Великден по скаутски

По нетрадиционен начин ще отбележат Великден скаутите от клуб „Владислав Варненчик“. Те са на лагер в хижа „Младост“ до Търговище, където вече дадоха своето скаутско обещание – преминаването от едната възрастова група към по-горната. Част от най-малките – вълчетата, преди да заминат, ни бяха на гости заедно със своя клубен водач Светослав Казаков, когото всички наричат бате Светльо.

Днес скаутите вече са боядисали яйцата заедно, предстоят им много пещерни преживявания и разходки из природата. „Голямо семейство сме. Подкрепяме се във всичко – всички скаути сме едно цяло, без значение дали във Варна или в други градове“, коментира Светослав Казаков.

Скаут е човек, който опазва природата – това е най-краткото обяснение, което ни дават децата. Те ни обясниха какво е ДВЧ и колко хубаво е да си изпечеш сам храната, в гората.

Дадоха ни съвети как можем да заразим хората с идеи за освежаване на градинката пред блока или просто да ги накараме да почистят някоя местност с тях.

Скаутите имат нужда от доброволци, а да си доброволец не е голям ангажимент, категоричен е Светослав Казаков. Един път в месеца понякога е нужен, за да им помогнеш, но това е от огромна полза.

Предстояща инициатива за скаутите от „Владислав Варненчик“ е почистването на река Камчия в района на местността Пода и по устието й. Събитието е национално и е обявено за 11 май, събота, от 10 часа. Акцията за почистване на реките ще се проведе едновременно в девет български града в България. „Очакваме подкрепа на много хора, получаваме силно съдействие от Община Аврен, които ни обещаха, че ще извозят събраните чували. Община Варна ни подава ръка в момента. Ще има и много забавления, малки награди и разбира се – игри за децата“, подчерта Светослав Казаков.

„Ако някой направи лошо на някого от нашето семейство, той напада цялото семейство“ и „Когато хората хвърлят боклуците, те замърсяват освен природата, но и другите хора, и самите себе си“ бяха две толкова простички, по детски, мъдрости, които научихме от малките вълчета от клуб „Владислав Варненчик“.

Целия разговор с тях чуйте в прикачения звуков файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайла Сопотенска

Храните на бъдещето - все по-зависими от науката

Месо, отгледано в епруветка - звучи като фантазия, но вече е реалност. Каква още ще бъде храната на бъдещето? – учените търсят отговорите. Климатичните промени и бързите темпове на нарастване на населението поставят поредното предизвикателство пред учените – да разрешат проблема с изхранването на човечеството. Не..

публикувано на 16.07.19 в 15:36
Европейски статистически институт

Евростат: България е с най-високо ниво на смъртност в ЕС

През 2016 г. в ЕС са починали 5,1 млн. души – с около 80 000 по-малко от предишната година, сочат данни от публикуван днес анализ на статистическата служба Евростат. Една трета от тези смъртни случаи са при жители на възраст под 75 г., 1,5 млн. души са починали на възраст между 75 и 85 г. Сърдечни удари,инсулти (1,8 млн. починали) и рак..

публикувано на 16.07.19 в 10:25

СЗО настоява за забрана на захарта в детските храни

Готовите бебешки храни често съдържат прекалено много захар, а информацията на етикетите им е объркваща, съобщи АФП, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО). СЗО предлага да бъдат обновени критериите, за да бъде подобрено качеството на храната за най-малките, предаде БТА. „В около половината изследвани продукти . . . повече..

публикувано на 15.07.19 в 13:13
чай германия

Японският чай Матча помага срещу стрес

Дългите работни часове и кратките срокове често водят до силен физически и психически стрес. Ако всекидневието ви е напрегнато, е важно да откриете начин да се справяте с него - чрез тренировъчен режим или правилно хранене. Според японски специалисти, цитирани от Ен Ди Ти Ви, пиенето на чай Матча има редица ползи за здравето, сред които намаляване..

публикувано на 15.07.19 в 11:16

Гладките китове шепнат на малките си, за да не ги чуят косатките

Гладките китове може да са два пъти по-големи от косатките, но когато става въпрос за живота на малките им, не поемат никакви рискове. Те предпочитат да плуват в неспокойни води, за да се крият, а сега учени установиха, че дори снижават гласа си, за да не ги усетят върховните морски хищници, съобщи в. "Дейли мейл". Специалисти от университета в..

публикувано на 15.07.19 в 11:08

Археолози откриха 22 древни амфори край бреговете на Албания

Съвместен албанско-американски проект за подводна археология е довел до откриването на амфори в албанското крайбрежие на Йонийско море, които са поне на 2500 години. Предполага се, че съдовете са се озовали там вследствие на корабокрушение. От Фондацията за морски изследвания съобщиха, че изследователският кораб „Херкулес“ е открил 22..

публикувано на 14.07.19 в 15:08

Оморячването: морско кръщене от древни времена до днес за малки и големи

Морското кръщене е ритуал, който съществува и до днес. Радват се най-вече децата, които стават част от тази морска приказна традиция. Близо 50 деца получиха морско кръщене на ветрохода Калиакра наскоро. Явно ще го помнят и като пораснат, а може би някои от тях ще свържат живота си с морето и като големи. Ето атмосфера от оморячването на..

публикувано на 14.07.19 в 11:05