НАСА оцени идеи на варненски студенти за колонизиране на Луната

Образователна програма за компютърни симулации за студенти от различни университети организира НАСА. България беше представена от студентите от Космическото студентско общество във ВВМУ-Варна. Те участваха в международна конференция за обсъждане на печеливши идеи, свързани с „колонизирането” на Луната във връзка с наличието там на елемента „хелий 3”, който може да реши енергийните проблеми на световната икономика, но синтетичното му производство струва скъпо, а там е в големи количества. Екипът на клуба от Варна спечели със своите идеи за апарати, които на Луната ще могат да помогнат за усвояването на елемента и за адаптацията на хората, които ще отидат. Те са разработили сценарий на компютърната симулация, представляваща взаимодействия между пет обекта-лунно летище, луномобил и два лунохода. Космолетът се изпраща, за да търси ресурси и подава информация към лунното летище, което изпраща информация към главния луноход, който пренася в себе си малките луноходи. Един от членовете на варненския екип, с ръководител доц.Веселка Радева, е студентът от ВВМУ Светослав Георгиев, който е подготвил моделите на всички обекти на Луната. Това е първия етап в подготовката на реални космически мисии. Поредната среща за координиране на всички компютърни симулации се проведе в Орландо,Флорида. Още за тази обща цел Светослав Георгиев разказа в предаването „Новият ден” :


ВИЖТЕ ОЩЕ

24 май във Варна / снимки /

Над 25 000 ученици, учители, студенти и родители участваха в празничното шествие във Варна, въпреки лошото време и непрестанния дъжд. Празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост започна с благодарствен молебен в Катедралния храм „Успение Богородично“. А след това на площад „Св. св. Кирил и Методий“ бе издигнат..

обновено на 24.05.19 в 14:08

Кой научи американският хор "Хановер Колидж" на български език?

Съвместен концерт на Детски хор „Добри Христов” и   на един от най-старите академични хорове от Съединените щати – този на Хановер Колидж от Индиана, събра във Варнана една сцена над 100 певци. Хорът на Хановер Колидж е на повече от 180 години. Той е представителната част на програмата за хорово образование на колежа. Диригент на..

публикувано на 24.05.19 в 11:00

Руснак монтира ликовете на Св. св. Кирил и Методий на камбанарията в село Осеново

Ликовете на светите братя Кирил и Методий вече украсяват камбанарията в едноименния храм в село Осеново. Инициативата е на руснака Армен Шаумян. През 2007 г. той закупува имот в селото, категоричен, че това е неговото място. Иначе идва от Москва, дизайнер е и казва, че не обича да стои със скръстени ръце. Преди да реши да изобрази Кирил и..

обновено на 24.05.19 в 07:09

Оркестърът на Андре Рийо свири "Върви, народе възродени"

„Честит празник на буквите!”, ни поздравява в специалното видео Кралят на валса Андре Рийо, чийто оркестър ще свири в България на 8 и 9 юни. „Пазете идентичността си! Съхранявайте и се грижете за националната си култура!” Тя ви прави различни. А моята роля е да ви обединявам чрез музиката.”, казва още известният холандски цигулар и диригент...

публикувано на 23.05.19 в 15:36

Най-много приемни семейства има в област Варна

Среща между Oбластния екип по приемна грижа, Община Варна и професионалните приемни семейства, които участват в проекта „Приеми ме 2015”, се проведе от 10 часа в младежкия дом. Залата беше пълна с приемни родители и деца. Презентация изнесе Валентин Паранжев, администратор на проект приеми ме за област Варна. Той каза, че oбласт Варна е на първо..

публикувано на 23.05.19 в 11:22

Коментар: Урочасаният булевард

Не знам защо така ни се получава, но в медиите, а и социалните мрежи, когато стане дума за Варна все едни и същи неща си говорим. Ето минат се не минат ден-два и пак ...бул. „Левски“. Е, стига вече с тоя булевард! Взех да го сънувам, сериозно. Ето оная нощ се събудих целия треперещ – присъни ми се, че съм стигнал до „Максуда”. Вярно – за 4 минути,..

публикувано на 22.05.19 в 17:37

Варненец отглежда краставици под звуците на класическа музика

Варненец създаде първата иновативна оранжерия за отглеждане на растения в звукова среда, съобщиха днес от Областния информационен център. Проектът е реализиран с помощта на Програмата за развитие на селските райони. Иван Григоров е изградил стопанство от 12 декара, в което разсажда и произвежда краставици под звуците на класическа музика...

публикувано на 22.05.19 в 10:07