НАСА оцени идеи на варненски студенти за колонизиране на Луната

Образователна програма за компютърни симулации за студенти от различни университети организира НАСА. България беше представена от студентите от Космическото студентско общество във ВВМУ-Варна. Те участваха в международна конференция за обсъждане на печеливши идеи, свързани с „колонизирането” на Луната във връзка с наличието там на елемента „хелий 3”, който може да реши енергийните проблеми на световната икономика, но синтетичното му производство струва скъпо, а там е в големи количества. Екипът на клуба от Варна спечели със своите идеи за апарати, които на Луната ще могат да помогнат за усвояването на елемента и за адаптацията на хората, които ще отидат. Те са разработили сценарий на компютърната симулация, представляваща взаимодействия между пет обекта-лунно летище, луномобил и два лунохода. Космолетът се изпраща, за да търси ресурси и подава информация към лунното летище, което изпраща информация към главния луноход, който пренася в себе си малките луноходи. Един от членовете на варненския екип, с ръководител доц.Веселка Радева, е студентът от ВВМУ Светослав Георгиев, който е подготвил моделите на всички обекти на Луната. Това е първия етап в подготовката на реални космически мисии. Поредната среща за координиране на всички компютърни симулации се проведе в Орландо,Флорида. Още за тази обща цел Светослав Георгиев разказа в предаването „Новият ден” :


ВИЖТЕ ОЩЕ

Учени: Рязкото отслабване крие сериозни рискове

Ако хора над средна възраст рязко се отърват от излишни килограми, това може да съкрати живота им. До този извод са стигнали китайски учени, чието изследване е публикувано от „Бритиш медикъл джърнъл“, предаде ТАСС. Изследователите изучили медицински данни на над 36 000 американци, които участвали в национално проучване за здравословното им..

публикувано на 18.10.19 в 10:51
На 4200 м над земята

Да скочиш с парашут

18 октомври е Денят на българския парашутист. На тази дата през 1944 г. легендарната Парашутна дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в бойни действия в битката при Стражин. При жестоките боеве с нацистите само в този ден загиват 36 български парашутисти. Укрепената линия на войските на Третия райх, обаче, е пробита и..

публикувано на 18.10.19 в 07:17

Експедиция: Намаляват китоподобните в наши води

Експедиция за проучване на китоподобните в български териториални води се проведе от 6 до 13 октомври. Първоначалните резултати показват изключително ниски числености, съобщава координаторът на проекта Димитър Попов от сдружението Зелени Балкани. С финансовата подкрепа на швейцарската организация OceanCare  този месец се проведе пета експедиция за..

публикувано на 17.10.19 в 10:33

„Архитектурното наследство на Таляна“ вече и в Младежкия дом

Изложба, посветена на ценните сгради на Стара Варна, вече ще може да бъде разгледана в Младежкия дом.  Експозицията, открита в навечерието на Световния ден на архитектурата в Морското казино, представя произведенията на ученици с профил "Изобразително изкуство" от СУ за хуманитарни науки и изкуства "К. Преславски" – Варна. Младите художници..

публикувано на 17.10.19 в 09:59

Международен конкурс за котешка красота ще се проведе в Истанбул

Организиран за седми път от Котешката федерация и асоциация „Щастлива котка“ на Турция, Международният конкурс за котешка красота ще бъде домакин на общо 200 котки от различни породи, пристигнали от цял свят. Състезанието ще се проведе в Истанбулския панаирен център. Котките порода Турски ван, на име Су и Башак, в момента се подготвят за големия..

публикувано на 16.10.19 в 15:47

Що е то ментална аритметика и как сработва при децата?

Менталното смятане стои в основата на менталната аритметика. Менталната аритметика е древен метод на смятане, който използва сметалото “абакус”. Първоначално децата се учат да смятат със сметалото, а впоследствие – чрез образа на абакуса. Т.е. менталното смятане е действие наум, при което децата си представят абакуса като холограма и..

публикувано на 16.10.19 в 11:22

Пикът на грипната епидемия се очаква през януари

Пик на грипната епидемия отново се очаква в края на януари или началото на февруари. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев . В момента нито у нас, нито в Европа има грип, в края на ноември ще има отделни случаи, допълни той. За поставяне на противогрипна ваксина не е късно. Подходящ е целият период от последното тримесечие на..

публикувано на 15.10.19 в 11:40