Най-красивите върхове са тези, на които не си бил

Книгата „България на крачка от Хималайската корона" бе представена в Радио Варна като част от програмата на Варна – Европейски град на спорта. Авторът доц. Сандю Бешев има богата колекция от спомени и преживявания, свързани с Татрите, Кавказ, Алпите и Памир. Има изкачвания и по върховете на Андите и Монголски Алтай. Има над 500 изкачени върха в три континента. В продължение на 50 години се занимава с научното изследване на историята и развитието на българския и световния алпинизъм. Книгата, двадесета поред, е в памет на алпиниста Боян Петров и е  посветена на 90-годишния юбилей на организирания алпинизъм в България. Той ще бъде отбелязан на 19 ноември тази година.

Със Сандю Бешев разговаря Румен Генов.

Господин Бешев, много ми хареса заглавието на книгата. Защо и как се сетихте за него?
Замисълът за заглавие на книгата беше „България с хималайската корона”, което означава, че страната ни има свои представители на всички четиринадесет осемхилядника. Замисълът беше аз да напиша текста, а Боян Петров да направи снимките. И той нарочно отиде на последния връх, за да може той да завърши короната и вече тя да бъде притежание на България. А той след още три върха той трябваше да стане индивидуален носител на короната. Но след случилото се пред мен остана въпроса дали да изчакам някой друг да изкачи върха. Тъй като не знам дали скоро ще се случи това, аз реших да публикувам книгата и на практика стана на крачка от короната. За това аз агитирам сега всички алпинисти да направят това. Някои обещават това да се случи през есента. И тогава аз ще направя второ допълнително издание на книгата.

Атанас Скатов е покорил един сериозен връх рано тази сутрин. /бел.ред. - 15.05/
Тук има малко разминаване в информацията. Първият българин, който първи е изкачил върха през тази година е адвокат Стефан Стефанов от София. Той е майстор на спорта по джудо. Той е изкачил върха пет часа преди Атанас Скатов. И когато слиза надолу той се среща със Скатов и му казва, че има още два-три часа до върха. Скатов е пуснал съобщението първи, защото е разполагал с техника, а Стефан няма такава. Той ми позвъни едва когато стигна до трети лагер, че е първият българин, който е изкачил Канчендзьонга заедно с една мексиканка и един чилиец. Така че на този ден имаме двама българи, изкачили върха.

Доколко добре познаваше Боян Петров? Изкачвал ли си се с него?
Едва ли е имало човек, който го познава по-добре от мен. Когато аз преподавах в Аграрния университет в Пловдив той дойде при мен и ми каза, че е пещерняк, но иска да се занимава с алпинизъм. И така изкара една година с мен. Но ние никога не сме се разделяли мисловно. Винаги коментирахме изкачването на върховете, къде и какво може да се очаква като изненада. Но след случилото се аз издадох книгата сам. Забавих се една година, за да събирам снимките. Там са 145 снимки на брой.

СнимкаТази книга разказвателна ли е или статистическа?
19 книги съм написал като алпинист. Тази съм я написал като историк. Аз се занимавам с история и развитие на световния алпинизъм. Доцентурата ми е на тема история и за това за съм се придържал към фактологията на отделните изкачвания, за да бъдат премахнати несъответствията.

Кое прави алпинизма такова голямо чудо? Много хора го обичат.
Той е малко специфичен. Докато алпинизмът беше само в Европа, Памир и Кавказ, той не беше толкова привлекателен. Но след като и ние българите отидохме на Хималаите, най-голямата планинска система в света, не може интереса на хората да не е в тази посока. Първата българска експедиция беше по повод 1300 години България. Може би най-голя принос имаше експедицията „Еверест 1984 година”. Тогава алпинизма влезе във всеки български дом и благодарение на Христо Проданов. Тогава аз стоях в редакцията на вестник Марица в Пловдив и следях телекса, за да разбера какво точно е станало. Нещо велико е това за първи път българин да стъпи на най-високата точка в света. След него е само Бог.

