Илия Желев показа любовта си към Ню Йорк

5
Снимка: Фейсбук

Варненци разглеждат изложбата на обичания български художник Илия Желев вече няколко дни. Експозицията носи името „Аз обичам Ню Йорк” . Пловдивският художник подарява на сетивата на варненци серия от живописни платна, които са сътворени с помощта на изключително интересна техника и носят духа на Ню Йорк. В творбите на Илия Желев ще видите типичните за града пейзажи – улици, блеснали с милиони светлини, фаровете на жълтите таксита, винаги будния Таймс Скуеър, трепет, вълнение, суинг, шеметни сцени на забързан и задъхан град, събрал в себе си милиони лични истории.

Илия Желев е посещавал Ню Йорк няколко пъти, за последно миналата година. Започва да твори картините за „Аз обичам Ню Йорк”  през 2017-а година. Част от творбите му, вдъхновени от мегаполиса, в момента са изложени и извън границите на България – в Мюнхен.

„Когато попаднеш в този голям град, ти се чувстваш като прашинка, като една точка. Същевременно, той е толкова впечатляващ с тези височини, с тези вертикали, хоризонтали и диагонали. Огрявани от слънцето, във всеки един момент, стъклените фасади хвърлят различни нюанси и цветове. Когато погледнеш Манхатън, си казваш „то това е готова картина”.  – това каза Илия желев, когато го попитахме какво го е вдъхновило.

Картините на пловдивския художник са всъщност фотомозайки, върху които той е рисувал с акварел. В картина голяма един квадратен метър има над 2 500 мини фотографии.

„Самата идея на един толкова голям град, пък и въобще на нашия космос е такава, че всичко е изградено от малки пикселчета и малки атоми. Но когато погледнем отдалеч всичко е толкова хармонично и изгражда едно цяло. Както в една жилищна сграда в Ню Йорк има хиляди апартаменти, във всеки от които има по някои със собствена съдба, това е правилният прочит на моите картини. „ – каза още Илия Желев.

Не пропускайте да се потопите в атмосферата на запленяващия Ню Йорк с платната на Илия Желев. Те ще гостуват във Варна до пети юни.

Чуйте още в прикачения звуков файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Илия Желев: Студени билкови чайове освежават през лятото

Доц. Илия Желев е на 39 години. Роден е в гр. Дулово. През 2003 год. завършва МУ-София, Фармацевтичен факултет. От 2006 г. до 2012 г. е асистент към катедра „Фармацевтични науки”, секция „Фармакогнозия” гр. Пловдив. От 2012 г. е асистент към Фармацевтичен факултет на МУ– Варна, Катедра “Фармацевтични науки”. Придобива специалност "Лечебни растения и..

публикувано на 24.06.19 в 16:32

Архитект Станчо Веков: Имам сграда - мечта!

До 28 юни 2019 г. в Дома на архитекта – Варна може да видите ретроспективната изложба на доц. д-р арх. Станчо Веков „Построено/Непостроено. 50:50“ . Тя е по повод 45-годишната му творческа дейност и неговата 70-годишнина. Отразява творческия път на автора в архитектурни табла с негови реализирани обекти и нереализирани проекти в..

публикувано на 24.06.19 в 10:56

Музиката е музика и няма нужда от обяснения

Под майсторската палка на маестро Грегъри Бухалтер от Метрополитън опера три поредни вечери варненската публика се срещна с духа на приказната Флоренция от 1298 година чрез оперите на Пучини - "Сестра Анджелика" и "Джани Скики". Диригент на оркестъра е маестро Грегъри Бухалтер от Метрополитън опера, който за втори път работи в България. За мен..

публикувано на 21.06.19 в 13:06

Майстор на късия разказ гостува във Варна

Сборникът с разкази “Техническа проверка“ e дебютна книга на Ангел Иванов, донесла му наградата за дебют "Южна пролет" 2019. Книгата съдържа текстове, писани през последните 12 години. В представянето на 20 юни от 18 ч. във Варна ще участват актрисата ИНА ДОБРЕВА и писателят ЛЮДМИЛ СТАНЕВ. Ангел Иванов е роден в Габрово през 1988 г...

обновено на 20.06.19 в 16:03
Ерик Уайнър в Античния театър в Пловдив.

Ерик Уайнър: Журналистиката не може да е абсолютно точна, но може да е 100% безпристрастна

Ерик Уайнър е автор на няколко книги, бивш журналист и чуждестранен кореспондент на Националното Обществено радио на САЩ, с репортажи от повече от 40 държави. Той беше един от основните говорители на 6-ия Световен конгрес на информационните агенции „Бъдещето на Новините“, който се проведе в София по инициатива на БТА. На тържествена церемония..

публикувано на 20.06.19 в 15:54
Ибрахим от Рибново

Валерий Пощаров: Фотографията може да накара времето да спре

Винаги съм смятал, че фотографията е сравнима с поезията. Тя е поезията на визуалните изкуства, защото при нея няма толкова техника. При нея си освободен от много условности, които откриваме в други жанрове на визуалните изкуства. Там има един директен прочит, особено що се отнася до документалната фотография, когато фотографът усеща света..

публикувано на 19.06.19 в 11:20

Атанас Киряков: Животът ми беше шарен, разнообразен и много интересен

Голямата награда на 18-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми спечели бразилската лента „ТВОЙ РЕД Е“ на режисьорката Елиза Капаи. Според журито той е особено смел, майсторски, оригинален и въздействащ филм за осъзнаването на силата на социалния протест. 59 филма бяха включени в четирите конкурсни фестивални..

публикувано на 18.06.19 в 11:23