Китай и Филипините, а между тях - Наталия Бояджиева

| обновено на 11.05.19 в 10:48
Автор:

Наталия Бояджиева е журналист, пътешественик, преподавател. Тя обича да пише и разказва за преживяванията си, а двете книги, които свързваме с името й, са посветени на Китай и Филипините. Авторката не крие любовта си към Китай и най-вече към китайците, които наричат българите свои приятели. Споделя, че е изгубила своя имунитет срещу злото, докато живее три години в азиатската държава. Хората там, казва Наталия, са "с чисти души, с една понякога детска наивност". Трудно се разделя с местните, с които създава истински приятелства, в големия, колкото Варна, китайски град Пънлай. "Там изпитах една приветливост и добронамереност към чужденеца. Чувствах се като в някакъв много особен свят", допълва Наталия Бояджиева.

Една невидима стена дели двата свята -  Китай и Филипините, смята тя. Единственото общо между тях се оказва само фактът, че се намират в Азия. Филипините - там живее две години, които се оказват недостатъчни, за да се изумява всеки ден от странностите в ритуалите и кулинарията там. Във Филипините, разказва Наталия Бояджиева, се усмихват дори и в тъжни моменти. "Те са запазили висотата на духа си, въпреки бедността", коментира авторката.

Двете книги, посветени на живота в Китай и Филипините, тя ще представи във Варна. Разговорът за изданието „Светлина от Изтока“ ще бъде от 18 часа днес в рамките на проекта „Живей“ на бул. „Цар Освободител“ 88. Книгата „Лицата на Филипините“ ще обсъждат участниците от читателски клуб „Орбита“ от 15 часа на 19 май, неделя, в заведение в близост до Севастопол.

Какви са приликите и разликите между Китай и Филипините, каква е връзката на азиатските държави с България, какво е “балют” и какви са характерните черти на китайците и филипинците? Чуйте в интервюто, което Наталия Бояджиева даде за предаването "Улица "Събота" по Радио Варна:ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителна изложба на деца от СУ "Климент Охридски"

Благотворителна изложба на младите художници от СУ "Климент Охридски" ще бъде открита в Арт салона на Радио Варна в понеделник - 27 май, о т 18.00 часа . Изложбата е традиционна. За нея са избрани рисунки от цялата учебна година нарисувани в различни техники и теми. Ще може да видите цялостното творчество на малките ни художници през  учебна..

публикувано на 27.05.19 в 06:55

Виктория Георгиева (MOUSE) – за работата с деца и уличното изкуство

Пета изложба „Азбука на въображението“ откриват във Варна   на 28 май, вторник, от 17 часа. В зала 2 на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ ще бъдат подредени рисунки на 50 деца от класа по рисуване за деца на Виктория Георгиева „Азбука на въображението“. Светът на децата е пълен с фантазия, с която е пълна и изложбата им...

публикувано на 25.05.19 в 16:21

Пътешествие в миналото на Балчик с Асен Петков

Преди да съществуват фотографските дронове, един пилот - изтребител от Военновъздушните сили на България, Асен Петков (1922-1976), създава стотици пейзажи, които разкриват град Балчик от птичи поглед. Това е младият мъж, отложил кариерата на художник, за да стане пилот, и художникът, изоставил страстта си летенето, за да съхрани завинаги любимия..

публикувано на 25.05.19 в 11:30

Колкото повече знаеш езика, толкова повече ти си човек

43-ма украинци взеха участие в празничното шествие за 24 май във Варна днес. Те са част от Българо-терновското дружество „Иван Вазов“ в град Николаев. Сред тях са директорът в неделното училище в Николев Олга Голот и преподавателят в учебното заведение доц. Владимир Гамза. Да почиташ корените си и никога да не забравяш първите думи,..

публикувано на 24.05.19 в 15:05

Шест икони с ликовете на Св. св. Кирил и Методий съхранява Регионалният исторически музей в Добрич

В  Добруджа има 11 икони с ликовете на Светите братя Кирил и Методий. Шест от тях се пазят в отдел „Възраждане” на Регионалния  исторически музей в Добрич. Според специалистите, тази сбирка е една от най-богатите в страната. „Зографисването на братята равноапостоли  е една нова тенденция, сравнително късна в нашата иконопис. Появява се през..

публикувано на 24.05.19 в 11:53

В Блачик разкриват тайнството на музиката и посветените в нея

Спектакъл за деца под наслов „Кой стои зад музиката" се организира тази вечер от 17,00 ч. в Каменна зала на Двореца в Балчик. Входът е свободен. "Дивертименто" е серия от интерактивни музикални представления за деца на възраст между 5 и 12 години. Спектаклите съчетават разкази за музиката, музикални изпълнения и музикални игри за посетителите...

публикувано на 23.05.19 в 14:22

Варненската драма представя "Криворазбраната цивилизация"

Режисирано представяне на театрални комедийни ситуации с текстове от възрожденската пиеса Криворазбраната цивилизация по Добри Войников. Попаднали в атмосферата на Възрожденската епоха, неусетно ставаме свидетели на сцени от самобитното ежедневие на българина от онова време, поднесени с типичния за куклено-драматичен театър Хенд хумор...

обновено на 23.05.19 в 06:32