Премиерът определи като “лъжи“ твърдения на родители за Стратегията за детето

Заседание на Министерския съвет
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов определи като "лъжи", твърдения на родители, че има приета Стратегия за детето до 2030 година, която предвиждала деца да се отнемат от родителите им.

Борисов заяви, че е провокиран според него от лъжливите твърдения.

"Мразя лъжите. Национална стратегия за детето 2019-2030 година няма. На социалния министър възлагам – сутрин като стане, на обед и вечер да прави брифинг и да казва, че такава стратегия няма, защото във Фейсбук, включително, и протести готвят".

Премиерът каза още, че, когато документът се съгласува и се приеме от всички, ще има по-голяма сигурност.

"Да са сигурни хората и да спре спекулацията, че ще отидат да ти вземат детето и ще го дадат на някоя друга брачна двойка от трети род или нещо подобно. Това е приказката. Целта е тази стратегия да защити деца, които са попаднали в такива семейства".

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че и сега има случаи, в които е наложително децата да се изведат от семейството:

"Имаме деца, които са жертва на сексуално насилие, жертва на насилие в семейството. Има ли нормален човек, който смята, че при такава ситуация правилното решение е детето да се остави в семейството? С такива случаи се правят спекулации".

ВИЖТЕ ОЩЕ
Представители на Българската асоциация на заведенията внесоха писмо до президента с искане да бъде наложено вето върху Закона за шума.

Искане за вето върху Закона за защита от шума беше внесено в президентството

Представители на  Българската асоциация на заведенията  (БАЗ) внесоха днес искане до президента за налагане на вето на Закона за защита от шума. Причината за масовото недоволство е новият закон , с който се регулира работното време на увеселителните места по Черноморието и в останалите градове у нас. Според него те трябва да затварят в 22.30 часа...

публикувано на 27.06.19 в 16:20

Внимавайте със слънцето!

През последната седмица са се увеличили инцидентите с колабирали хора на обществени места във Варна заради високите температури. Те са 21, от които 13 жени на възраст от 20 до 85 години и 8 мъже - от 33 до 86 години. Това съобщи д-р Антоанета Касабова от Центъра за спешна медицинска помощ във Варна - чуйте повече в прикачения звуков файл...

публикувано на 27.06.19 в 16:20
Николина Ангелкова

Близо 590 млн. евро са приходите от международен туризъм у нас за първите 4 месеца на 2019-а г.

Приходите от международен туризъм за първите 4 месеца на годината възлизат на близо 590 милиона евро. Това е ръст от 4,2 % в сравнение със същия период на миналата година, каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред участниците в Пловдивския икономически форум. "От 2015 г. до 2018 г. ръстът е 34%, а на приходите - с 12% от БВП на страната се..

публикувано на 27.06.19 в 16:08

Океанографска станция вече събира данни за бреговата ерозия във Варненския залив

По инициатива на Асоциация на Българските Черноморски Общини   (АБЧО) и след редица проведени процедури и съгласуване с отговорните институции, океанографска станция HERMES BG1 вече е инсталирана и въведена в експлоатация в началото на тази седмица. Океанографската станция ще предоставя важна информация в реално време за състоянието на Черно..

публикувано на 27.06.19 в 15:32

Сесия на Общинския съвет: Главният архитект се скара на футболните фенове

На този въпрос отговор днес ще даде Общинският съвет във Варна, който трябва да обсъди и приеме отчетите на дружествата общинска собственост за 2018-а година. 41-то пленарно заседание на местния парламент започва в 9 часа. То ще е едно от последните в мандата на този Общински съвет тъй като почти веднага след лятната ваканция ще бъдат насрочени..

обновено на 27.06.19 в 15:12

Фалшива тревога приземи аварийно пътнически самолет край Лондон

Пътнически самолет на „Еър Индия“ направи „предохранително кацане“ на лондонското летище „Станстед“, след като авиокомпанията първоначално съобщи за бомбена заплаха, предаде Би Би Си. Полет AI191 следващ маршрут от индийския град Мумбай до Нюарк, САЩ. Британското министерство на отбраната съобщи, че е изтребител „Тайфун“ е ескортирал..

публикувано на 27.06.19 в 14:43

Новият командир на ВМС встъпи в длъжност

Новият командир на Военноморските сили е контраадмирал Кирил Михайлов. Той прие поста от вицеадмирал Митко Петев, който става военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и на Европейския съюз. „Възможно най-достойният адмирал приема поста. Аз съм убеден, че не само ще продължи това, което сме правили, но ще го прави..

обновено на 27.06.19 в 14:41