Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Икономически университет откриват изложба "99 от 100 – академични традиции в бъдещето"

Изложба-експозиция „99 от 100 – академични традиции в бъдещето“ ще бъде открита в Икономически университет-Варна. Проектът е документална изложба с архивни фотографии, документи, уникални издания на стари книги и учебни помагала, ценни предмети и др. експонати, свързани с историята на Икономически университет – Варна. Тя е посветена на 99-годишнината от създаването на първото висше икономическо училище в България и е своеобразна прелюдия към предстоящото отбелязване на вековния му юбилей на 14 май 2020 г. На тази дата се поставя началото на българското висше икономическо образование. Първите преподаватели във Висшето търговско училище идват от Русия, Париж, Будапеща, специализирали са в Берлин, Лайпциг и Мюнхен, Виена, Падуа, Женева, Прага. В своята близо 100-годишна история ИУ – Варна е подготвил над 153 хиляди икономисти, в това число много чужди граждани от над 70 страни. Днес в него се обучават над 10 000 български и чуждестранни студенти, подготвяни от близо 300 редовни преподаватели, 120 от които хабилитирани. Изложбата ще бъде експонирана в няколко пространства на академичната сграда – Студентската улица, Информационния център, читалнята на университетската библиотека, фоайето срещу зала 128, спортния комплекс. Тя ще бъде достъпна за всички граждани и гости на Варна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 28.03.24 в 16:31
Иванка Шалапатова

Шалапатова: Варна е добър пример за развитие на социалната икономика

Варна е добър пример за развитие на социалната и солидарна икономика. Това каза Министерството на труда и социалната политика Иванка Шалапатова във Варна. Това е една политика, която ще бъде разгърната с пълна силна, каза тя и допълни, че в морската столица има много добри практика. Според Шалапатова партньорството между бизнеса, университетите,..

публикувано на 28.03.24 в 16:25

Хората от Пчелина не вярват от ВиК да завършат канализацията до края на май

До края на май трябва да завършат дейностите по прокарване на канализация в местността Пчелина. Обнадеждаващата новина съобщи Сава Коев, ръководител на ВиК проекта. Остават още 5 канализационни клона. Работата по последния етап започва другата седмица, посочи още той. 

публикувано на 28.03.24 в 15:45

След сигнал за осквернен гроб в Тополи, възстановяват щетите за сметка на дружеството

Сигнал за счупени дървени кръстове на няколко гроба в гробищен парк "Тополи" подаде към редакцията на Радио Варна Пламен Дочев, който наскоро е загубил близък и е потърпевш от това поругаване на паметта на починалия. Оказва се, че на Задушница съседният гроб е със счупен кръст, а след няколко дни същото се случва и с гробното място, на което отива Дочев...

публикувано на 28.03.24 в 14:50

Ректорът на ИУ-Варна: Свиване на приема „Държавна поръчка“ и прекласиране на студентите всяка година ще повишат мотивацията

До 2030 г. 30% от българите в активна възраст да имат възможност да преминат през допълнително обучение, квалификация, етл. преквалификация. Това е една от големите цели на Министерство на труда и социалната политика, обяви във Варна ресорният министър в оставка Иванка Шалапатова. Към момента едва 7 % от трудоспособните българи преминават..

публикувано на 28.03.24 в 14:42

Прехвърлят собствеността на салона на VII СУ „Найден Геров“ на Община Варна

Собствеността върху изградения физкултурен салон на VII СУ „Найден Геров“ ще бъде прехвърлена на Община Варна, а след това ще бъдат предприети действия по завършване на базата.  Кметът на Варна Благомир Коцев и неговият екип проведоха поредица от срещи с представители на Министерството на младежта и спорта и на строителната фирма по повод решаването..

публикувано на 28.03.24 в 13:15

ОбС-Варна одобри продължаване на процедурата за изграждане на нова база на МГ

Общинският съвет във Варна даде съгласието за продължаване на процедурата по изграждане на нова учебна база на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Решението беше взето на днешното заседание на местния парламент с пълно единодушие, с 46 гласа „за“. Предвижда се модерният кампус да бъде изграден върху два имота – на ул. „Акад. Андрей Сахаров“ №..

публикувано на 28.03.24 в 13:01