Китай и Филипините, а между тях - Наталия Бояджиева

| обновено на 11.05.19 в 10:48
Автор:

Наталия Бояджиева е журналист, пътешественик, преподавател. Тя обича да пише и разказва за преживяванията си, а двете книги, които свързваме с името й, са посветени на Китай и Филипините. Авторката не крие любовта си към Китай и най-вече към китайците, които наричат българите свои приятели. Споделя, че е изгубила своя имунитет срещу злото, докато живее три години в азиатската държава. Хората там, казва Наталия, са "с чисти души, с една понякога детска наивност". Трудно се разделя с местните, с които създава истински приятелства, в големия, колкото Варна, китайски град Пънлай. "Там изпитах една приветливост и добронамереност към чужденеца. Чувствах се като в някакъв много особен свят", допълва Наталия Бояджиева.

Една невидима стена дели двата свята -  Китай и Филипините, смята тя. Единственото общо между тях се оказва само фактът, че се намират в Азия. Филипините - там живее две години, които се оказват недостатъчни, за да се изумява всеки ден от странностите в ритуалите и кулинарията там. Във Филипините, разказва Наталия Бояджиева, се усмихват дори и в тъжни моменти. "Те са запазили висотата на духа си, въпреки бедността", коментира авторката.

Двете книги, посветени на живота в Китай и Филипините, тя ще представи във Варна. Разговорът за изданието „Светлина от Изтока“ ще бъде от 18 часа днес в рамките на проекта „Живей“ на бул. „Цар Освободител“ 88. Книгата „Лицата на Филипините“ ще обсъждат участниците от читателски клуб „Орбита“ от 15 часа на 19 май, неделя, в заведение в близост до Севастопол.

Какви са приликите и разликите между Китай и Филипините, каква е връзката на азиатските държави с България, какво е “балют” и какви са характерните черти на китайците и филипинците? Чуйте в интервюто, което Наталия Бояджиева даде за предаването "Улица "Събота" по Радио Варна:ВИЖТЕ ОЩЕ

Мащабна изложба в Лувъра за 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи

Петстотин години след смъртта на Леонардо да Винчи най-голямата изложба, която някога е била посветена на творчеството му, ще бъде открита в Лувъра в четвъртък, предаде "Франс прес". Сто шестдесет и две картини, рисунки, ръкописи, скулптури, предмети на изкуството са събрани в експозицията. Сред тях са 11 от общо около 20 картини,..

публикувано на 22.10.19 в 16:32
Музеят „Щедел“ във Франкфурт.

Голяма изложба, посветена на Ван Гог ще отвори врати във Франкфурт

Голяма изложба, посветена на творчеството на художника Винсент Ван Гог, ще бъде открита в сряда в музея „Щедел“ във Франкфурт, предаде ДПА. Ще бъдат показани над 120 картини и рисунки на видния представител на постимпресионизма. Става въпрос за най-цялостното представяне на негови творби в Германия от почти 20 години. Изложбата ще покаже..

публикувано на 22.10.19 в 07:07

Ламбрин Сотиров представя „Гъските, патките, пуйките...“ по Бранислав Нушич

Моноспектакълът ще бъде представен от 19 часа, а в ролята на разказвача е хаджи Ламбрин Сотиров. Мястото на срещата е в театъра на виното във Варна. Утре /22.10/ на сцената гостува Георги Велчовски в ролята на Зорба Гъркът в „Ключът към рая“. Историята разказва петнадесет кратки сюжета за любовта и свободата от легендарния роман, органично..

публикувано на 21.10.19 в 07:14

Теодор Ушев отново е с шанс да се бори за "Оскар"

Теодор Ушев отново е с шанс да се бори за "Оскар" , съобщава БНТ. "Физика на тъгата" по романа на Георги Господинов e едно от двете предложения на Канада в категорията късометражен филм. В момента лентата се представя по света и вече има 5 награди от 4 престижни фестивала - Торонто, Ванкувър, Отава, Монреал. Това би била втора номинация за..

публикувано на 20.10.19 в 09:16

Стивън Кинг ще превърне дома си в музей

Известният автор на хорър романи Стивън Кинг ще превърне къщата си в музей, пише сп. "Пийпъл". Прословутият червен дом с две кули и с черна ограда, украсена с прилепи и дракони, е вдъхновил не едно произведение на Кинг, в това число и култовия роман "То". Къщата е като магнит за поклонници на майстора на литературния хорър и любители на..

публикувано на 19.10.19 в 16:17
скорпиънс

Новооткрити видове паяци ще носят имената на хеви метъл музиканти

Бразилска биоложка - специалистка по паяците и почитателка на хеви метъла, е кръстила четири нови вида с имената на музиканти и фронтмени на популярни банди, съобщава Пъблик рейдио интернешънъл. Видовете Extraordinarius andrematosi, Extraordinarius brucedickinsoni, Extraordinarius klausmeinei и Extraordinarius rickalleni носят имената..

публикувано на 19.10.19 в 13:38

Варненската драма представя "Криворазбраната цивилизация"

Режисирано представяне на театрални комедийни ситуации с текстове от възрожденската пиеса Криворазбраната цивилизация по Добри Войников. Попаднали в атмосферата на Възрожденската епоха, неусетно ставаме свидетели на сцени от самобитното ежедневие на българина от онова време, поднесени с типичния за куклено-драматичен театър Хенд хумор...

обновено на 17.10.19 в 06:16