Най-красивите върхове са тези, на които не си бил

Книгата „България на крачка от Хималайската корона" бе представена в Радио Варна като част от програмата на Варна – Европейски град на спорта. Авторът доц. Сандю Бешев има богата колекция от спомени и преживявания, свързани с Татрите, Кавказ, Алпите и Памир. Има изкачвания и по върховете на Андите и Монголски Алтай. Има над 500 изкачени върха в три континента. В продължение на 50 години се занимава с научното изследване на историята и развитието на българския и световния алпинизъм. Книгата, двадесета поред, е в памет на алпиниста Боян Петров и е  посветена на 90-годишния юбилей на организирания алпинизъм в България. Той ще бъде отбелязан на 19 ноември тази година.

Със Сандю Бешев разговаря Румен Генов.

Господин Бешев, много ми хареса заглавието на книгата. Защо и как се сетихте за него?
Замисълът за заглавие на книгата беше „България с хималайската корона”, което означава, че страната ни има свои представители на всички четиринадесет осемхилядника. Замисълът беше аз да напиша текста, а Боян Петров да направи снимките. И той нарочно отиде на последния връх, за да може той да завърши короната и вече тя да бъде притежание на България. А той след още три върха той трябваше да стане индивидуален носител на короната. Но след случилото се пред мен остана въпроса дали да изчакам някой друг да изкачи върха. Тъй като не знам дали скоро ще се случи това, аз реших да публикувам книгата и на практика стана на крачка от короната. За това аз агитирам сега всички алпинисти да направят това. Някои обещават това да се случи през есента. И тогава аз ще направя второ допълнително издание на книгата.

Атанас Скатов е покорил един сериозен връх рано тази сутрин. /бел.ред. - 15.05/
Тук има малко разминаване в информацията. Първият българин, който първи е изкачил върха през тази година е адвокат Стефан Стефанов от София. Той е майстор на спорта по джудо. Той е изкачил върха пет часа преди Атанас Скатов. И когато слиза надолу той се среща със Скатов и му казва, че има още два-три часа до върха. Скатов е пуснал съобщението първи, защото е разполагал с техника, а Стефан няма такава. Той ми позвъни едва когато стигна до трети лагер, че е първият българин, който е изкачил Канчендзьонга заедно с една мексиканка и един чилиец. Така че на този ден имаме двама българи, изкачили върха.

Доколко добре познаваше Боян Петров? Изкачвал ли си се с него?
Едва ли е имало човек, който го познава по-добре от мен. Когато аз преподавах в Аграрния университет в Пловдив той дойде при мен и ми каза, че е пещерняк, но иска да се занимава с алпинизъм. И така изкара една година с мен. Но ние никога не сме се разделяли мисловно. Винаги коментирахме изкачването на върховете, къде и какво може да се очаква като изненада. Но след случилото се аз издадох книгата сам. Забавих се една година, за да събирам снимките. Там са 145 снимки на брой.

СнимкаТази книга разказвателна ли е или статистическа?
19 книги съм написал като алпинист. Тази съм я написал като историк. Аз се занимавам с история и развитие на световния алпинизъм. Доцентурата ми е на тема история и за това за съм се придържал към фактологията на отделните изкачвания, за да бъдат премахнати несъответствията.

Кое прави алпинизма такова голямо чудо? Много хора го обичат.
Той е малко специфичен. Докато алпинизмът беше само в Европа, Памир и Кавказ, той не беше толкова привлекателен. Но след като и ние българите отидохме на Хималаите, най-голямата планинска система в света, не може интереса на хората да не е в тази посока. Първата българска експедиция беше по повод 1300 години България. Може би най-голя принос имаше експедицията „Еверест 1984 година”. Тогава алпинизма влезе във всеки български дом и благодарение на Христо Проданов. Тогава аз стоях в редакцията на вестник Марица в Пловдив и следях телекса, за да разбера какво точно е станало. Нещо велико е това за първи път българин да стъпи на най-високата точка в света. След него е само Бог.

Вие обичате алпинизма. Защо?
Само 15 дни от моя трудов стаж са извън алпинизма. За мен това не е хоби, а професия. Завършил съм спортна академия, там съм преподавал туризъм, алпинизъм и ски. Целият ми живот е бил отдаден на алпинизма. Обичам го, защото съм бил на толкова много места, на които малко хора могат да бъдат. Аз имам изкачени върхове, на които човешки крак не е стъпвал. И това ми дава правото да дам име на този връх, съобразно правилата на Международната федерация по алпинизъм. За това с Варненската експедиция в далечно Перу ние изкачихме един връх и го нарекохме връх България. С това име нарекохме и един връх в Кавказ. Останалите, кръстени от мен върхове са връх Пловдив в Монголия, защото съм пловдивчанин и още 12 в различни точки по света. За това ме нарекоха кръстникът на върховете. С алпиниста Дойчин Боянов издадохме книга, озаглавена „Български върхове по картата на света”. Така стана една великолепна книга, която излезе на пазара преди две години.

