ХІІІ Международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка“

2
Елка Няголова
Снимка: личен архив

Вече за 13-и път в навечерието на 24 май по традиция се провежда Международният фестивал на поезията „Славянска прегръдка“.

Фестивалът е роден на варненския бряг, но тази година неговата география се разширява и официалното откриване ще бъде в Сливен в Драматичен театър „Ст. Киров“.

След това гостите ще вземат участие в празничните поетични вечери и в Хасково – драматичен театър „Ив. Димов”, Пловдив – зала „Тракарт”, Рилския манастир, КК „Албена”, Варна. Гости-участници във Фестивала тази година са:  Алекси Врубел и Божена Хайнц от Великобритания; Вера Хорват от Сърбия; Диана Буразер, Енерика Бияч - Хърватия; Зузана Куглерова - Словакия; Татяна Янкова, Христос Хартомацидис - Гърция; Людмила Снитенко, Максим Замшев - Русия; Раиса Мелникова, Литва; Валерий Пощаров, Надя Попова, Росица Кунева, Елка Няголова - България;

Ще бъде представена Антологията „Хлеб наш насущний…”, което е главното издание на годината с участието на 175 съвременни славянски поети от 25 държави. При всяко издание на фестивала се връчват и наградите от международния конкурс „Летящо перо”, което този път ще бъде в Пловдив на 19 май в зала „Тракард“. Инициатор и главен модератор на програмата е Славянската литературна и артистична академия. Председател на Академията е поетесата Елка Няголова. Събитието продължава до 25 май.

Фестивалът е под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Chasing Cars е най-полулярната песен във Великобритания

Компанията за лицензиране на музика PPL назова песента, която най-често е звучала по британското радио, съобщи Billboard. Най-популярна се оказа композицията Chasing Cars на групата Snow Patrol. Трекът е класиран на шесто място в официалния списък на сингълите във Великобритания и е оставал в топ-75 в..

публикувано на 21.07.19 в 07:09

"Конче №7" - Фотопроект на Симеон Тодоров и Радио Варна

Какво е КОНЧЕ №7? Конче №7 е детска играчка, тенекиено конче с гумена грива и опашка, за което е прикачена малка двуколка. Детето сяда в нея и завърта педали, за да започне да се движи кончето. Играчката е произведена в СССР. За родените в края на ХХ и началото на ХХІ в., които нито имат спомени от онова време, нито са стигнали до уроците по..

обновено на 19.07.19 в 17:56

Сватбеният маршрут на кралица Мария като музикално пътешествие в Белия град

Програмата „Музикалният салон на кралицата“ ни потапя в атмосферата на европейските литературно-музикални салони от началото на ХХ век, превърнали се в място за срещи на художници, писатели, композитори, философи. Концертът ще се проведе  в Двореца в Балчик н а 20 юли 2019 г. от 19 часа в Каменната зала. Входът е свободен ...

публикувано на 19.07.19 в 14:59
The Hielans. Мария Зафиркова

The Hielans. Мария Зафиркова. Високи планини

Мария Зафиркова представя нова изложба във варненската Галерия 8. Мотото е The Hielans. Десетте нови картини са вдъхновени от едно пътуване през шотландските планини. Цветовете и духът на местата дишат в платната - разпилени мисли, разпилени впечатления, петна... Пейзажи от фотографии, артефакти и много зелено, но не само. По думите на авторката..

публикувано на 19.07.19 в 13:15

Късните клавирни опуси на Владигеров в рецитал на Веско Стамболов

Фестивалите на Варна- 21 ММФ „Варненско лято” 2019   На 20 юли от 19 ч. в Градската художествена галерия ще прозвучат късните клавирни опуси на Владигеров в рецитала на Веско Стамболов .   Патриархът на българската класическа музика посвещава последните седем години от живота си на любимия си инструмент,..

публикувано на 19.07.19 в 11:30

Златната есен на художника Антон Антонов

Едно, на пръв поглед, с нищо не провокиращо заглавие „В края на деня”, избрано от Антон Антонов за поредната му изложба във Варна, минути след изричането вече отваря мисловни портали. Пренася ни в атмосферата на ателието - творителницата на художествените вълшебства. Истинските цветове на творбата се усещат именно в тези следобедни или..

публикувано на 19.07.19 в 10:12

Книга за визионера, твореца и човека Руслан Райчев

Книгата излиза по повод 100-годишнината от рождението на големия български дириент Руслан Райчев. Съставителите - режисьорът Петър Райчев и професор Румяна Каракостова представят с изключителна вещина и професионализъм в 430 страници богата документация, илюстрирана със снимки от личните архиви на Руслан Райчев и Петър Райчев. На първа страница е..

публикувано на 19.07.19 в 10:02