Магията на къната с Цвети

| обновено на 04.09.19 в 06:40

И днес на сцената на Fun city + предстои интересна среща. От 17 до 20 ч. Цветелина Петкова ще рисува с къна, ще разкаже за смисъла и символиката на това източно изкуство, наречено Махенди.

Казва се Цветелина, но всички й казват Цвети!

Повече от цветна е. И обича цветя. Най-вече да ги рисува с къна!

Не е магьосница, но е магична.

Заразява с усмивка! И покорява с прекрасен син поглед.


Живее в собствен свят и прави света на другите приказен!

Душата й е чиста по детски, ръцете й са оцветени като на децата.


Разликата е, че нейните са с махенди- изкуството на рисуване с къна, идващо от източните култури. Получената татуировка е временна и стои до две седмици.

Това изкуство е считано за неотменна традиция в редица страни и напоследък привлича и европееца.

Европа практикува татуиране върху кожата за цял живот, арабските, азиатските и някои африкански страни използват метод, който временно оцветява кожата. По този начин хората имат възможност през живота си да правят различни картини, без да увреждат кожата и да не вредят на здравето си.

Има няколко стила на Mehendi. Сред тях са: индийски, северноафрикански, арабски и азиатски стилове.

Хората в Северна Африка понякога предпочитат да рисуват без конкретни модели форми, и просто да нарисуват краката или дланите си с къна. Азиатският е един вид смес от арабски ииндийски стилове. На фалангите на пръстите или страничните части на краката може да се приложи непрекъснат слой къна.

Индийският мехенди е нещо впечатляващо. Използват се различни символи: цветя, кръгове, спирали, образи на животни и др. В Индия мехеди е не само естетическа декорация на тялото.

Например Хена картини често се правят преди ритуали, традиционни празници. Вероятно няма да срещнете нито една индийска булка, чиито ръце и крака да не са  украсени със сложни модели.

Цветът на къната става по-тъмен един-два дни след прилагането му, затова не се страхувайте, че шаблоните веднага ще имат бледо червен цвят.

Тъй като къната е естествено хипоалергенно вещество, Мехенди няма да навреди, няма да предизвика дразнене и зачервяване на кожата.

Процесът на прилагане на мехенди не причинява дискомфорт и болка.

Днес мехенди е оригинална декорация за всякакви поводи: коледни партита, сватби, рождени дни, тематични партита и др.


За някои, Мехенди е традиция, за други – верен талисман, а за трети – почит към модата и начин на изразяване.
Репортерът ни Ваня Славова се срещна с Цвети. Усети благоуханието на къната и попита как започва всичко:

- Много ми е приятно. Казвам се Цвети. От четири години и половина рисувам с къна.

- Как започна всъщност това занимание?

- На мен ми беше мечта да ме нарисуват с къна. И отидох на едно събитие. Там срещнах една дама, която рисуваше с къна. Изключително колоритна личност, англичанка, живяла много години в Тибет и усвоила от там древните знания. Аз поисках да ме нарисува. Тя ми нарисува едната ръка и инстинктивно си подадох лявата ръка. Тогава не знаех всъщност какво означава. Но това нещо ме дръпна. Така както примерно си привлечен от магнит. Магнитът както привлича метала, така и аз бях привлечена по същия начин. В следващия момент отидох и си подадох и другата ръка. Жената хвана ръката ми и ми каза: "Идва ми да ти рисувам символ, който рядко ми излиза да рисувам. Това е много специален символ, времето ще ти отговори какво съм ти дала". Тогава не знаех нищо за къната. За мен това беше една красива, модерна рисунка, която аз исках да имам на ръката си.
- Да уточним, че махендито е богато понятие, с голяма символичност в себе си?

- Да, така е. За повечето хора махенди е една красива рисунка с къна. А всъщност къната е изключително мощна. В онзи момент, когато ме нарисуваха за първи път нямах представа. Но в мен се запечатаха думите на англичанката, че времето ще ми даде отговор.

-Какъв беше отговорът на времето?

