Лападът - полезен, но какво още трябва да знаем

След големите пролетни празници на трапезата ни все по-често са големите салати. Сега им е времето. Лападът е един от продуктите, които мнозина предпочитат и има защо, обясни д-р Людмила Емилова:

Защо, д-р Емилова, с какво е полезен лападът?

Изключително полезен за хората зеленчук е лападът.  Той е побратим с киселеца и помним колко много са го обичали на времето нашите баби. Непременно пролетно време е имало някаква супичка с киселец и лапад, разбира се. Много често са съчетавали  и с коприва такива супички. По нататък ще кажем какво точно са целели с тази комбинация нашите баби и прабаби.

Лападът е изключително ценен и полезен. Тук може да се учудят мнозина, но той съдържа и доста белтъчини. Освен това има витамини от групата В, има калций, калий, натрий, фосфор.

В сурово състояние лападът не е особено привлекателен като храна, освен пресни листенца докато са още мънички да нарежем в салатата.

СнимкаКогато обаче е попарен, сварен, прибавен в супичка или друго ядене, лападът е изключително вкусен и едновременно с това и полезен.

Тъй като съдържа много желязо и хлорофил той се превръща в силно пречистваща за човешкия организъм храна. Особено пролетно време всички имаме нужда да се пречистим от  дългите трапези с много  животински храни. Затова лападът е чудесно ценно и полезно средство в сегашния период от време.

Как е правилно да се приготви лападът?

Лападът съдържа оксалати и обикновено хората се страхуват, тъй като оксаловата киселина често заключва част от калция в храната  и пречи за неговото усвояване. Освен това може да се образуват оксалатни камъни в бъбреците. По тази причина хората, които се хранят здравословно, нямат никакъв проблем да хапват лапад по-често през седмицата под най-различна форма, в най-различни гозби.

Но тези, които имат оксалатни камъни в бъбреците, е хубаво да го избягват или да го готвят по-рядко.

В същото време лападът има изразено разхлабващо действие. Затова е подходящ за хората с тежък хроничен запек. В комбинация с коприва има още-силен и добър ефект

Разбира се, майките които кърмят, ако прекалят с лапад и коприва, това може да доведе до малко по-често изхождане на бебенцата им.  Затова майките-кърмачки трябва умерено да приемат супички от лапад и особено супички от лапад и коприва.

Коя е любимата рецепта с лапад на д-р Емилова?

СнимкаСупа от лапад. С малко прибавен ориз става чудесно. Леко киселичка се получава и няма нужда да се прибавя лимон. Като се добави и зелен пресен чесън става страхотен деликатес.

Кои са другите храни, съдържащи повече оксалати?

Оксалати има доста в елдата, в бадемите, в сладките картофи и кейла.  Кейлът е много полезен и заедно с руколота и мангола, тъй като са тъмно зелени листни зеленчуци, имат най-голям брой полезни хранителни вещества на една калория по схемата Фърман – 100 точки. Даже зеленият чай и кафето също имат оксалати. И по тази причина трябва да се използват. Но внимателно. В случая важи правилото – дозата прави отровата. Ако не прекаляваме с количеството, ако не се яде всеки ден, няма риск за здравето.

Клиникато на д-р Людмила Емилова остава в хотел „Аква Азур“ до 15 юни. След това от началото на юли ще бъде в курорта Боровец.

Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Емилова: Гладуването се дели на черешово и всички останали

На Еньовден честит празник, д-р Емилова! Вие особено цените билките и всичко, което се съдържа в природата около нас.   В сезона на черешите сме – какво е важно да знаем за тях и защо е важно да не ги пропускаме? Винаги гладуванията при пациентите и при себе си ги деля на два вида – черешово гладуване и всички останали. Започваме с..

публикувано на 24.06.19 в 06:30

Д-р Емилова: "Най-често всички, които идват за първи път, не го правят за последен"

Лятото е сезонът, в който повечето хора обръщат внимание на това как изглеждат Винаги e подходящо човек да направи нещо за себе си. Има периоди в годината обаче,  които са особено подходящи  - от днес започва Петровият пост. Д-р Емилова, какво е хубаво да направим- сега има и много пресни сезонни зеленчуци Прекрасно време..

публикувано на 17.06.19 в 15:41

Трябва да сте горди, че д-р Емилова е от Варна

Марияна Пантелеева e от Пазарджик. Тя вярва в програмата на д-р  Емилова защото я е изпитала.  Пациентка е от 2001 година. Тук успявам да разтоваря стреса си, негативните преживявания от нормалния живот. Гладът помага и при автоимунните ми заболявания. Почти 20 години спазвате тази програма? За съжаление у дома не успявам да..

публикувано на 09.06.19 в 19:05

Миглена Йорданова посвещава 15 години от живота си на здравословния начин на живот

15 години Миглена Йорданова се опитва да живее и се храни здравословно по съветите на д-р Емилова. Тя е родом от Генерал Тошево, но от години живее в Южна Испания. В търсене на щастие и по-добър живот Миглена намира своя втори дом в туристическия град Торемолинос. Ценител на топлото време, активния спорт и хубавата храна в свободното време,..

публикувано на 03.06.19 в 05:25

Чесънът - природният антибиотик

Чесънът е неизменна част от трапезата и от много готварски рецепти в българската кухня. Мнозина обаче го избягват заради неприятната миризма въпреки полезните съставки. Според д-р Людмила Емилова пресният чесън е много по-полезен и неговата антиоксидантна сила е в пъти по-голяма от тази на стария. За предпочитане е той да бъде доставен от..

публикувано на 27.05.19 в 05:00

В клиниката на д-р Емилова получаваш всичко – и за душата, и за здравето

Изключително доволна си тръгва от клиниката на д-р Емилова една дама от Добрич, която за първи път се е доверила на плодолечението. Казвам се Стоянка Ганчева Циброва. Строителен инженер по професия. Действително идвам за първи път. Имам доста стари заболявания -  висок холестерол,  омазнен черен дроб, сърдечни проблеми... И всичко това в..

публикувано на 13.05.19 в 18:29

Кръвно налягане в норма след програмата на плодове

Грижа за здравето – това е основната причина, която довежда в клиниката на д-р Людмила Емилова 42-годишната Тоба Димитрио от Кипър. Идвам в клиниката, за да се погрижа за своето здраве. Имах висок холестерол, високо кръвно налягане и се тревожех, че може да имам и проблем със сърцето. Кръвното ми бе много високо – над 200. Бях..

публикувано на 05.05.19 в 18:50