И там горе как се чувстваш, когато си сам? Одухотворен ли си? Красиво ли е? Страшно ли е? Какво е чувството?
Това зависи от върха. Нямаш възможност да се радваш на това. Когато на 13 август 1967 година за първи път българин стъпва бяхме ного изморени, екипировката ни меше много лоша. Не почувствахме радост, а а изпълнен дълг.

Кое е най-високото и най-красивото място, на което си бил?

Ще отговоря с отговора на големия Владимир Висоцки. „Най-красивите върхове са тези, на които не си бил.”

Да очакваме ли нови книги?
Да, имам такива намерения, но малко искам да си почина от тази книга. На практика тя се превърна в енциклопедия на българския хималаизъм.

Снимка

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Илия Желев: Студени билкови чайове освежават през лятото

Доц. Илия Желев е на 39 години. Роден е в гр. Дулово. През 2003 год. завършва МУ-София, Фармацевтичен факултет. От 2006 г. до 2012 г. е асистент към катедра „Фармацевтични науки”, секция „Фармакогнозия” гр. Пловдив. От 2012 г. е асистент към Фармацевтичен факултет на МУ– Варна, Катедра “Фармацевтични науки”. Придобива специалност "Лечебни растения и..

публикувано на 24.06.19 в 16:32

Архитект Станчо Веков: Имам сграда - мечта!

До 28 юни 2019 г. в Дома на архитекта – Варна може да видите ретроспективната изложба на доц. д-р арх. Станчо Веков „Построено/Непостроено. 50:50“ . Тя е по повод 45-годишната му творческа дейност и неговата 70-годишнина. Отразява творческия път на автора в архитектурни табла с негови реализирани обекти и нереализирани проекти в..

публикувано на 24.06.19 в 10:56

Музиката е музика и няма нужда от обяснения

Под майсторската палка на маестро Грегъри Бухалтер от Метрополитън опера три поредни вечери варненската публика се срещна с духа на приказната Флоренция от 1298 година чрез оперите на Пучини - "Сестра Анджелика" и "Джани Скики". Диригент на оркестъра е маестро Грегъри Бухалтер от Метрополитън опера, който за втори път работи в България. За мен..

публикувано на 21.06.19 в 13:06

Майстор на късия разказ гостува във Варна

Сборникът с разкази “Техническа проверка“ e дебютна книга на Ангел Иванов, донесла му наградата за дебют "Южна пролет" 2019. Книгата съдържа текстове, писани през последните 12 години. В представянето на 20 юни от 18 ч. във Варна ще участват актрисата ИНА ДОБРЕВА и писателят ЛЮДМИЛ СТАНЕВ. Ангел Иванов е роден в Габрово през 1988 г...

обновено на 20.06.19 в 16:03
Ерик Уайнър в Античния театър в Пловдив.

Ерик Уайнър: Журналистиката не може да е абсолютно точна, но може да е 100% безпристрастна

Ерик Уайнър е автор на няколко книги, бивш журналист и чуждестранен кореспондент на Националното Обществено радио на САЩ, с репортажи от повече от 40 държави. Той беше един от основните говорители на 6-ия Световен конгрес на информационните агенции „Бъдещето на Новините“, който се проведе в София по инициатива на БТА. На тържествена церемония..

публикувано на 20.06.19 в 15:54
Ибрахим от Рибново

Валерий Пощаров: Фотографията може да накара времето да спре

Винаги съм смятал, че фотографията е сравнима с поезията. Тя е поезията на визуалните изкуства, защото при нея няма толкова техника. При нея си освободен от много условности, които откриваме в други жанрове на визуалните изкуства. Там има един директен прочит, особено що се отнася до документалната фотография, когато фотографът усеща света..

публикувано на 19.06.19 в 11:20

Атанас Киряков: Животът ми беше шарен, разнообразен и много интересен

Голямата награда на 18-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми спечели бразилската лента „ТВОЙ РЕД Е“ на режисьорката Елиза Капаи. Според журито той е особено смел, майсторски, оригинален и въздействащ филм за осъзнаването на силата на социалния протест. 59 филма бяха включени в четирите конкурсни фестивални..

публикувано на 18.06.19 в 11:23