-Когато къната, която ми нарисува, се изтри от ръцете ми, аз хванах едно конусче и почнах да рисувам себе си, след време и приятелките си. Те започнаха да ми споделят какво им се е случило, след като съм ги нарисувала. След една година на същото събитие аз отидох вече като рисуваща. Потърсих Кристин, въпросната дама, да й кажа какво ми се е случило, благодарение на вдъхновението, което тя ми е дала. Тя, дамата живееше във Велико Търново, тук, в България. Общи познати обаче ми казаха, че  е починала. Тогава разбрах, че тя ми е прехвърлила тази фина енергерика, която може да се прехвърли само от човек на човек. Намерих и информация какво означава рисуването от вътрешната страна на ръцете.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разговори на тротоара: Милена Симеонова

Рубриката “Разговори на тротоара” и този път предлага интересните отговори на десетте въпроса, които задаваме на свежите и цветни личности, свързани с Варна. В "Улица "Събота" думата даваме на Милена Симеонов а - момичето, част от редколегията на сборника “Ко-миксер” и проекта "All My Lives". Милена е човек, който обича комиксите и определено знае как..

публикувано на 22.09.19 в 14:49
Бисер Петков

Министър Бисер Петков: Да се намали броят на дните болничен, издаван от личните лекари

Да се намали броят на дните болничен, които личните лекари могат да издават. Това предложи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на дискусия, която потърси решения на проблема с фалшивите болнични листа. Предложенията на работодателите първите три дни от болничния да са неплатени или да се изплащат от НОИ, са социално..

публикувано на 20.09.19 в 14:44
Христо Родинов и лютите му чушки

Брутално лютият "Български дух" на Христо Родинов

Нов сорт люта чушка, наречена „Български дух” създаде фермерът Христо Родинов от варненското село Страшимирово. „Българският дух” е брутално лют – много повече, отколкото друг известен наш сорт – „Български морков”, обясни за Радио Варна Христо Родинов и допълни: Интересното при новата българска люта чушка е, че тя е кръстоска между..

публикувано на 19.09.19 в 10:51

Емил Билярски от MESZECSINKA: "Когато си на върха, единственото, което ти остава, е да скочиш в дълбокото"

MESZECSINKA е онзи подсъзнателен свят, който можеш да достигнеш или с помощта на нещо по-твърдо или с помощта на музиката. Вторият вариант е за предпочитане, защото води до психеделични измерения и светове, разказва приказки и споделя теории за онова, което е отвъд реалността. А и музиката е универсален език, колкото и клиширано да звучи. А в MESZECSINKA..

публикувано на 18.09.19 в 12:55

Политолози очакват оспорвани избори в София, Пловдив, и Варна

Интригата при изборите ще бъде в София, Пловдив и вероятно във Варна, каза пред БНР проф. Александър Маринов. Според него Цветан Цветанов доста ще липсва на ГЕРБ. „Остава да видим какво ще каже избирателят. Тези избори са рубиконът за ГЕРБ. Според мен това е вододелът, от който започва спускането или падането надолу. Тази партия много дълго..

публикувано на 18.09.19 в 10:53

Пчеларите Александър Маринов и Гюнтер Исмаилов - за лошия сезон и проблемите в сектора

Александър Маринов и Гюнтер Исмаилов са пчелари от Русе. Маринов има 160 пчелни семейства. Той и колегата му изкарват прехраната си с пчеларство от години. Двамата взеха участие в Международния панаир на пчеларски продукти , който се провежда във Варна до 19 септември. За нивото на пчеларството в България и проблемите на производителите на..

публикувано на 17.09.19 в 16:34

Красимир Премянов: Клисарова не е пожарно решение

Трябва да се промени политическият диалог не само вътре в партиите, но и между политическите сили, изказа мнение пред БНР Красимир Премянов, член на БСП. „Във Варна БСП беше значим фактор, защото това беше вторият по икономически статус град и област. Кадрите на БСП бяха основата, върху която се градеше това развитие. В последствие..

публикувано на 17.09.19 в 14:43