Близо 1700 са обновените сгради по Програмата за енергийна ефективност

Снимка: Община Враца

„Близо 1700 са сградите, обновени по Националната програма за енергийна ефективност. Общият брой на санираните сгради до края на този етап на програмата ще надхвърли 2000. До момента са осигурени 2 млрд. лева за обновяване на сградите“. Това обяви на пресконференция Валентин Йовев, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. 

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че програмата за саниране ще бъде възстановена през следващата година

Според Йовев в сегашния си вид Законът за етажната собственост не успява ефективно да регулира отношенията между съседите, а част от текстовете в него не работят.

По думите на зам.-министъра, е необходимо да се създадат нов социален жилищен фонд и политика за осигуряване на достъпни жилища за всички слоеве на населението. Фондът ще бъде създаден като част от Националната жилищна стратегия на МРРБ. Една от целите на стратегията е намаляването на броя на необитаемите жилища.

Повече по темата чуйте в репортажа в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
плаж Кабакум, Варна

Само за година: Два пъти повече апартаменти за гости във Варна

Увеличаване на броя на категоризираните туристически обекти – стаи и апартаменти за гости, отчитат от дирекция „Туризъм“ към Община Варна. През 2018 година в морския град са регистрирани 260, което е ръст от 85% в сравнение с 2017г. Положителната тенденция продължава и тази година, като до 10-ти юни категоризираните апартаменти за гости са..

публикувано на 19.06.19 в 15:03

Бариера затвори за коли дамбата в Балчик

От тази седмица с бариера е ограничено движението на автомобили по дамбата в Балчик Въведен е пропускателен режим, който ще продължи до 30 септември през КПП "Бяла къща". По крайбрежната алея се позволява влизането на коли, които обслужват търговските обекти, и автомобилите на ОбП БКС. Входни карти се предоставят от Информационен център..

публикувано на 19.06.19 в 14:53
Снимката е илюстративна

Продължават проверките на къщи за гости във Варненско

Експерти на държавен фонд "Земеделие" във Варна продължиха проверките на къщи за гости и посетиха обект, стопанисван от ЕТ "Изгрев Хаус - Стефания Бърдарева" отново в село Изгрев, община Суворово, Собственичката не се яви на място. Айрие Ибрямова - директор на фонда във Варна съобщи, че фирмата е в процедура на връщане на субсидията, тъй като..

публикувано на 19.06.19 в 14:47

Цветалина Генова: Необходимо е да превърнем туризма във високотехнологичен сектор

Крайно време е да се промени виждането, че туризмът е нискотехнологичен сектор. Трябва да има иновации и нови атракции, и заедно с тези които имаме да ги представяме по един по-добър начин. Точно това ще се постараем да покажем на форума. Това каза за Радио Варна Цветалина Генова, мениджър на проект за образователен обмен по предприемачество и устойчив..

публикувано на 19.06.19 в 14:25

Птичи трели огласят Балчик

Първите за тази година птички се излюпиха в къщичките, закупени от ДЛС-Балчик. Преди две години в стопанството стартира кампания за поставяне на къщички за птици в града и околностите. Първите къщурки бяха закачени на дърветата по протежение на еко алея „Ехо“, която се простира от сградата на община Балчик до Архитектурно-парковия комплекс..

публикувано на 19.06.19 в 14:14

Пет години от наводнението в квартал "Аспарухово"

Днес се навършват пeт години от наводнението в „Аспарухово“. На 19 юни 2014 година за броени минути варненският квартал потъна под вода. Невиждани дотогава вълни тръгнаха по двете дерета-убийци в „Аспарухово“ и предизвикаха бедствието, при което загинаха 13 души. "Има подобрение - мръсна канализация направиха, водопроводите смениха. Тук..

публикувано на 19.06.19 в 14:09

Apple Inc. обмисля да изтегли до 30% от производството си от Китай

Американският технологичен гигант "Ейпъл" (Apple Inc.) обмисля да премести приблизително между 15% и 30% от своето производство от Китай в посока Югоизточна Азия или Мексико, съобщи във вторник агенция Nikkei Asian Review, цитирайки източници, запознати с въпроса. Според информацията компанията е поискала от своите доставчици да анализират..

публикувано на 19.06.19 в 13:55