90 процента от ромските деца трябва да бъдат отнети според Стратегията за детето

| обновено на 11.05.19 в 08:47

"90 процента от ромските деца трябва да бъдат отнети според Стратегията за детето. Това обаче няма да се случи,  затова и ромските организации мълчат", каза Михаела Берова, един от организаторите на протеста във Варна срещу документа. Тя е майка на 6-месечно бебе:

"Ние не сме тук, защото няма да можем да си шамарим децата. Между другото забраната за телесно наказание я има в действащото ни законодателство. Ние нямаме реално нужда да ни бъде отново казвано, че нямаме право да посягаме на децата си. И предполагам, че всеки един нормално мислещ човек знае, че това не е решение.”

Родители  излизат на мирен протест против Стратегията за детето 2019-2030. Демонстрацията ще се проведе от 17.30 часа пред сградата на Община Варна. Събитието е част от националните протести, които ще се състоят днес в още 20 града на страната. Те са инициирани в националната Фейбсук група „НЕ на Стратегията на детето 2019-2030”, чийто брой вече надхвърля 80 хиляди души. Документът е спрян за работа, но все още не е отхвърлен. Ако Стратегията за детето се приеме и бъде приложена, то това би се отразило пагубно върху българското семейство и обществото ни като цяло, смятат варненски родители.

Павлина Стоянова подчерта, че те са единствено родители и нямат политическа обвързаност, но заявяват готовност за гражданско участие в управлението:

"Съвсем наскоро се обединихме и ще създадем национална гражданска инициатива. В момента изграждаме принципните проблеми, които виждаме в стратегията - това е детецентрираният подход, това е бедността като фактор за намеса в отношенията дете-родител, това е използването на отделни случаи на насилие за поставяне на всички родители в ролята на насилници, нарушаване на личната свобода и неприкосновеност чрез налагане на наблюдение, събиране на информация и налагане на услуги. Една социална услуга трябва да бъде поискана, а не наложена. Ние сме против прехвърляне отговорността на държавата в ръцете на частния сектор на НПО почти изцяло с външно финансиране"

Според адвокат Петър Николов  частни НПО-та се борят за един пазар, за да се превърнат в корпорации:

"В момента финансирането на една социална услуга е в рамките на около 3 хиляди лева, които се плащат на дете. Представете си ако една частна организация поеме да работи с 2 - 3 хиляди деца, какви суми ще се генерират там. Не виждам никъде в стратегията какво означава НПО - в момента всеки може да си създаде НПО и да започне да работи. Предстои едно голямо разпределяне на пари, а държавата сякаш абдикира от този процес".

Според адвокат Николов много често в процеса на съдебни дела попадат сгрешени социални доклади, които до момента  са отпадали, защото не са били законосъобразни. С приемането на Стратегията за детето обаче правата на родителите да защитават себе си и децата си ще се сведат до минимум, според Николов:

"Очаква ни лавина от съдебни дела. В момента съдът в България се грижи все още за семейството и децата, тъй като там няма такъв пробив на неправителствени организации. С приемането на Стратегията за детето ще се омаловажи ролята на държавата, включително и на съда", смята адвокатът.

Целта на днешния протест е отмяна на Стратегията и пренаписването й с участие на родителите. Недоволните заявяват готовност за продължителни протестни действия, ако исканията им не бъдат чути.

Чуйте повече от Павлина Стоянова в прикачения файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Бог Нептун кръсти 50 деца на борда на "Калиакра" (СНИМКИ)

Голяма опашка от желаещи да получат първо морско кръщение се изви малко преди 16 часа на Морска гара въпреки падналия в следобедните часове дъжд. Родители и деца чакаха нетърпеливо за церемонията, която беше организирана по повод Международния ден на моряка – 25 юни. Своето морско кръщение от бог Нептун получиха над 50 деца.

публикувано на 25.06.19 в 16:51

Корпоративна социална отговорност - най-новата професия у нас

Специалистите по Корпоративно социална отговорност стават все по-важни в съвременните компании. В България 94 на сто от тях са ангажирани с трудови договори, а едва 6 процента изпълняват подобни проекти като свободни професии или като консултански услуги. Специалистите по Корпоративно социална отговорност са на висока или средна мениджърска позиция. Което..

публикувано на 25.06.19 в 16:27

Търсят се доброволци за почистване на разкопките на Варненския некропол

Сдружение „Варненски некропол І“ организира доброволческа инициатива за почистване на района на разкопките на Некропола. Акцията е насрочена за последния уикенд на юни - на 29 и 30.06.2019г. от 7 до 11 ч. А целта й е "създаване на предпоставки за възстановяване и довършване на археологическото проучване", обясняват организаторите. Варненският..

публикувано на 25.06.19 в 16:26

Хакери са ударили над дузина глобални телекоми, предимно в Западна Европа

Хакери са проникнали в системите на повече от дузина световни телекомуникационни компании и са се сдобили с големи количества лични и корпоративни данни, съобщиха във вторник анализатори от компания за киберсигурност, идентифицирайки връзки с предишни китайски кибер-шпионски кампании, съобщава Ройтерс. Следователи в американско-израелската..

публикувано на 25.06.19 в 15:34

ГЕРБ върнаха надвзетите от тях партийни субсидии

Политическа партия ГЕРБ първа възстанови надвзетите средства от партийната си субсидия, съобщиха от пресцентъра на партията. Това се случи днес, след като бяха обнародвани в Държавен вестник промените в Закона за политическите партии и Министерството на финансите публикува информацията за сумите , които подлежат на доброволно възстановяване по..

публикувано на 25.06.19 в 15:33

Приходите от синята зона от началото на годината са 1 млн. лева

Един милион лева са приходите от синята зона във Варна от началото на тази година. Това съобщи за Радио Варна директорът на общинското дружество „Паркинги и синя зона“ Младен Иванов. До края на май от почасово паркиране, абонаменти и глоби са събрани малко над 917 хил. лева. Обмисля се предложение за увеличаване на един час на работното време,..

публикувано на 25.06.19 в 15:17

Добивът на газ в Добруджа може да причини радиоактивно замърсяване

Добивът на природен газ в Добруджа може да доведе до радиоактивно замърсяване, заяви днес по време на редовната сесия на Общинския съвет в Добрич сондажният инженер Огнян Кованджийски. Според него Докладът за оценката на въздействието върху околната среда за инвестиционното намерение за добив на природен газ от над 40 сондажа в община Генерал..

публикувано на 25.06.19 в 15:03