Фотоизложба „С обич към Изтока” в Радио Варна (СНИМКИ)

| обновено на 18.05.19 в 22:59

Изложбата „С обич към Изтока” представя заснети от проф. Александър Федотов фотографии. Включва страни от Изтока, в които той прави последните си пътувания.

Научните интереси на проф. дфн Александър Федотов бяха насочени към Изтока. Но към Изтока той питаеше и обич. Вдъхновяваше го неговата пъстрота, мъдрост, усет за изящното, удивителна креативност. Пътешествията и фотографията бяха негова страст.

„Беше неуморим и ненаситен пътешественик – и това също бе жива част от страстта му да свързва и прелива култури, светоусещания и мъдрости. Без никога да изпада в дидактически изкушения, с целия си живот и с целия си научен принос Александър Федотов разбуждаше у всекиго от нас таланта да ценим единството и многообразието си като човечество.”

Къдринка Къдринова, журналист

Александър Федотов (1956 – 2018) бе дългогодишен професор по корейска, монголска и тибетска литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, доктор на филологическите науки, високо уважаван член на академичната общност у нас със значим принос за развитието на изтокознанието в България. Роден в Новосибирск, Русия, възпитаник на Факултета по източни езици и култури на Санкт-Петербургския държавен университет, в България се установява през 1979 г. и започва работа в СофияПрес. В Центъра за източни езици и култури на СУ „Св. Климент Охридски” работи от 1981 г., като от 1998 г. е негов директор. Бе директор също на Центъра по кореистика, на Института Седжонг и почетен директор на Институт Конфуций в София. Научните му изследвания са в областта на старата и средновековната корейска, монголска и тибетска култура, литература, философия и религия. Специализира и изнася лекции в Република Корея, Китай, Монголия, Индия, Тайланд, Унгария, Румъния, Австрия. Има научни публикации в повече от 25 държави.Членувал е в световните асоциации по кореистика, монголистика, тибетология и алтаистика. Проф. Федотов бе член-основател на Клуб „Приятели на Индия“ и негов зам.председател от 2010 г., както и главен редактор на издавания от Клуба годишник сп. „Светилник“.

Снимки: 16 май, Арт салон на Радио Варна

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт „С музиката на великите хуманисти – Бетовен, Берлиоз и Малер”

26 май, неделя, Концертно студио на Радио Варна, 11 часа Докоснете до музиката на великите Хуманисти – Бетовен, Берлиоз и Малер? На сцената ще бъдат:  Линка Стоянова – сопран, Ростислав Йовчев – пиано и струнен квартет „Колегиум Варна” с примариус Ангел Василев . В програмата рядко изпълнявани песни от Берлиоз и Малер и четвърти..

публикувано на 21.05.19 в 11:06

Проф. Розмари Стателова представя новата си книга "Естрада и социализъм. Проблясъци."

28 май, вторник, Арт салон на Радио Варна, 18.30 часа В рамките на 28-ия Международен музикален фестивал "Откритие", Варна 2019 проф. Розмари Стателова ще представи новата си книга "Естрада и социализъм. Проблясъци." В периода от началото на 50-те до 90-те години на ХХ век в България възникна и претърпя голямо развитие едно ярко явление в..

обновено на 20.05.19 в 08:11

"Подводният свят на Черно море" идва в Радио Варна

„ПОДВОДНИЯТ СВЯТ НА ЧЕРНО МОРЕ” -- изложба подводна фотография на Тодор Димитров Кадрите са заснети на свободно гмуркане из цялото Българско Черноморско крайбрежие. Ще бъдат показани 35 фотографии на магичният подводен свят на нашето море, представящи подводните обитатели, пейзажи, панорами, подводни модели и „over – under” композиции обединяващи два..

обновено на 17.05.19 в 09:34

"LIGHTBOX" - изложба на осветителни тела на студенти от ТУ-Варна

"LIGHTBOX" - изложба на осветителни тела на студенти 3 курс от специалност "Индустриален дизайн" в ТУ-Варна.  Идейните решения са вдъхновени от идеята за опазване на животинското многообразие. Прототипите и макетите интерпретират физически или функционални характеристики на различни представители на животинското царство, техни характерни поведенчески..

обновено на 17.05.19 в 09:34

Камерен концерт организира Музикалната академия на Варна интернешънъл

7 юни, петък, 19:00 часа, Концертно студио на Радио Варна Музикалната академия на Варна интернешънъл Ви кани на камерния концерт, който бележи началото на серия от събития, част от програмата на академията. Ще може да се насладите на: Антонио Вивалди - Четирите годишни времена / зима / Густав Малер - “Адажието” из Симфония Н5 Антонин Дворжак - Серенада..

публикувано на 22.04.19 в 10:47

Латино вечери в Радио Варна и през 2019-а година

Няма по-добър начин да се разтовариш от проблемите от това да се пренесеш в света на танца, макар и за малко. Чрез него можеш да изразиш всичките си емоции при това красиво. Когато човек танцува, не мисли за друго, а просто се отдава на ритъма на музиката. Всеки танц носи уникално усещане, но има танци като латиното, които..

публикувано на 02.01.19 в 17:05