Лападът - полезен, но какво още трябва да знаем

След големите пролетни празници на трапезата ни все по-често са големите салати. Сега им е времето. Лападът е един от продуктите, които мнозина предпочитат и има защо, обясни д-р Людмила Емилова:

Защо, д-р Емилова, с какво е полезен лападът?

Изключително полезен за хората зеленчук е лападът.  Той е побратим с киселеца и помним колко много са го обичали на времето нашите баби. Непременно пролетно време е имало някаква супичка с киселец и лапад, разбира се. Много често са съчетавали  и с коприва такива супички. По нататък ще кажем какво точно са целели с тази комбинация нашите баби и прабаби.

Лападът е изключително ценен и полезен. Тук може да се учудят мнозина, но той съдържа и доста белтъчини. Освен това има витамини от групата В, има калций, калий, натрий, фосфор.

В сурово състояние лападът не е особено привлекателен като храна, освен пресни листенца докато са още мънички да нарежем в салатата.

СнимкаКогато обаче е попарен, сварен, прибавен в супичка или друго ядене, лападът е изключително вкусен и едновременно с това и полезен.

Тъй като съдържа много желязо и хлорофил той се превръща в силно пречистваща за човешкия организъм храна. Особено пролетно време всички имаме нужда да се пречистим от  дългите трапези с много  животински храни. Затова лападът е чудесно ценно и полезно средство в сегашния период от време.

Как е правилно да се приготви лападът?

Лападът съдържа оксалати и обикновено хората се страхуват, тъй като оксаловата киселина често заключва част от калция в храната  и пречи за неговото усвояване. Освен това може да се образуват оксалатни камъни в бъбреците. По тази причина хората, които се хранят здравословно, нямат никакъв проблем да хапват лапад по-често през седмицата под най-различна форма, в най-различни гозби.

Но тези, които имат оксалатни камъни в бъбреците, е хубаво да го избягват или да го готвят по-рядко.

В същото време лападът има изразено разхлабващо действие. Затова е подходящ за хората с тежък хроничен запек. В комбинация с коприва има още-силен и добър ефект

Разбира се, майките които кърмят, ако прекалят с лапад и коприва, това може да доведе до малко по-често изхождане на бебенцата им.  Затова майките-кърмачки трябва умерено да приемат супички от лапад и особено супички от лапад и коприва.

Коя е любимата рецепта с лапад на д-р Емилова?

СнимкаСупа от лапад. С малко прибавен ориз става чудесно. Леко киселичка се получава и няма нужда да се прибавя лимон. Като се добави и зелен пресен чесън става страхотен деликатес.

Кои са другите храни, съдържащи повече оксалати?

Оксалати има доста в елдата, в бадемите, в сладките картофи и кейла.  Кейлът е много полезен и заедно с руколота и мангола, тъй като са тъмно зелени листни зеленчуци, имат най-голям брой полезни хранителни вещества на една калория по схемата Фърман – 100 точки. Даже зеленият чай и кафето също имат оксалати. И по тази причина трябва да се използват. Но внимателно. В случая важи правилото – дозата прави отровата. Ако не прекаляваме с количеството, ако не се яде всеки ден, няма риск за здравето.

Клиникато на д-р Людмила Емилова остава в хотел „Аква Азур“ до 15 юни. След това от началото на юли ще бъде в курорта Боровец.

Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Чесънът възпрепятства развитието на раковите клетки

Чесънът има повече от 150 ценни съставки в съдържанието си, но най-важната сред тях е алицинът. Той се намира в цитоплазмата на клетката. Във вакуолите се намира ензим, който превръща по-сложните съединения в алицин. И за това най-полезен за здравето ни е чесънът, когато го смачкаме, разказва д-р Людмила Емилова. И както старите глави чесън,..

публикувано на 16.09.19 в 06:00

Плодолечението дава заряд, сила и енергия

13 години Татяна Стоянова посещава клиниката на д-р Людмила Емилова и споделя идеята за здравословен начин на живот в ежедневието си. През 2003-та година Татяна опитва за първи път лечебното гладуване с резервираното убеждение, че то е несъвместимо с нейното обичайно ниско кръвно. Много бързо обаче разбира, че режимът на плодове и чай я кара да..

публикувано на 09.09.19 в 06:00

Природосъобразният живот е разковничето да си здрав

Няколко сериозни диагнози и необходимостта от спазване на природосъобразен живот, но задължително под лекарски контрол. Това са причините българското семейство Манови, които от години живеят в САЩ, да потърсят  помощ от д-р Людмила Емилова. Здравейте! Каква е Вашата история накратко? Казвам се Красимир Манов, роден съм в България, но от 30 години..

публикувано на 02.09.19 в 15:45

Здрави и спокойни са децата, родени след плодолечение при д-р Емилова

Тотална промяна  се случва в живота на бившата гимнастичка Милена Георгиева от  София след срещата и с д-р Людмила Емилова. Първата ми среща с д-р Емилова беше след тежка бременност и раждане. Качих 30 килограма. Възстановяването беше трудно и тежко. Така реших да опитам в клиниката на д-р Емилова. В началото беше трудно. Чувствах се отпаднала и..

публикувано на 26.08.19 в 14:26

Три поколения жени с пълно доверие към д-р Емилова

"Плодолечението е моето лечение и за всичко се доверявам на д-р Емилова". Така Феня Динкова от Пазарджик започва разказа си защо избира  да отпразнува 63 си рожден ден с дъщерята и внучката в клиниката при д-р Людмила Емилова. Всяка година тя поне по два пъти се среща с докторката и провежда гладолечение под нейно наблюдение.  Резултатите,..

публикувано на 19.08.19 в 12:50

Плодолечението помага и при анорексия

Програмата за природосъобразен начин на живот на д-р Людмила Емилова помага не само на хора с повече килограми, но и на такива, които са под нормата. За това разказва д-р Донна Спасова, която е последното попълнение в клиниката на д-р Емилова. -   Какво се случи при Вас? -   Аз не бях с наднормено тегло, а тежах 55 килограма...

публикувано на 12.08.19 в 06:00

При д-р Емилова си поемам дъх

Необходимостта да обърне духовните очи към себе си е една от причините Маргарита Хофер да дойде отново в клиниката на д-р Емилова. Тя идва от Швейцария, където живее в продължение на десетилетия. "Посвещават те в теб самия и ти казват да се вземеш в ръце“. Така звучи случващото се в клиниката на д-р Емилова през очите на една от нейните..

публикувано на 05.08.19 в 06:00