Най-красивите върхове са тези, на които не си бил

Книгата „България на крачка от Хималайската корона" бе представена в Радио Варна като част от програмата на Варна – Европейски град на спорта. Авторът доц. Сандю Бешев има богата колекция от спомени и преживявания, свързани с Татрите, Кавказ, Алпите и Памир. Има изкачвания и по върховете на Андите и Монголски Алтай. Има над 500 изкачени върха в три континента. В продължение на 50 години се занимава с научното изследване на историята и развитието на българския и световния алпинизъм. Книгата, двадесета поред, е в памет на алпиниста Боян Петров и е  посветена на 90-годишния юбилей на организирания алпинизъм в България. Той ще бъде отбелязан на 19 ноември тази година.

Със Сандю Бешев разговаря Румен Генов.

Господин Бешев, много ми хареса заглавието на книгата. Защо и как се сетихте за него?
Замисълът за заглавие на книгата беше „България с хималайската корона”, което означава, че страната ни има свои представители на всички четиринадесет осемхилядника. Замисълът беше аз да напиша текста, а Боян Петров да направи снимките. И той нарочно отиде на последния връх, за да може той да завърши короната и вече тя да бъде притежание на България. А той след още три върха той трябваше да стане индивидуален носител на короната. Но след случилото се пред мен остана въпроса дали да изчакам някой друг да изкачи върха. Тъй като не знам дали скоро ще се случи това, аз реших да публикувам книгата и на практика стана на крачка от короната. За това аз агитирам сега всички алпинисти да направят това. Някои обещават това да се случи през есента. И тогава аз ще направя второ допълнително издание на книгата.

Атанас Скатов е покорил един сериозен връх рано тази сутрин. /бел.ред. - 15.05/
Тук има малко разминаване в информацията. Първият българин, който първи е изкачил върха през тази година е адвокат Стефан Стефанов от София. Той е майстор на спорта по джудо. Той е изкачил върха пет часа преди Атанас Скатов. И когато слиза надолу той се среща със Скатов и му казва, че има още два-три часа до върха. Скатов е пуснал съобщението първи, защото е разполагал с техника, а Стефан няма такава. Той ми позвъни едва когато стигна до трети лагер, че е първият българин, който е изкачил Канчендзьонга заедно с една мексиканка и един чилиец. Така че на този ден имаме двама българи, изкачили върха.

Доколко добре познаваше Боян Петров? Изкачвал ли си се с него?
Едва ли е имало човек, който го познава по-добре от мен. Когато аз преподавах в Аграрния университет в Пловдив той дойде при мен и ми каза, че е пещерняк, но иска да се занимава с алпинизъм. И така изкара една година с мен. Но ние никога не сме се разделяли мисловно. Винаги коментирахме изкачването на върховете, къде и какво може да се очаква като изненада. Но след случилото се аз издадох книгата сам. Забавих се една година, за да събирам снимките. Там са 145 снимки на брой.

СнимкаТази книга разказвателна ли е или статистическа?
19 книги съм написал като алпинист. Тази съм я написал като историк. Аз се занимавам с история и развитие на световния алпинизъм. Доцентурата ми е на тема история и за това за съм се придържал към фактологията на отделните изкачвания, за да бъдат премахнати несъответствията.

Кое прави алпинизма такова голямо чудо? Много хора го обичат.
Той е малко специфичен. Докато алпинизмът беше само в Европа, Памир и Кавказ, той не беше толкова привлекателен. Но след като и ние българите отидохме на Хималаите, най-голямата планинска система в света, не може интереса на хората да не е в тази посока. Първата българска експедиция беше по повод 1300 години България. Може би най-голя принос имаше експедицията „Еверест 1984 година”. Тогава алпинизма влезе във всеки български дом и благодарение на Христо Проданов. Тогава аз стоях в редакцията на вестник Марица в Пловдив и следях телекса, за да разбера какво точно е станало. Нещо велико е това за първи път българин да стъпи на най-високата точка в света. След него е само Бог.

Вие обичате алпинизма. Защо?
Само 15 дни от моя трудов стаж са извън алпинизма. За мен това не е хоби, а професия. Завършил съм спортна академия, там съм преподавал туризъм, алпинизъм и ски. Целият ми живот е бил отдаден на алпинизма. Обичам го, защото съм бил на толкова много места, на които малко хора могат да бъдат. Аз имам изкачени върхове, на които човешки крак не е стъпвал. И това ми дава правото да дам име на този връх, съобразно правилата на Международната федерация по алпинизъм. За това с Варненската експедиция в далечно Перу ние изкачихме един връх и го нарекохме връх България. С това име нарекохме и един връх в Кавказ. Останалите, кръстени от мен върхове са връх Пловдив в Монголия, защото съм пловдивчанин и още 12 в различни точки по света. За това ме нарекоха кръстникът на върховете. С алпиниста Дойчин Боянов издадохме книга, озаглавена „Български върхове по картата на света”. Така стана една великолепна книга, която излезе на пазара преди две години.

