Илия Желев показа любовта си към Ню Йорк

5
Снимка: Фейсбук

Варненци разглеждат изложбата на обичания български художник Илия Желев вече няколко дни. Експозицията носи името „Аз обичам Ню Йорк” . Пловдивският художник подарява на сетивата на варненци серия от живописни платна, които са сътворени с помощта на изключително интересна техника и носят духа на Ню Йорк. В творбите на Илия Желев ще видите типичните за града пейзажи – улици, блеснали с милиони светлини, фаровете на жълтите таксита, винаги будния Таймс Скуеър, трепет, вълнение, суинг, шеметни сцени на забързан и задъхан град, събрал в себе си милиони лични истории.

Илия Желев е посещавал Ню Йорк няколко пъти, за последно миналата година. Започва да твори картините за „Аз обичам Ню Йорк”  през 2017-а година. Част от творбите му, вдъхновени от мегаполиса, в момента са изложени и извън границите на България – в Мюнхен.

„Когато попаднеш в този голям град, ти се чувстваш като прашинка, като една точка. Същевременно, той е толкова впечатляващ с тези височини, с тези вертикали, хоризонтали и диагонали. Огрявани от слънцето, във всеки един момент, стъклените фасади хвърлят различни нюанси и цветове. Когато погледнеш Манхатън, си казваш „то това е готова картина”.  – това каза Илия желев, когато го попитахме какво го е вдъхновило.

Картините на пловдивския художник са всъщност фотомозайки, върху които той е рисувал с акварел. В картина голяма един квадратен метър има над 2 500 мини фотографии.

„Самата идея на един толкова голям град, пък и въобще на нашия космос е такава, че всичко е изградено от малки пикселчета и малки атоми. Но когато погледнем отдалеч всичко е толкова хармонично и изгражда едно цяло. Както в една жилищна сграда в Ню Йорк има хиляди апартаменти, във всеки от които има по някои със собствена съдба, това е правилният прочит на моите картини. „ – каза още Илия Желев.

Не пропускайте да се потопите в атмосферата на запленяващия Ню Йорк с платната на Илия Желев. Те ще гостуват във Варна до пети юни.

Чуйте още в прикачения звуков файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Богдан: Къде е Вашето ТАМ?

След 23 години в Америка Богдан получава зелена карта и се завръща в България за първи път. При първото си стъпване в родината заснема пълнометражния документален филм "Там", с който обикаля страната тази година. "ТАМ" показва България през моите очи, както я виждам за първи път след 23-ри години. Нарочно няма трейлър с кадри от България,..

публикувано на 14.10.19 в 17:43
Стела Кенфийлд

Стела Кенфийлд - между Бързица и Сиатъл

Между провадийското село Бързица и американския град   Сиатъл – така преминава животът на Стела Кенфийлд. Родом е от варненско, но става гражданин на света още през 1980 година. Срещнахме се в провадийското село Бързица, покани ни в къщата, в която живее – с голям двор, овощни дървета и зеленчукова градина. След близо 35 години в чужбина..

публикувано на 14.10.19 в 08:35

Улицата на готвачите (на колела) във Варна

Поредното издание на фестивала на храната, но с нова и по-голяма локация, ще зарадва варненци и гости на града от петък до неделя включително. Мястото е по-голямо от досегашните – в градинката на пл. "Севастопол" във Варна. Три дни вкусна храна и крафт бира, атрактивни каравани, сред които трансформирана пожарна кола и автобус. Повече в аванс разказва..

публикувано на 12.10.19 в 09:00

Петко Ковачев: Въвеждането на зелена енергия не беше направено за малките производители

Възможностите за участие на гражданите в управлението на средствата от еврофондовете 2021 – 2027 г. са тема на международния форум „Граждански пространства“ във Варна. Граждански активисти от България, Румъния, Унгария, Словакия, Полша и Чехия ще разкажат за предизвикателствата пред участието на граждански организации в оперативните програми в..

публикувано на 09.10.19 в 11:28
health

Да избереш България за своя втора родина - историята на семейство Екин

На фона на протестите на медицинските сестри, които искат достойно заплащане за труда си, български лекар е номиниран за Оскар в медицината. Един гениален и уникален български лекар извършва невероятни операции и спасява човешки живот всеки ден. Той стигна до мозъка на 10-годишно дете през вена на крака му. Това не е единичен случай за висок..

публикувано на 09.10.19 в 10:10
Надя Петрова

Тракийската певица Надя Петрова - от сватбарската сцена до Първо студио на БНР

Народната певица Надя Петрова записа три тракийски песни с Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. Песните "Провикнала се Ирина", "Стоил Русанки продума" и "Дарина мома хубава" са аранжирани от Ангел Димитиров и за първи път ще прозвучат пред публика на 10 октомври в Първо студио на БНР в столицата. Надя Петрова е..

обновено на 07.10.19 в 15:29

Разговори на тротоара: Стоян Радев

Той не работи в театъра - той живее там. Заразителният му смях се чува отдалеч. Синият поглед и позитивизмът привличат и променят и най-сивия ден. Смята, че театърът се прави от отбор единомишленици и винаги говори за това изкуство в множествено число. Стоян Радев е актьор и режисьор, а как отговори от първо лице на въпросите от рубриката “Разговори на..

публикувано на 06.10.19 в 11:35