо семейство сме. Подкрепяме се във всичко – всички скаути сме едно цяло, без значение дали във Варна или в други градове“, коментира Светослав Казаков.

Скаут е човек, който опазва природата – това е най-краткото обяснение, което ни дават децата. Те ни обясниха какво е ДВЧ и колко хубаво е да си изпечеш сам храната, в гората.

Дадоха ни съвети как можем да заразим хората с идеи за освежаване на градинката пред блока или просто да ги накараме да почистят някоя местност с тях.

Скаутите имат нужда от доброволци, а да си доброволец не е голям ангажимент, категоричен е Светослав Казаков. Един път в месеца понякога е нужен, за да им помогнеш, но това е от огромна полза.

Предстояща инициатива за скаутите от „Владислав Варненчик“ е почистването на река Камчия в района на местността Пода и по устието й. Събитието е национално и е обявено за 11 май, събота, от 10 часа. Акцията за почистване на реките ще се проведе едновременно в девет български града в България. „Очакваме подкрепа на много хора, получаваме силно съдействие от Община Аврен, които ни обещаха, че ще извозят събраните чували. Община Варна ни подава ръка в момента. Ще има и много забавления, малки награди и разбира се – игри за децата“, подчерта Светослав Казаков.

„Ако някой направи лошо на някого от нашето семейство, той напада цялото семейство“ и „Когато хората хвърлят боклуците, те замърсяват освен природата, но и другите хора, и самите себе си“ бяха две толкова простички, по детски, мъдрости, които научихме от малките вълчета от клуб „Владислав Варненчик“.

Целия разговор с тях чуйте в прикачения звуков файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международен конкурс за котешка красота ще се проведе в Истанбул

Организиран за седми път от Котешката федерация и асоциация „Щастлива котка“ на Турция, Международният конкурс за котешка красота ще бъде домакин на общо 200 котки от различни породи, пристигнали от цял свят. Състезанието ще се проведе в Истанбулския панаирен център. Котките порода Турски ван, на име Су и Башак, в момента се подготвят за големия..

публикувано на 16.10.19 в 15:47

Що е то ментална аритметика и как сработва при децата?

Менталното смятане стои в основата на менталната аритметика. Менталната аритметика е древен метод на смятане, който използва сметалото “абакус”. Първоначално децата се учат да смятат със сметалото, а впоследствие – чрез образа на абакуса. Т.е. менталното смятане е действие наум, при което децата си представят абакуса като холограма и..

публикувано на 16.10.19 в 11:22

Пикът на грипната епидемия се очаква през януари

Пик на грипната епидемия отново се очаква в края на януари или началото на февруари. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев . В момента нито у нас, нито в Европа има грип, в края на ноември ще има отделни случаи, допълни той. За поставяне на противогрипна ваксина не е късно. Подходящ е целият период от последното тримесечие на..

публикувано на 15.10.19 в 11:40
Силвия Василева и Димитър Ортаков по време на работния процес.

Робот помага на хора с гръбначни наранявания да проходят

Всяка година в света има между 250 и 500 хил. инциденти, които водят до обездвижване на долните крайници на различни хора. Средната им възраст е 39 години и половина. Повечето от тях са физически активни и в работоспособна възраст. Една от тях е Силвия Василева, което преди около 7 години пада от дърво, наранява гърба си и това довежда до параплегия -..

публикувано на 15.10.19 в 08:35

Днес е Международният ден на белия бастун

Отбелязва се от 1969 г. по решение на Международната федерация на слепите с цел привличане на вниманието на международната общност към проблемите на хората с нарушено зрение. През 1921 г. Джеймс Бигс - фотограф от Бристол, Великобритания, ослепява след злополука. В района, в който живеел, имало силно пътно движение. Ето защо той боядисал..

публикувано на 15.10.19 в 06:58

Защо да изберем образованието в Холандия?

Изложение „Дни на Образованието в Холандия” се провежда до 18ч. във Варна. В хотела до ДКС са събрани на едно място представители на голям брой холандски университети. Изложението е разделено на три модула – зали за дискусии, за презентации, и работилница. Правят впечатление две теми: Историите на успелите – с български студенти в Холандия. Тук гостите..

публикувано на 14.10.19 в 15:36

Проф. Мая Константинова: Все повече деца под 6 години заболяват от диабет

Случаите на диабет при деца не се увеличават, но през последните десетилетия има все повече заболели деца под 5-6-годишна възраст. Това заяви пред БНР проф. Мая Константинова – председател на Сдружението на детските ендокринолози. По думите ѝ най-често заболяването се диагностицира в пубертета.        „Деца от 0 до 18 години се разболяват от..

публикувано на 14.10.19 в 11:20