И там горе как се чувстваш, когато си сам? Одухотворен ли си? Красиво ли е? Страшно ли е? Какво е чувството?
Това зависи от върха. Нямаш възможност да се радваш на това. Когато на 13 август 1967 година за първи път българин стъпва бяхме ного изморени, екипировката ни меше много лоша. Не почувствахме радост, а а изпълнен дълг.

Кое е най-високото и най-красивото място, на което си бил?

Ще отговоря с отговора на големия Владимир Висоцки. „Най-красивите върхове са тези, на които не си бил.”

Да очакваме ли нови книги?
Да, имам такива намерения, но малко искам да си почина от тази книга. На практика тя се превърна в енциклопедия на българския хималаизъм.

Снимка

ВИЖТЕ ОЩЕ

Богомил Пехливанов: Лодката ни е в перфектно състояние!

Екипажът на яхта Phoenix от ветроходен клуб "Синева" (Варна) в състав Богомил Пехливанов-шкипер, Бранимир Йовчев, Борис Минков, Веселина Пехливанова и Йоана Тодорова е новият шампион на завършилото във Варна държавно първенство в клас Conrad 25R. Бронзовият медалист от  държавното през миналата година постигна трети успех през този сезон, след..

публикувано на 22.07.19 в 14:44

Спомените за Конче №7 – говори дъщерята на Хачик Минасян

Ани Минасян е дъщеря на Хачик Минасян – човекът, който увековечава варненските деца, седнали на Конче №7 . Със сълзи в очите тя си спомня за почтеността и трудолюбието на баща си, който за близо 50 години е фотографирал няколко поколения варненци или до фонтаните при днешния Окръжен съд, или на входа на Морската градина. Той се е..

публикувано на 21.07.19 в 12:09

Николай Ангелов: Балчик е профилиран за семеен туризъм

„В Балчик нямаме проблем с шума, нямаме дискотека или заведение, която да работи на открито. Ако се разходите, ще видите, че от всички заведения, в две има жива музика и в 23-23.30 часа приключват.“ Това обясни пред БНР кметът на Балчик Николай Ангелов. Последното заведение с музика на открито било затворено преди няколко години, но дори..

обновено на 18.07.19 в 09:53

Симеон Тодоров в очакване на "Конче №7"

Близо година след като педиатърът Симеон Тодоров започна снимките по проекта си "Конче №7", близо 40 фотографии на  млади, стари и още по-стари варненци, а и не само варненци, с емблематичната детска играчка, която иначе в руския език е довела до появата на израза "конь педальньiй" ще могат да се видят в Арт салона на Радио Варна . Изложбата, която..

публикувано на 17.07.19 в 10:30

Мария Илиева: Почти винаги съм видимо доволна

На 16 юли , вторник Мария Илиева ще пее в Летния театър на Варна . Концертът е част от националното и турне под наслов "Всичко - най-добро от Мария Илиева" . В него изпълнителката ще представи новия си албум, включващ най-големите й хитове. Отново ще чуем „Лунен сън”, „Нищо”, “Alright”, „Сама”, „Крадена любов”, „Чуваш ли ме”, “I Like”, „Играя..

обновено на 13.07.19 в 15:04
Емил Радев

Емил Радев: Приоритетите ми са свързани с ЕП, няма да приема номинация за главен прокурор

Дискусия за приоритетите в новия мандат на българските евродепутати организира днес в НДК бюрото на Европейския парламент. Там някои от българските новоизбрани евродепутати ще представят основни теми, по които ще работят през новия мандат на ЕП Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП сподели в аванс за БНР,  че очаква новия мандат в ЕП да бъде „много..

публикувано на 12.07.19 в 11:09

Nasimo: Аз съм единственото извънземно, което съм срещал

25 години след началото на своята кариера като едно от водещите имена в европейската графити култура, Станислав Трифонов - Насимо е сред най-обичаните съвременни български художници. Печели безспорното уважение на своите колеги от графити сцената, както и признанието на артисти от различни сфери за популярността на своите творчески..

публикувано на 10.07.19 в 15:19