Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За година и половина ще е готово рибарското пристанище на "Карантината"

Надявам се за година и половина да е готово и да функционира рибарското пристанище в район "Аспарухово" във Варна, каза днес преди първата копка на съоръжението кметът на общината Иван Портних.

Той допълни, че съоръжението  в местността "Карантината" е изключително мащабно и модерно.

Проектът се финансира по „Програма за морско дело и рибарство“ чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство и е на обща стойност 13,7 млн. лв, от които около 8 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ, а 5,7 млн. лв. - собствено финансиране на Община Варна.
Проектът включва модернизация и реконструкция на съществуващото рибарско пристанище с изграждане на хидротехнически съоръжения в акваторията, инфраструктура с необходимите съоръжения.  Целта е осигуряване на възможност за ефективно, регламентирано, сигурно и хигиенично разтоварване, съхранение, първа продажба и спедиция на улова.
Реализацията на проекта ще създаде защитена акватория за безопасно акостиране на рибарски лодки, устойчиво развитие на риболовната дейност на територията на общината, запазване на занаята рибарство и поминъка на рибарите, създаване на нови работни места.
„Благодаря за подкрепата на министерствата на земеделието и на регионалното развитие. Вярвам, че този дълго чакан проект ще допринесе още повече за развитие на район Аспарухово“, каза кметът. Той припомни инвестициите, които Община Варна реализира през последните 5 години в квартала: обновена улична инфраструктура – ремонти на бул. „Народни будители“, бул. „Първи май“, ул. „Мара Тасева“; безопасни охранителни канали, което стана възможно с директно финансиране от Брюксел - по фонд „Солидарност“; завършен първи етап от ремонта на Аспаруховия мост; ново спортно игрище в ОУ „Христо Ботев“; нови спортни и детски площадки в зоната край канала; нов спортен комплекс  с детска площадка в Галата.

„Скоро бе приет ПУП за Аспаруховия парк, който ще превърнем във втората Морска градина на Варна. Държа да разсея всякакви спекулации, че в парка ще се строи! Заложено е 1% застрояване – за санитарни помещения. Лъжа са твърденията, че в парка ще има кръчми и блокове. В самото решение ясно е казано, че това е парк - с алеи, с осветление, с паркова мебел, пейки, беседки, зони за отдих, детски площадки, спортни площадки“, каза кметът.  Той допълни, че след изграждането на зоната канал-море край кметството, предстои тя да бъде разширена. Предвижда се изграждане на музей на открито край Аспаруховия вал и създаване на транспортна връзка по море с корабчета между Аспарухово и Морска гара. „Много системно изпълнявам това, което бях поел като ангажимент към аспаруховци. Продължаваме работа и в момента за превръщането на този район в едно от най-уредените места във Варна“, каза Иван Портних.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

От неработещи асансьори на подлези и спирки в лошо в състояние се оплакаха варненци на кмета

Вандалските набези върху общинската инфраструктура отново бяха във фокуса на вниманието на кмета на Варна Благомир Коцев. По време на извънредния си приемен ден той беше информиран за това това, че асансьорите на подлезите на спирка „Калин“ и спирката пред Варненската морска гимназия в кв. „Аспарухово“ постоянно са повредени . По думите на..

публикувано на 28.03.24 в 18:09
Община Варна

ОбС-Варна гласува 140 000 лв. за финансово подпомагане на варненци

Малко над 140 000 лева ще бъдат отпуснати от общинския бюджет за финансово подпомагане на варненци. Местният парламент гласува средствата на днешното си, девето по ред, заседание. 60 200 лева е общата сума за социални помощи. 195 варненци ще получат между 100 и 500 лева за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности. Съветниците одобриха..

публикувано на 28.03.24 в 17:37

ОбС-Балчик утвърди имената на новите 20 съдебни заседатели при Районен съд - Балчик

Имената на новите 20 съдебни заседатели при Районен съд - Балчик днес бяха утвърдени от Общинския съвет в Балчик след продължителна процедура поради липса на желаещи. "Част от кандидатите са били съдебни заседатели и през предходния мандат, което означава, че вече са запознати с работата и отговорностите на съдебния..

публикувано на 28.03.24 в 17:17

95% от неработещото осветление във Варна се дължи на кражби на кабели

Конкретни мерки срещу посегателствата върху уличното осветление нареди кметът Благомир Коцев по време на работна среща с представителите на фирмите за ремонт и поддръжка и на ресорните дирекции. Фирмите да локализират и да докладват за най-критичните места, където инфраструктурата става най-често обект на кражби. Захранването да бъде възстановено след..

публикувано на 28.03.24 в 17:04
Милена Стойчева

Милен Стойчева: ЕК подкрепя проект за иновационна долина във Варна

Европейската комисия ще подкрепи проекта за създаване на екосистема от дълбокотехнологични долини, включително тази във Варна. Това съобщи във Варна министърът на иновациите и растежа в оставка Милена Стойчева, договорът ще бъде подписан до месец. Ректорът на Икономическия университет проф. Евгени Станимиров, чиято е идеята  за създаването на..

публикувано на 28.03.24 в 16:57
Снимката е илюстративна

172 млн. лева са предвидени за подпомагане на компании за иновации

172 милиона лева са предвидените средства за подпомагане партньорството между наука, образование и бизнес, каза Милена Стойчева, министърът на иновациите и растежа в оставка. Тази програма е свързана с капацитета, който се изгражда от взаимодействието между наука и бизнес. Ще си партнират центрове за върхови постижения и бизнес за създаването на..

публикувано на 28.03.24 в 16:37

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 28.03.24 в 16:31