Вие обичате алпинизма. Защо?
Само 15 дни от моя трудов стаж са извън алпинизма. За мен това не е хоби, а професия. Завършил съм спортна академия, там съм преподавал туризъм, алпинизъм и ски. Целият ми живот е бил отдаден на алпинизма. Обичам го, защото съм бил на толкова много места, на които малко хора могат да бъдат. Аз имам изкачени върхове, на които човешки крак не е стъпвал. И това ми дава правото да дам име на този връх, съобразно правилата на Международната федерация по алпинизъм. За това с Варненската експедиция в далечно Перу ние изкачихме един връх и го нарекохме връх България. С това име нарекохме и един връх в Кавказ. Останалите, кръстени от мен върхове са връх Пловдив в Монголия, защото съм пловдивчанин и още 12 в различни точки по света. За това ме нарекоха кръстникът на върховете. С алпиниста Дойчин Боянов издадохме книга, озаглавена „Български върхове по картата на света”. Така стана една великолепна книга, която излезе на пазара преди две години.

И там горе как се чувстваш, когато си сам? Одухотворен ли си? Красиво ли е? Страшно ли е? Какво е чувството?
Това зависи от върха. Нямаш възможност да се радваш на това. Когато на 13 август 1967 година за първи път българин стъпва бяхме ного изморени, екипировката ни меше много лоша. Не почувствахме радост, а а изпълнен дълг.

Кое е най-високото и най-красивото място, на което си бил?

Ще отговоря с отговора на големия Владимир Висоцки. „Най-красивите върхове са тези, на които не си бил.”

Да очакваме ли нови книги?
Да, имам такива намерения, но малко искам да си почина от тази книга. На практика тя се превърна в енциклопедия на българския хималаизъм.

Снимка

ВИЖТЕ ОЩЕ

Богдан: Къде е Вашето ТАМ?

След 23 години в Америка Богдан получава зелена карта и се завръща в България за първи път. При първото си стъпване в родината заснема пълнометражния документален филм "Там", с който обикаля страната тази година. "ТАМ" показва България през моите очи, както я виждам за първи път след 23-ри години. Нарочно няма трейлър с кадри от България,..

публикувано на 14.10.19 в 17:43
Стела Кенфийлд

Стела Кенфийлд - между Бързица и Сиатъл

Между провадийското село Бързица и американския град   Сиатъл – така преминава животът на Стела Кенфийлд. Родом е от варненско, но става гражданин на света още през 1980 година. Срещнахме се в провадийското село Бързица, покани ни в къщата, в която живее – с голям двор, овощни дървета и зеленчукова градина. След близо 35 години в чужбина..

публикувано на 14.10.19 в 08:35

Улицата на готвачите (на колела) във Варна

Поредното издание на фестивала на храната, но с нова и по-голяма локация, ще зарадва варненци и гости на града от петък до неделя включително. Мястото е по-голямо от досегашните – в градинката на пл. "Севастопол" във Варна. Три дни вкусна храна и крафт бира, атрактивни каравани, сред които трансформирана пожарна кола и автобус. Повече в аванс разказва..

публикувано на 12.10.19 в 09:00

Петко Ковачев: Въвеждането на зелена енергия не беше направено за малките производители

Възможностите за участие на гражданите в управлението на средствата от еврофондовете 2021 – 2027 г. са тема на международния форум „Граждански пространства“ във Варна. Граждански активисти от България, Румъния, Унгария, Словакия, Полша и Чехия ще разкажат за предизвикателствата пред участието на граждански организации в оперативните програми в..

публикувано на 09.10.19 в 11:28
health

Да избереш България за своя втора родина - историята на семейство Екин

На фона на протестите на медицинските сестри, които искат достойно заплащане за труда си, български лекар е номиниран за Оскар в медицината. Един гениален и уникален български лекар извършва невероятни операции и спасява човешки живот всеки ден. Той стигна до мозъка на 10-годишно дете през вена на крака му. Това не е единичен случай за висок..

публикувано на 09.10.19 в 10:10
Надя Петрова

Тракийската певица Надя Петрова - от сватбарската сцена до Първо студио на БНР

Народната певица Надя Петрова записа три тракийски песни с Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. Песните "Провикнала се Ирина", "Стоил Русанки продума" и "Дарина мома хубава" са аранжирани от Ангел Димитиров и за първи път ще прозвучат пред публика на 10 октомври в Първо студио на БНР в столицата. Надя Петрова е..

обновено на 07.10.19 в 15:29

Разговори на тротоара: Стоян Радев

Той не работи в театъра - той живее там. Заразителният му смях се чува отдалеч. Синият поглед и позитивизмът привличат и променят и най-сивия ден. Смята, че театърът се прави от отбор единомишленици и винаги говори за това изкуство в множествено число. Стоян Радев е актьор и режисьор, а как отговори от първо лице на въпросите от рубриката “Разговори на..

публикувано на 06.10.19 в 11:35