90 процента от ромските деца трябва да бъдат отнети според Стратегията за детето

| обновено на 11.05.19 в 08:47

"90 процента от ромските деца трябва да бъдат отнети според Стратегията за детето. Това обаче няма да се случи,  затова и ромските организации мълчат", каза Михаела Берова, един от организаторите на протеста във Варна срещу документа. Тя е майка на 6-месечно бебе:

"Ние не сме тук, защото няма да можем да си шамарим децата. Между другото забраната за телесно наказание я има в действащото ни законодателство. Ние нямаме реално нужда да ни бъде отново казвано, че нямаме право да посягаме на децата си. И предполагам, че всеки един нормално мислещ човек знае, че това не е решение.”

Родители  излизат на мирен протест против Стратегията за детето 2019-2030. Демонстрацията ще се проведе от 17.30 часа пред сградата на Община Варна. Събитието е част от националните протести, които ще се състоят днес в още 20 града на страната. Те са инициирани в националната Фейбсук група „НЕ на Стратегията на детето 2019-2030”, чийто брой вече надхвърля 80 хиляди души. Документът е спрян за работа, но все още не е отхвърлен. Ако Стратегията за детето се приеме и бъде приложена, то това би се отразило пагубно върху българското семейство и обществото ни като цяло, смятат варненски родители.

Павлина Стоянова подчерта, че те са единствено родители и нямат политическа обвързаност, но заявяват готовност за гражданско участие в управлението:

"Съвсем наскоро се обединихме и ще създадем национална гражданска инициатива. В момента изграждаме принципните проблеми, които виждаме в стратегията - това е детецентрираният подход, това е бедността като фактор за намеса в отношенията дете-родител, това е използването на отделни случаи на насилие за поставяне на всички родители в ролята на насилници, нарушаване на личната свобода и неприкосновеност чрез налагане на наблюдение, събиране на информация и налагане на услуги. Една социална услуга трябва да бъде поискана, а не наложена. Ние сме против прехвърляне отговорността на държавата в ръцете на частния сектор на НПО почти изцяло с външно финансиране"

Според адвокат Петър Николов  частни НПО-та се борят за един пазар, за да се превърнат в корпорации:

"В момента финансирането на една социална услуга е в рамките на около 3 хиляди лева, които се плащат на дете. Представете си ако една частна организация поеме да работи с 2 - 3 хиляди деца, какви суми ще се генерират там. Не виждам никъде в стратегията какво означава НПО - в момента всеки може да си създаде НПО и да започне да работи. Предстои едно голямо разпределяне на пари, а държавата сякаш абдикира от този процес".

Според адвокат Николов много често в процеса на съдебни дела попадат сгрешени социални доклади, които до момента  са отпадали, защото не са били законосъобразни. С приемането на Стратегията за детето обаче правата на родителите да защитават себе си и децата си ще се сведат до минимум, според Николов:

"Очаква ни лавина от съдебни дела. В момента съдът в България се грижи все още за семейството и децата, тъй като там няма такъв пробив на неправителствени организации. С приемането на Стратегията за детето ще се омаловажи ролята на държавата, включително и на съда", смята адвокатът.

Целта на днешния протест е отмяна на Стратегията и пренаписването й с участие на родителите. Недоволните заявяват готовност за продължителни протестни действия, ако исканията им не бъдат чути.

Чуйте повече от Павлина Стоянова в прикачения файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъгливо и облачно сутринта, слънчево в по късните часове на деня

Сутринта ще има ниска слоеста облачност, на места мъгла. Постепенно облачността ще намалее и на много места ще преобладава слънчево време. Ще духа югоизточен вятър, слаб, на места до тихо. Максимални температури  между 21 и 26 градуса, в районите с по-трайна мъгла – по Черноморието и по поречието на река Дунав, максималните ще са 17-22 градуса, за..

публикувано на 19.10.19 в 06:26

Два кораба заминават за мисии на НАТО от Атия

Два български кораба заминават за участие в мисии на НАТО от Военно-морска база Атия. Те бяха изпратени днес с тържествен ритуал. С над 140 души екипаж фрегатата "Верни" заминава на едномесечно участие в операцията на НАТО за морската сигурност в Средиземно море - "Сий Гардиън". Командирът на Флотилията от бойни и спомагателни кораби..

публикувано на 18.10.19 в 17:19

Евростат: 21% от населението на България е над 65 години

21 процента от населението на България е на възраст над 65 години, сочат най-новите данни на Евростат. Според прогнозите през 2050 г. почти всеки трети човек у нас ще е на над 65-годишна възраст.  Според публикацията страната ни е в крак с общите тенденции за застаряване на населението и увеличаване на продължителността на живота. В..

публикувано на 18.10.19 в 17:17

БНБ пуска нова 50-олевка

От 1 ноември БНБ пуска в обращение нова банкнота с номинал 50 лева. Тя е втората от новата серия банкноти с много по-висока защита, като са въведени и допълнителни елементи за улеснение на незрящите хора. Новата 50-олевка ще бъде официално платежно средство заедно с тези, които вече са в обращение - а именно емисиите от 1999 и 2006 година...

публикувано на 18.10.19 в 17:16

Бивш морски офицер дари техника на разузнавателния отряд на ВМС

Морският спасителен разузнавателен отряд към Военноморските сили получи като дарение ново оборудване - т.нар.подводен движител. Дарението е от Георги Белчев, собственик на фирма, свързана с подобно оборудване, който е бивш морски офицер. Движителят развива 15 километра в час, може да се спуска на 40 метра дълбочина и с едно зареждане да работи до..

публикувано на 18.10.19 в 17:15
Блокираният влак недалеч от гарата в Левски

Катастрофа на жп прелез забавя влакове по трасето София - Варна

Заради катастрофа на жп прелез е блокиран бързият влак София-Варна със 175 пътници близо до гара Левски.  От БДЖ уточниха за "Хоризонт", че катастрофата при Градище, недалеч от гара Бутово, е била между автомобил и международния влак от София през Русе за Букурещ. В него са пътували 73 пътници.  Този инцидент е засегнал движението и..

публикувано на 18.10.19 в 16:59

Продължава innoWave Summit 2019

Стотици жители и гости на Варна се включиха в  innoWave Summit 2019 . Конференцията се провежда  в Двореца на културата и спорта. Днес до 20 часа, както и утре от 8 до 10:30 часа, посетителите могат да се докоснат до световно известни лектори от цял свят. Лекциите се провеждат в две зали – бизнес зала и иновационна зала, а в пространството между тях има..

публикувано на 18.10.19 в 16:34